Η Ευρώπη θα πιέσει την Κίνα να πληρώσει για την κλιματική αλλαγή
Σύμφωνα με το Politico, στο επίκεντρο της COP29 θα βρεθεί η χρηματοδότηση των πλούσιων κρατών στις αναδυόμενες οικονομικά χώρες.
Ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ δημοσιεύει στις σελίδες του το περιοδικό Politico, το οποίο αποκαλύπτει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να ασκήσει πιέσεις σε αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα, να αυξήσουν τους πόρους για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης προς τις αναπτυσσόμενες χώρες τον επόμενο Νοέμβριο.
Όπως επισημαίνει το έγκυρο μέσο, η χρηματοδότηση θα βρεθεί στο επίκεντρο της φετινής συνάντησης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, γνωστή και ως COP29, με τις αναπτυσσόμενες χώρες να ζητούν σημαντική αύξηση των πόρων που τους παρέχονται για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων και για να προετοιμαστούν για τις συνέπειες της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας.
Η τωρινή χρηματοδότηση που ανέρχεται σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια –και αφορά την περίοδο έως το 2025 και θα αντικατασταθεί από νέο πλάνο χρηματοδότησης στην COP29– δίνεται από τις αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες, όπως τις έχει κατατάξει ο ΟΗΕ στη σχετική απόφαση του 1992.
Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης και σκοπεύει να συνεχίσει την χρηματοδότηση, όμως ζητά από τις χώρες που έχουν γίνει πλουσιότερες τις τρεις τελευταίες δεκαετίες να συνεισφέρουν και αυτές, όπως τονίζεται στο προσχέδιο της ανακοίνωσης που έχει στα χέρια του το Politico.
Τι αποκαλύπτει το Politico
Στο έγγραφο, με ημερομηνία 26 Ιουλίου, η ΕΕ ζητά επέκταση του αριθμού των χωρών που συνεισφέρουν σημαντικά ποσά, χωρίς όμως να αναφέρεται σε κάποια συγκεκριμένη χώρα.
Ωστόσο, Ευρωπαίοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι πιέζουν το Πεκίνο να αυξήσει τη χρηματοδότηση, δεδομένου ότι η Κίνα δεν έχει γίνει μόνο η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αλλά ταυτόχρονα είναι και ο μεγαλύτερος ρυπαντής της ατμόσφαιρας με ουσίες που αυξάνουν τα αέρια του θερμοκηπίου.
Την περασμένη εβδομάδα, Γερμανός διπλωμάτης για το κλίμα είπε στο Politico ότι οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να αυξήσουν τη χρηματοδότηση, μόνο αν ξεκινήσει να πληρώνει και η Κίνα.
Από το προσχέδιο της απόφασης αφήνεται επίσης να εννοηθεί ότι η ΕΕ μπορεί να πιέσει για τον περιορισμό της λίστας των χωρών που εισπράττουν βοήθεια ή να δώσει περισσότερα χρήματα σε χώρες που είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική κρίση, από το να επιτρέψει σε χώρες που κατατάσσονται στην κατηγορία αναπτυσσόμενες να έχουν πρόσβαση στο ίδιο επίπεδο χρηματοδότησης.
Δεν είναι μόνο η Κίνα...
Το όλο θέμα αντανακλά και μία σημαντική διαφωνία από πέρυσι σχετικά με το αν η Κίνα θα πρέπει να δώσει χρήματα για να υποστηρίξει κοινότητες που πλήττονται. Το Πεκίνο αντιστέκεται, παρά το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έγιναν η πρώτη χώρα που έσπασε την επίσημη κατάταξη και έγινε χρηματοδότης φτωχότερων χωρών που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση.
Βέβαια, δεν είναι μόνο η Κίνα που θα πρέπει να αλλάξει στάτους και να γίνει χρηματοδότησης. Είναι επίσης οι πλούσιες χώρες του Κόλπου, οι οποίες επίσης συμβάλουν στη μόλυνση του περιβάλλοντος, όπως το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία, που θα δεχτούν επίσης έντονες πιέσεις. Σε αυτές πρέπει να προστεθεί και η Σιγκαπούρη.