Η εθνική στρατηγική για τη βία των ανηλίκων: Ποια νέα μέτρα θα παρουσιάσει η κυβέρνηση
Η νέα εθνική στρατηγική για την παραβατικότητα των ανηλίκων είναι προσαρμοσμένη επάνω στα εξόχως ανησυχητικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας που δείχνουν ραγδαία αύξηση σε περιπτώσεις λεκτικής, σωματικής και διαδικτυακής βίας.

Την ενίσχυση με τα 69 νέα μέτρα, στο περίβλημα της ασπίδας της πολιτείας κατά της βίας και της παραβατικότητας ανηλίκων, θα παρουσιάσει η κυβέρνηση την Παρασκευή του Πάσχα (25/4). Τα 5 από αυτά τα μέτρα θα είναι οριζόντια και θα συμπληρώσουν την εθνική στρατηγική για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας, η οποία περιλαμβάνει συνολικά 139 πολιτικές, που ήδη υλοποιούνται από 10 διαφορετικά υπουργεία.
Η εθνική στρατηγική εκπονήθηκε πάνω στα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας, στα όποια αποτυπώνεται μια ραγδαία αύξηση της παραβατικότητας, από το 2023 έως το 2024. Στο ίδιο διάστημα - όπως μεταφέρεται στην κυβέρνηση - από τους ειδικούς της επιτροπής πρόληψης, η οποία λειτουργεί υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καταγράφεται μια στασιμότητα στον σχολικό εκφοβισμό, αλλά από την άλλη μια αύξηση της λεκτικής, σωματικής και διαδικτυακής βίας.
Σε ό,τι αφορά στο φαινόμενο του bullying, ο χάρτης των στατιστικών, δείχνει ότι σχεδόν μια στις δυο αναφορές και συγκεκριμένα το 49%, εντοπίζονται στην Περιφέρεια Αττικής. Ψηλά στην κατάταξη είναι η Κεντρική Μακεδονία με 16%, ενώ μόλις στο 2% και στο 1%, ανέρχονται οι αναφορές για τις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων. Η πλειονότητα των περιστατικών αφορούν στις δυο πρώτες τάξεις του Γυμνασίου, με πρωταγωνιστές άτομα ηλικίας 13 και 14 ετών. Λιγότερο έντονο είναι το φαινόμενο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ ακόμη λιγότερα, σύμφωνα με το σκανάρισμα των επιστημόνων, είναι τα περιστατικά στο λύκειο.
Περισσότεροι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί στα σχολεία
Σε ό,τι αφορά στο σχολικό περιβάλλον πάντως, από τη νέα χρονιά θα εφαρμοστούν 3+1 μέτρα. Καταρχάς, κριτήριο βαρύτητας στην αυτοαξιολόγηση των σχολείων θα είναι η αντιμετώπιση των ζητημάτων βίας και εκφοβισμού. Δεύτερον, θα διοριστούν περισσότεροι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί και τρίτον θα αυξηθεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα επιμορφωθούν σε αυτόν τον τομέα. Τέταρτον, μέσα από ειδικές δράσεις, βασική επιδίωξη θα είναι να μεγαλώσει η εμπλοκή των μαθητών.
Αιχμή του δόρατος της στρατηγικής, για την καταπολέμηση του διαδικτυακού εκφοβισμού, αποτελούν δυο ψηφιακά εργαλεία που ήδη λειτουργούν από τα τέλη της περασμένης χρονιάς. Το Kids Wallet, για τον έλεγχο της χρήσης του διαδικτύου ενός ανήλικου από τους γονείς, αλλά και το Age Verification, δηλαδή η διαδικασία πιστοποίησης ηλικίας για την εγγραφή σε πλατφόρμες.
Ακόμη έχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές, που φτάνουν μέχρι και τη φυλάκιση 3 ετών, με τις οποίες τιμωρούνται οι γονείς, που δεν εμποδίζουν τα ανήλικα παιδιά τους, να διαπράξουν μια παράνομη πράξη. Επιπλέον, έχει θεσμοθετηθεί ποινή τουλάχιστον 1 έτους, που μπορεί να φτάσει έως και στα 5 χρόνια, καθώς επίσης και πρόστιμο κατ’ ελάχιστον 10.000 ευρώ, για γονείς, που τα παιδιά τους ασκούν βία κατά άλλων ανηλίκων.