Η Frontex στο στόχαστρο της ΕΕ – Ερευνούν την επικεφαλής Aija Kalnaja
Σε παράλληλο χρόνο με τις εξελίξεις της έρευνας για χρηματισμό αξιωματούχων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη φυλάκιση, μεταξύ άλλων, της Εύας Καϊλή για το Qatargate, γίνεται γνωστή έρευνα της ΕΕ για τη Frontex και την προσωρινή επικεφαλής Aija Kalnaja.
Η Eυρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης OLAF διεξάγει εκ νέου έρευνα κατά της Frontex. Οι ερευνητές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel, εστιάζουν στην Aija Kalnaja, η οποία θέλει να εκλεγεί ως νέα επικεφαλής στην ηγεσία της Frontex.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη ενημερώθηκαν για την έρευνα στις 23 Νοεμβρίου. Δεν ενημερώθηκαν τα μέλη τα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Lighthouse Reports, Mediapart και Der Spiegel ανέδειξαν την είδηση, με τον λόγο για τον οποίο διεξάγεται η έρευνα να παραμένει άγνωστος.
«Ειδοποιήθηκα από την OLAF πως είμαι πρόσωπο που εμπνέει ανησυχία σε μια υπόθεση, η οποίο αποτελείται από δύο ξεχωριστά γεγονότα. Συνεργάζομαι πλήρως με την OLAF, ανοιχτά και άνευ όρων για τη διευκρίνιση των γεγονότων», δήλωσε η Aija Kalnaja στο EURACTIV.
Ανέφερε επίσης ότι λόγω «εμπιστευτικότητας της έρευνας», δεν είναι δυνατόν να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες. «Μόλις θα είναι νομικά εφικτό, είμαι διαθέσιμη να συζητήσω τις λεπτομέρειες», υπογράμμισε.
Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε στο EURACTIV ότι ένα τέτοιο ερώτημα πρέπει να τεθεί στην OLAF, η οποία είναι «ανεξάρτητη».
Η OLAF επιβεβαίωσε πως υπάρχει μια «εν εξελίξει έρευνα που αφορά τη Frontex». Ωστόσο δεν προχώρησε σε περαιτέρω σχόλια σε μια προσπάθεια να «προστατεύσει το απόρρητο» μιας τέτοιας έρευνας.
Οι έλεγχοι στη Frontex από την OLAF
Μέχρι πρότινος, επικεφαλής της Frontex ήταν ο Fabrice Leggeri, ο οποίος παραιτήθηκε τον Απρίλιο του 2022. Αυτό όταν ο οργανισμός ερευνήθηκε και πάλι από την OLAF.
Στη θέση του τοποθετήθηκε προσωρινά η Aija Kalnaja, η οποία επιθυμεί να αναλάβει και επίσημα επικεφαλής της Frontex.
Στην προηγούμενη έρευνα, που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα Οκτωβρίου, αποκαλύφθηκε πως υπήρξε συγκάλυψη των παράνομων επαναπροωθήσεων μεταναστών στα σύνορα σε μαζική κλίμακα, μεταξύ 2020 και 2021.
Η έρευνα της OLAF διαπίστωσε ότι σε τουλάχιστον έξι επαναπροωθήσεις συμμετείχαν πλοία της ελληνικής ακτοφυλακής που είχαν συγχρηματοδοτηθεί από τη Frontex.
Από τον Νοέμβριο έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τη βελτίωση της παρουσίας και των εξουσιών της Frontex και σε τρίτες χώρες, όπως στα Δυτικά Βαλκάνια, επιτρέποντας να ασκεί «εκτελεστικές εξουσίας». Όπως συνοριακούς ελέγχους και καταγραφές.
Η παρουσία της Frontex εντοπίζεται σε αλβανικά αεροδρόμια τους τελευταίους 12 μήνες. Έχει ήδη συνάψει συμφωνία, η οποία ήταν και η πρώτη του είδους με χώρα εκτός ΕΕ.
Καταγγελίες για απωθήσεις, στις οποίες εμπλέκονται φρουροί της Frontex, έχουν αναφερθεί στην Αλβανία και στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.