Η επόμενη μέρα των εκλογών στη Γαλλία: Ποιοι ψήφισαν Λεπέν - Ο «αδιάλλακτος» Μπαρντελά
Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών θα είναι «ένας από τους πιο καθοριστικούς σε ολόκληρη την ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας».
Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά κατέγραψε ιστορικά κέρδη στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, όπου κατέλαβε την πρώτη θέση. Η RN και οι σύμμαχοί του έλαβαν 33% των ψήφων, και ακολουθούν ο αριστερός συνασπισμός με 28% και οι κεντρώοι του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με μόλις 20%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Εσωτερικών.
Το εντυπωσιακό στοιχείο για το ακροδεξιό κόμμα είναι ότι υπήρξε η κορυφαία επιλογή για τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες, σύμφωνα με τους Financial Times. Τα ίδια στοιχεία καταδεικνύουν ότι στη συγκεκριμένη «δεξαμενή» ψηφοφόρων, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπέστη συντριπτική ήττα. Στον αντίποδα, τόσο ο αριστερός συνασπισμός όσο και η συμμαχία του Μακρόν κέρδισαν την προτίμηση των πολιτών που δηλώνουν «προνομιούχοι».
Σύμφωνα με το France24, καθοριστικής σημασίας θεωρείται το γεγονός ότι η Λεπέν έκανε αριστερή στροφή στα ζητήματα της οικονομίας, ενώ συνέχισε να κρατά σκληρή στάση για τη μετανάστευση και το έγκλημα.
Για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με το κόστος ζωής, η Εθνική Συσπείρωση υποσχέθηκε να μειώσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας στην ενέργεια και τα καύσιμα, ενώ ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας του Ensemble, τάχθηκε κατά των μεγάλων σχεδίων δημόσιων δαπανών λόγω του ελλείμματος της χώρας.
17 υποψήφιοι της RN κέρδισαν έδρες από τον πρώτο γύρο
Η Εθνική Συσπείρωση είχε τις καλύτερες επιδόσεις στη βόρεια περιφέρεια Hauts-de-France, μια πρώην βιομηχανική περιοχή που ψήφιζε αριστερά ή σοσιαλιστικά κόμματα και η οποία έχει στραφεί προς την ακροδεξιά την τελευταία δεκαετία. Δεκαεπτά υποψήφιοι της RN κέρδισαν έδρες από τον πρώτο γύρο στην περιοχή σε μια ιστορική επίδοση.
Ο πολιτικός σχηματισμός της Λεπέν ήταν ένα κόμμα που ήταν για καιρό παρίας για πολλούς στη Γαλλία. Τώρα βρίσκεται τώρα πιο κοντά απ' ό,τι ήταν ποτέ στην εξουσία. Η Λεπέν επεδίωξε να καθαρίσει την εικόνα ενός κόμματος γνωστού για ρατσισμό και αντισημιτισμό, μια τακτική η οποία λειτούργησε καθώς οι ψηφοφόροι είναι οργισμένοι με τον Μακρόν και το υψηλό κόστος ζωής, ενώ ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη μετανάστευση.
Μια κυβέρνηση με επικεφαλής το RN θα δημιουργούσε μείζονα ζητήματα αναφορικά με την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δεδομένη την αντίθεσή του σε περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ. Οικονομολόγοι έχουν επίσης αμφισβητήσει αν τα σχέδια του Εθνικού Συναγερμού για δαπάνες έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Η Εθνική Συσπείρωση επιδιώκει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου, στις 501 από τις 577 εκλογικές περιφέρειες, όπου κανένας υποψήφιος δεν συγκέντρωσε το 50% την Κυριακή.
Ο Μπαρντελά θέλει να γίνει «πρωθυπουργός όλων των Γάλλων»
Οι Γάλλοι «έδωσαν την τελική ετυμηγορία» στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, δήλωσε ο Ζορντάν Μπαρντελά, ηγετικό στέλεχος της ακροδεξιάς. Ο δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στις 7 Ιουλίου θα είναι «ένας από τους πιο καθοριστικούς σε ολόκληρη την ιστορία της Πέμπτης Δημοκρατίας», που ιδρύθηκε το 1958, υποστήριξε ο Μπαρντελά, διαβεβαιώνοντας ότι θέλει να είναι «ο πρωθυπουργός όλων των Γάλλων», ένας «πρωθυπουργός συνύπαρξης, που θα σέβεται το Σύνταγμα» αλλά θα είναι «αδιάλλακτος».
Οι πιθανότητες του RN να κερδίσει την εξουσία την επόμενη εβδομάδα θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές συμφωνίες που θα κάνουν οι αντίπαλοί του τις επόμενες ημέρες. Στο παρελθόν, κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα έχουν συνεργαστεί για να κρατήσουν το RN μακριά από την εξουσία, αλλά αυτή η δυναμική, γνωστή ως «ρεπουμπλικανικό μέτωπο», είναι λιγότερο σίγουρη από ποτέ.
Εάν κανένας υποψήφιος δεν φτάσει το 50% στον πρώτο γύρο, οι δύο πρώτοι υποψήφιοι προκρίνονται αυτόματα στον δεύτερο γύρο, καθώς και όλοι όσοι συγκεντρώνουν το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Στον επαναληπτικό γύρο, όποιος κερδίσει τις περισσότερες ψήφους κερδίζει την εκλογική περιφέρεια.
Αν η Εθνική Συσπείρωση κερδίσει ξανά, ο Γάλλος πρόεδρος θα είναι ουσιαστικά υποχρεωμένος να διορίσει πρωθυπουργό από το κόμμα της Λεπέν, τον Ζορντάν Μπαρντελά. Οι Γάλλοι γνωρίζουν καλά ότι ο κ. Μπαρντελά παράτησε το σχολείο που πήγαινε στα βόρεια προάστια του Παρισιού και από άνεργος εξελίχθηκε σε προστατευόμενο της Μαρίν Λεπέν και στη συνέχεια πρόεδρος του κόμματος.
Γνωρίζουν επίσης ότι είναι υπερβολικά νέος, μόλις 28 ετών, όμως αυτό δε φαίνεται να τους απασχολεί και πολύ, μάλλον δε δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην εμπειρία. Ο Γάλλος πρόεδρος είναι 46 ετών και ο πρωθυπουργός μόλις 35. Γνωρίζουν επίσης ότι είναι πολύ ευπαρουσίαστος και μιλάει ωραία.
Μεγάλωσε σε μία φτωχή γειτονιά γεμάτη ναρκωτικά, παρανομία και ανεξέλεγκτη μετανάστευση
Όμως, αυτό που δεν ξέρουν είναι οι θέσεις του, η ιδεολογία του, τι άνθρωπος είναι. Η επίσημη θέση του Μπαρντελά είναι ότι μεγάλωσε σε μία φτωχή γειτονιά στο Seine-Saint-Denis γεμάτη ναρκωτικά, παρανομία και ανεξέλεγκτη μετανάστευση, οπότε και άρχισε να πιστεύει ότι η μόνη λύση είναι η ακροδεξιά.
Αυτό είναι το «αφήγημα», όπως λένε και οι πολιτικοί επιστήμονες. Η αλήθεια είναι λίγο πιο περίπλοκη. Η κ. Μπαρντελά όντως μεγάλωσε με τη μητέρα του στη Cité Gabriel-Péri στην περιοχή Saint-Denis. Και οι δύο γονείς του είναι ιταλικής καταγωγής, ενώ η μητέρα του μπαμπά του είναι από την Αλγερία.
Όμως, ο πατέρας του, ο Ολιβιέ, που έφυγε από το σπίτι όταν ο Ζορντάν ήταν πολύ μικρός, είχε μία επιχείρηση διανομής ποτών και είχε μία σχετική οικονομική άνεση. Ζούσε στην περιοχή, Montmorency, και ο Ζορντάν δεν πήγαινε στο κοντινότερο δημόσιο σχολείο, αλλά σε ένα ημι-ιδιωτικό καθολικό σχολείο όπου πηγαίνουν πολλά παιδιά της μεσαίας τάξης.
Δημοσιογράφοι της Le Monde, σε πρόσφατο άρθρο, έκαναν έρευνα στην περιοχή που μεγάλωσε και ανακάλυψαν ότι ο Ζορντάν δεν είχε αφήσει και πολλά ίχνη… οι φίλοι του – συχνά ξένης καταγωγής – έλεγαν ότι του άρεσαν τα βιντεοπαιχνίδια, ενώ θυμήθηκαν ότι παρέδιδε και μαθήματα σε μετανάστες όταν ήταν 16 ετών. Όμως, δε θυμούνται να ασχολείται καθόλου με την πολιτική και δη την ακροδεξιά.
Στα 17 του έγινε μέλος του κόμματος της Λεπέν
Έγινε μέλος του κόμματος της Λεπέν στα 17 και η άνοδος του ήταν εκρηκτική, καθώς γρήγορα κατάφερε να γίνει μέλος του στενού κύκλου της Μαρίν. Και αυτό επειδή στο κόμμα επικρατεί οικογενειοκρατία, όπως συνέβαινε και όταν ήταν πρόεδρος ο πατέρας της Μαρίν, ο Ζαν – Μαρί Λεπέν.
Λίγες μέρες μετά τη γνωριμία του με τη Λεπέν το 2017 έγινε εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και το 2019 του ζήτησε να ηγηθεί της λίστας των ευρωβουλευτών. Το 2019 το κόμμα της Λεπέν ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές και το 2022 έκανε το Μπαρντελά πρόεδρο.
Media trainer που μίλησε στο BBC – αφότου όμως τον απέλυσε ο νεαρός πολιτικός – είπε ότι ο Μπαρντελά είναι προϊόν δημοσίων σχέσεων, καθώς και ότι χρειάστηκε να προσπαθήσει πολύ να τον κάνει να φαίνεται πιο ανθρώπινος – κυρίως να χαμογελά πιο φυσικά.
Βεβαίως, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τη δημοφιλία του νεαρού πολιτικού. Οι γυναίκες τον βρίσκουν κούκλο και είναι πάντα έτοιμος να χαμογελάσει για μία σέλφι.
Για τη Λεπέν είναι φοβερό απόκτημα, καθώς έχει ανοίξει τους ορίζοντες του κόμματος και σε άλλα κοινά. Παρόλα αυτά, πρόκειται για κάποιον που δεν έχει σπουδάσει, δεν έχει κάνει καμία δουλειά πέραν του κόμματος και ένα μήνα στον πατέρα του και, φυσικά, δεν έχει καμία εμπειρία διακυβέρνησης.
Ωστόσο, είναι πιθανό την επομένη των εκλογών να είναι πρωθυπουργός της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.