Η φτώχεια πλήττει τη Γάζα, αλλά η Χαμάς έχει πακτωλό μετρητών - Πού τα βρίσκει
Το ποσοστό ανεργίας στη Γάζα είναι 47% και πάνω από το 80% του πληθυσμού της ζει σε συνθήκες φτώχειας, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Η Χαμάς , ωστόσο χιλιάδες, έχει χρηματοδοτήσει μια ένοπλη δύναμη εξοπλισμένη με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και έχει κατασκευάσει ένα τεράστιο δίκτυο σηράγγων κάτω από τη Γάζα.
Σύμφωνα με ανάλυση στο nbcnews, οι εκτιμήσεις για τον ετήσιο στρατιωτικό προϋπολογισμό της κυμαίνονται από 100 έως 350 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ισραηλινές και παλαιστινιακές πηγές.
Μάλιστα η Βουλή και η Γερουσία των ΗΠΑ θα ρωτήσουν σε ξεχωριστές ακροάσεις από πού προέρχονται όλα αυτά τα μετρητά;
Από τότε που ανέλαβε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας πριν από 17 χρόνια, η Χαμάς γέμισε τα ταμεία της με εκατοντάδες εκατομμύρια διεθνή βοήθεια, φανερές και καλυμμένες ενέσεις μετρητών από το Ιράν και άλλους ιδεολογικούς εταίρους, καθώς και κρυπτονομίσματα, φόρους, εκβιασμούς και λαθρεμπόριο. σε νυν και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ και περιφερειακούς εμπειρογνώμονες.
Μεγάλο μέρος των χρημάτων είναι δημόσια και νόμιμα, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων ποσών οικονομικής βοήθειας από το Κατάρ μέσω των Ηνωμένων Εθνών, μια ρύθμιση που ενθαρρύνεται και εγκρίνεται από το Ισραήλ. Η βοήθεια του Κατάρ καλύπτει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αγοράζει καύσιμα για το ηλεκτρικό δίκτυο και παρέχει μετρητά σε άπορες οικογένειες.
Κάποια από αυτά είναι λιγότερο από νόμιμα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Εκτός από την επιβολή φόρων στις επιχειρήσεις και τους κατοίκους της Γάζας, η Χαμάς επιβάλλει ανεπίσημους φόρους σε λαθραία αγαθά και άλλες δραστηριότητες, με συνδυασμένο εισόδημα έως και 450 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως. Η Χαμάς έχει επίσης επενδύσεις σε ακίνητα και άλλες επενδύσεις σε όλο τον κόσμο, παρά τους διεθνείς περιορισμούς, και χρησιμοποιεί κρυπτονομίσματα για να κρύψει ορισμένες από τις συναλλαγές της.
Κάποια από αυτά μπορεί να είναι εντελώς παράνομα. Ένα μικρό μέρος του προϋπολογισμού της φαίνεται να προέρχεται από το λαθρεμπόριο στη Νότια Αμερική, συμπεριλαμβανομένου του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.
Οι μορφές χρηματοδότησης
Εμπειρογνώμονες, εχθροί και δυτικές κυβερνήσεις έχουν αμφισβητήσει εάν η Χαμάς αναμιγνύει τα χρήματα για τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις με χρήματα που προορίζονται για πολιτική χρήση. Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με τη Χαμάς για σχόλιο. Ωστόσο, εκπρόσωποι της Χαμάς έχουν πει προηγουμένως ότι η ομάδα διαχωρίζει αυστηρά τη χρηματοδότηση για τη διοίκηση της Γάζας από τη χρηματοδότηση για τη στρατιωτική της πτέρυγα, γνωστή και ως Ταξιαρχίες Izz ad-Din al-Qassam.
Στον απόηχο της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που σκότωσε 1.400 ανθρώπους, ορισμένοι πρώην αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών και ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους πρέπει να καταπολεμήσουν το παγκόσμιο οικονομικό δίκτυο της ομάδας.
«Θα χρειαστεί να γίνει μια αναθεώρηση της πολιτικής», δήλωσε ο Jonathan Schanzer, πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών τώρα στο Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών.
Η ιρανική σύνδεση
Το μέγεθος του προϋπολογισμού της Χαμάς και οι πηγές του έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.
Το Ιράν υπήρξε σταθερός οικονομικός και στρατιωτικός προστάτης της Χαμάς από τη δεκαετία του 1990, πολύ πριν η ομάδα αποκτήσει τον έλεγχο της Γάζας. Η χρηματοδότηση αυξήθηκε σταδιακά και τώρα είναι περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Οι ηγέτες της Χαμάς έχουν αναγνωρίσει δημόσια τη συνεχιζόμενη οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη του Ιράν.
Σε συνέντευξή του αυτόν τον μήνα που εμφανίστηκε στο Russia Today, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Αλί Μπαράκα είπε ότι «Πρώτα και κύρια, είναι το Ιράν που μας δίνει χρήματα και όπλα». Πέρυσι, ο ηγέτης της Χαμάς Ismail Haniyeh είπε στο Al Jazeera ότι το Ιράν πλήρωσε 70 εκατομμύρια δολάρια στην ομάδα για να υποστηρίξει το αμυντικό της σχέδιο.
Εκτός από την υποστήριξη του Ιράν, η Χαμάς βασίζεται εδώ και καιρό σε κεφάλαια από άλλους ιδεολογικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών δωρεών και ομάδων στην Τουρκία, το Κουβέιτ και τη Μαλαισία, δήλωσαν πρώην αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατίας των ΗΠΑ.
Η Χαμάς έχει επίσης δωρητές σε άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, σύμφωνα με εκθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών.
Από το 1995 έως το 2001, το Holy Land Foundation for Relief and Development λειτούργησε ως ο κύριος βραχίονας συγκέντρωσης κεφαλαίων των ΗΠΑ της Χαμάς, στέλνοντας περισσότερα από 12 εκατομμύρια δολάρια «με σκοπό να συνεισφέρουν πλήρως κεφάλαια, αγαθά και υπηρεσίες στη Χαμάς», σύμφωνα με έγγραφα του ομοσπονδιακού δικαστηρίου. και κυβερνητικές εκτιμήσεις.
Μετρητά σε βαλίτσες
Μετά την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα το 2005, η Χαμάς απέκτησε έναν άλλο μεγάλο ευεργέτη, την κυβέρνηση του Κατάρ.
Η Χαμάς κέρδισε τις εκλογές έναντι της Φατάχ, του παλαιστινιακού κυβερνώντος κόμματος, στις αρχές του 2006, εν μέρει επειδή οι κάτοικοι πίστευαν ότι οι υπάρχουσες αρχές δεν μπορούσαν να εμπιστευτούν τη σωστή διαχείριση των πόρων. Η Χαμάς κατέλαβε τελικά τον πλήρη έλεγχο της Γάζας και κυβερνά χωρίς εκλογές από το 2007.
Καθώς οι συνθήκες συνέχισαν να επιδεινώνονται για τους κατοίκους του θύλακα, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα στράφηκαν στο πλούσιο σε φυσικό αέριο Κατάρ για να αποτρέψουν μια ανθρωπιστική καταστροφή.
Αξιωματούχοι του Κατάρ άρχισαν να μεταφέρουν εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά σε βαλίτσες μέσω της συνοριακής διέλευσης Erez του Ισραήλ στη Γάζα, με την άδεια της ισραηλινής κυβέρνησης.
Για τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία για μεγάλο χρονικό διάστημα αφότου η Χαμάς άρχισε να κυβερνά τη Γάζα, η πολιτική είχε σκοπό να φέρει κάποιο βαθμό σταθερότητας στη Γάζα και να ενισχύσει την ασφάλεια του Ισραήλ. Ωστόσο, βοήθησε επίσης να τροφοδοτήσει τον σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ, οι οποίες συνέχισαν να κυβερνούν την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, μεταξύ 2012 και 2021, το Κατάρ παρείχε οικονομική βοήθεια 1,49 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη έργων για Παλαιστίνιους αμάχους στη Γάζα, δήλωσε αξιωματούχος του Κατάρ στο NBC News.
Η συμφωνία προκάλεσε επίσης κριτική στο Ισραήλ και δυσφορία στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο, πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ, που ήταν στην κυβέρνηση εκείνη την εποχή, είπαν ότι δεν υπήρχαν εύκολες επιλογές δεδομένου ότι η Χαμάς, η οποία είχε συντρίψει τους πολιτικούς της αντιπάλους, ήταν σταθερά επικεφαλής.
«Νομίζω ότι υπήρχε ευρεία αναγνώριση ότι η κατάσταση στη Γάζα ήταν αρκετά απαίσια», δήλωσε ο πρώην διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν. «Χρειαζόταν να υπάρξει κάποια ροή κεφαλαίων από κάπου [και] το Κατάρ είχε τα οικονομικά μέσα για να το κάνει αυτό».
Ο Neomi Neumann, πρώην επικεφαλής της έρευνας για τη Shin Bet, την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, είπε ότι «δεν βρήκαμε άλλο τρόπο να το χρηματοδοτήσουμε και δεν θέλαμε μια ανθρωπιστική κρίση».
Αλλά από την αρχή, είπε, «Ξέραμε ότι ήταν τόσο προβληματικό».
Το 2021, το Ισραήλ και το Κατάρ συμφώνησαν σε μια νέα συμφωνία που τερμάτισε τη χρήση μετρητών που παραδίδονταν στο χέρι σε βαλίτσες. Αντίθετα, τα χρήματα του Κατάρ διανεμήθηκαν μέσω των Ηνωμένων Εθνών σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα ανταλλαγής χρημάτων, ταχυδρομεία και άλλες τοποθεσίες.
Ο αξιωματούχος του Κατάρ είπε στο NBC News ότι το Κατάρ δεν παρέχει οικονομική βοήθεια στη Χαμάς. «Παρέχουμε βοήθεια σε Παλαιστίνιους πολίτες στη Γάζα», είπε ο αξιωματούχος. «Η βοήθεια του Κατάρ συντονίζεται πλήρως με τις ισραηλινές αρχές, την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη. Όλα τα αγαθά όπως τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα περνούν απευθείας από το Ισραήλ πριν εισέλθουν στη Γάζα».
Το Κατάρ λέει ότι τα χρήματα έχουν χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς που προορίζονται. Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει «πλήρη επίβλεψη των κονδυλίων και θα είχε ακυρώσει τις συμφωνίες εάν η βοήθεια δεν έφτανε στους αποδέκτες της», δήλωσε ο αξιωματούχος του Κατάρ.
Ο Muhammad Shehada, παλαιστίνιος αναλυτής και συγγραφέας γεννημένος στη Γάζα, απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι η Χαμάς έχει λάβει βοήθεια. Επισημαίνει μια έρευνα της αυστραλιανής κυβέρνησης του 2017 που δεν βρήκε στοιχεία ότι τα χρήματα των φορολογουμένων χρησιμοποιήθηκαν κατάχρηση από τη μη κυβερνητική οργάνωση World Vision στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι η Χαμάς είχε αφαιρέσει εκατομμύρια δολάρια ετησίως από τη φιλανθρωπία στην ισλαμιστική ομάδα.
«Δεδομένων των δύσκολων συνθηκών στη Γάζα, η ομάδα θα είχε αντιμετωπίσει μια εξέγερση από τους πολιτικούς υπαλλήλους της και τον πληθυσμό, αν υπήρχαν αποδείξεις ότι χρησιμοποιούσαν κυβερνητικά έσοδα για να χρηματοδοτήσουν την μαχητική πτέρυγά τους», είπε ο Σεχάντα.
Ωστόσο, οι σκεπτικιστές λένε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπόρεσαν να ασκήσουν αυστηρό έλεγχο στον τρόπο κατανομής των χρημάτων και ότι επέτρεψαν στη Χαμάς να χρησιμοποιήσει φορολογικά έσοδα και άλλα κεφάλαια για να δημιουργήσει τον στρατιωτικό της βραχίονα.
«Όλα τα κεφάλαια που υποτίθεται ότι θα πήγαιναν στο κοινό, τα περισσότερα πήγαν στη στρατιωτική τους ικανότητα», είπε ο Neumann.
Μετά την κατάκτηση της Γάζας, η Χαμάς «ανέπτυξε επίσης την ικανότητα να φορολογεί και να εκβιάζει», είπε ο Μάθιου Λέβιτ, ο οποίος εργαζόταν ως ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών επικεντρωνόμενος στην αντιμετώπιση τρομοκρατικών χρηματοπιστωτικών δικτύων. Η Χαμάς άρχισε να εισπράττει φόρους και μίζες από μισθούς, πωλήσεις αγαθών και λαθρεμπόριο, ένα ποσό που τώρα φτάνει τα 300 έως 450 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, είπε ο Λέβιτ, τώρα στο τανκ σκέψης του Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον για την Πολιτική Εγγύς Ανατολής.
Αν και οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν χαρακτηρίσει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση, «δεν είναι ουσιαστικά αποκομμένοι από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε ο Hans-Jakob Schindler, ανώτερος διευθυντής του Αντιεξτρεμισμού Project. «Είναι πραγματικά σε θέση να επενδύσουν κεφάλαια σε εταιρείες και σε ακίνητα».
Η ηγεσία της Χαμάς έχει επενδύσει τα έσοδά της σε ένα διεθνές επενδυτικό χαρτοφυλάκιο αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία από εταιρείες στην Αλγερία, τη Σαουδική Αραβία, το Σουδάν, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία χρησιμοποιεί για να κρύψει και να ξεπλύνει τα χρήματά της, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.
Τα κρυπτονομίσματα βοήθησαν τον όμιλο να επενδύσει τα χρήματά του παρακάμπτοντας τις διεθνείς οικονομικές κυρώσεις σύμφωνα με έκθεση του Counter Extremism Project. Για την καταπολέμηση αυτών των προσπαθειών. «Η Χαμάς υιοθέτησε πρώιμα τη συγκέντρωση κεφαλαίων σε κρυπτογράφηση ξεκινώντας το 2019», δήλωσε ο Άρι Ρέντμπορντ, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας και επικεφαλής παγκόσμιας πολιτικής και κυβερνητικών υποθέσεων στην TRM Labs, η οποία εργάζεται για την παρακολούθηση της χρηματοδότησης της Χαμάς. «Χρησιμοποιούσαν κανάλια Telegram για να ζητήσουν δωρεές. Στη συνέχεια δημιούργησαν την υποδομή του ιστότοπου για να ζητήσουν δωρεές». Ωστόσο, οι ειδικοί, συμπεριλαμβανομένου του Rebord, τονίζουν ότι τα κρυπτονομίσματα παραμένουν ένα μικρό κομμάτι της οικονομικής στρατηγικής του ομίλου.
Σε κάποιο βαθμό, η Χαμάς συμπληρώνει επίσης το εισόδημά της με διάφορες εγκληματικές επιχειρήσεις, είπαν οι ειδικοί. «Όλες οι τρομοκρατικές ομάδες μεγάλης κλίμακας, όπως η Χαμάς, πρέπει να διασφαλίσουν ότι έχουν πολλαπλές, αλληλοεπικαλυπτόμενες ροές χρηματοδότησης, επειδή υπάρχει διεθνής πίεση στα οικονομικά της», είπε ο Σίντλερ.
Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, οι δυτικές κυβερνήσεις έτειναν να επικεντρώνονται περισσότερο στην περικοπή των οικονομικών άλλων ισλαμιστικών οργανώσεων, ενώ η Χαμάς είχε χαμηλότερη προτεραιότητα, δήλωσαν πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ. Ο Gerald Feierstein, ο οποίος εργάστηκε στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από το 2006 έως το 2008, είπε ότι η Χαμάς δεν θεωρείται άμεση απειλή για τις ΗΠΑ.
«Από την σκοπιά της αντιτρομοκρατίας, οι άνθρωποι δεν ήταν πραγματικά επικεντρωμένοι στη Χαμάς», είπε ο Φάιερσταϊν, τώρα στο κέντρο σκέψης του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής στην Ουάσιγκτον. «Σε εκείνο το σημείο, η εστίαση ήταν πραγματικά AQ», είπε, αναφερόμενος στην Αλ Κάιντα.
Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι δυτικές κυβερνήσεις διέκοψαν ορισμένες πηγές χρηματοδότησης της Χαμάς.
Τον Αύγουστο του 2020, οι αρχές των ΗΠΑ κατέσχεσαν εκατομμύρια δολάρια και περισσότερα από 300 περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων που συνδέονται με ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, ως μέρος μιας σειράς ενεργειών που σχετίζονται με την τρομοκρατία. Οι πιο πρόσφατες κυρώσεις του Υπουργείου Οικονομικών που στοχεύουν στελέχη της Χαμάς περιλαμβάνουν ένα ανταλλακτήριο εικονικού νομίσματος με έδρα τη Γάζα, την εταιρεία Buy Cash Money and Money Transfer Company και ο χειριστής της που χρησιμοποιείται για τη συλλογή δωρεών μικρών δολαρίων.
Το 2021, το Ισραήλ κατέσχεσε πολλά πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Buy Cash, που πιστεύεται ότι ελέγχεται από τη Χαμάς. Εκείνη την εποχή, η Elliptic, μια εταιρεία ανάλυσης ερευνών υπολόγισε ότι αυτά τα πορτοφόλια είχαν λάβει περισσότερα από 7,7 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτογράφηση. Την ίδια χρονιά, η γερμανική κυβέρνηση απαγόρευσε ένα δίκτυο φαινομενικά φιλανθρωπικών οργανώσεων του δικτύου Ansaar International e.V., που είχε συγκεντρώσει δωρεές για τρομοκρατικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, και περιλάμβανε ακίνητα περιουσιακά στοιχεία.
Μετά ήρθε η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Οι ευρωπαϊκές χώρες, μερικές από τις οποίες κάνουν διάκριση μεταξύ των πολιτικών και των ένοπλων πτερυγίων της Χαμάς, λένε ότι εργάζονται για να κλείσουν τα κενά που αφορούν υποτιθέμενες φιλανθρωπικές οργανώσεις που συγκεντρώνουν χρήματα για παλαιστινιακούς σκοπούς, αλλά έχουν αποδειχθεί ότι αποτελούν μέτωπα για τη διοχέτευση χρημάτων στους μαχητές της Χαμάς.
Η Ελβετία ήταν μεταξύ μιας ομάδας χωρών που δεν έχουν ακόμη επισήμως απαγορεύσει τη Χαμάς. Το ελβετικό υπουργείο Εξωτερικών έχει δηλώσει ότι εξετάζει το θέμα.
Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε ένα δίκτυο 10 μελών της Χαμάς και οικονομικών διευκολυντών με έδρα τη Γάζα, το Σουδάν, την Τουρκία, την Αλγερία και το Κατάρ. Μεταξύ αυτών που στοχοποιήθηκαν ήταν ένας πράκτορας με έδρα το Κατάρ και ένας διοικητής στρατιωτικών σχέσεων της Χαμάς, ο οποίος φέρεται να σκοτώθηκε σε πρόσφατη αεροπορική επιδρομή, επειδή έδρασε για λογαριασμό της Χαμάς, καθώς και μια εταιρεία με έδρα τη Γάζα που παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων και ανταλλαγής εικονικών νομισμάτων .
«Πιστεύω ότι αυτό ήταν ένα κάλεσμα αφύπνισης για τις ΗΠΑ να αρχίσουν να ασχολούνται σοβαρά με αυτές τις δικαιοδοσίες που αντιμετωπίζονται ως σύμμαχοι, ακόμη και ως περιουσιακά στοιχεία», είπε ο Σάνζερ, αναφερόμενος στις κυβερνήσεις που λέει ότι απέτυχαν να δράσουν εναντίον Χρηματοδότες της Χαμάς που δραστηριοποιούνται εντός των συνόρων τους.
Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι η Χαμάς απέτυχε να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία που προσέφερε η διεθνής βοήθεια και άλλη οικονομική βοήθεια για να βελτιώσει τη ζωή των Παλαιστινίων στη Γάζα.
«Αν η Χαμάς είχε δώσει προτεραιότητα στον πληθυσμό της Γάζας έναντι της στρατιωτικής και εξτρεμιστικής ιδεολογίας της, η Γάζα θα μπορούσε να επωφεληθεί από την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία», είπε ο αξιωματούχος.
«Εκ των υστέρων, ήταν λάθος να επιτραπεί σε μια τρομοκρατική οργάνωση να ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. Σκοπεύουμε να διορθώσουμε αυτό το λάθος τώρα».
Πηγή:nbcnews