Η επόμενη μέρα της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ: Οι κινήσεις Νετανιάχου
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η παγκόσμια κοινότητα την επίθεση που δέχθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής το Ισραήλ με περισσότερα από 300 drones που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν.
Την Κυριακή 14 Απριλίου συνεδριάζει το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ώστε να αποφασιστεί ποια και σε τι κλίμακα θα είναι η απάντηση του Ισραήλ στην νυχτερινή επίθεση του Ιράν.
Η επόμενη μέρα για τον Νετανιάχου
Τα ξημερώματα της Κυριακής, οι υπουργοί του Νετανιάχου ψήφισαν να αναθέσουν την απόφαση για το επόμενο βήμα που θα ακολουθήσει το Ισραήλ στο μικρό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.
Το εν λόγω συμβούλιο θα αποτελείται από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιοαβ Γκαλάντ και τον Μπένι Γκανζ, που εντάχθηκε στην κυβέρνηση ως υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Ιράν: Το ζήτημα θεωρείται λήξαν εάν...
Το Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ για μία μεγαλύτερη επίθεση κατά της επικράτειας του, στην περίπτωση, που οι Ισραηλινοί απαντήσουν κατά της επίθεσης με drones και πυραύλους που εξαπέλυσε τη νύχτα, κατά περιοχών του, η Τεχεράνη.
Το Ιράν πρόσθεσε ότι έχει προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον να μην υποστηρίξει οποιαδήποτε πολεμική ενέργεια του Ισραήλ.
Ζήτημα που θεωρείται λήξαν εάν το Ισραήλ δεν απαντήσει ανέφερε ο αρχηγός των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων υποστράτηγος Μοχάμαντ Μπαγκερί. σε δηλώσεις που έκανε λίγες ώρες μετά την επίθεση κατά του Ισραήλ στην κρατική τηλεόραση του Ιράν.
“Η αντίδρασή μας θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την στρατιωτική ενέργεια της περασμένης νύχτας, αν το Ισραήλ απαντήσει με αντίποινα κατά του Ιράν”.
Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι η οποιαδήποτε υποστήριξή της σε μία απάντηση αντιποίνων του Ισραήλ, θα έχει ως συνέπεια την στοχοθέτηση αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων από το Ιράν.
Ο διοικητής των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης Χουσεΐν Σαλαμί προειδοποίησε επίσης, ότι η Τεχεράνη θα απαντήσει σε κάθε επίθεση αντιποίνων που θα κάνει το Ισραήλ, κατά συμφερόντων, αξιωματούχων ή πολιτών του Ιράν.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μια επίθεση - απάντηση στον βομβαρδισμό με drones της Ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό την 1η Απριλίου που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό 7 υπαλλήλων μεταξύ αυτών και αξιωματούχων της οργάνωσης Φρουροί της Επανάστασης.
Οι εκτιμήσεις διεθνών εμπειρογνωμόνων
Την δική τους οπτική σχετικά με το εάν το Ισραήλ είναι ικανό να απαντήσει στην ιρανική επίθεση έδωσαν εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας στο CNNi.
Συγκεκριμένα, ο πρώην πρέσβυς του Ισραήλ στις ΗΠΑ, Μάικλ Όρεν, ανέφερε ότι «οι κανόνες πρέπει να αλλάξουν» μετά την επίθεση το βράδυ του Σαββάτου.
«Θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την έκταση της ζημιάς που προκλήθηκε από αυτό το πρώτο κύμα ιρανικών drones και πυραύλων κρουζ», είπε ο Όρεν. «Αλλά σε κάθε περίπτωση, βρισκόμαστε στη Μέση Ανατολή και η πίεση και η αποτροπή μετρούν πολύ εδώ. Δεν νομίζω ότι το Ισραήλ μπορεί να χτυπηθεί με αυτόν τον τρόπο σε τόσο μαζική κλίμακα και να μην απαντήσει με σημαντικό τρόπο».
Από την πλευρά του, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, Ελιάλ Χουλάτα καταδίκασε τις ενέργειες του Ιράν και είπε ότι τα στρατιωτικά αντίποινα δεν είναι η μόνη διαθέσιμη απάντηση που θα έπρεπε να συμβεί μη αποκλείοντας ακόμη και διεθνείς κυρώσεις κατά του ισλαμικού καθεστώτος.
«Τίποτα τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει. Αυτό είναι το Ιράν που περνάει κάθε διαχωριστική γραμμή. Αλλά δεν είναι (αρκετό) μόνο να ρωτήσουμε τι πρέπει να κάνει το Ισραήλ, αλλά επίσης τι πρέπει να κάνει η διεθνής κοινότητα όταν το Ιράν κάνει κάτι τόσο αδιανόητο», είπε ο Χουλάτα.
Σημειώνεται ότι το Ιράν έχει δεχθεί πλήθος διεθνών κυρώσεων τα τελευταία χρόνια από τη διεθνή κοινότητα με αποτέλεσμα το καίριο χτύπημα στην οικονομία της χώρας.
Guardian: Υπάρχουν τρία θετικά σημάδια
Την δική του οπτική σχετικά με την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή έδωσε ο Βρετανός δημοσιογράφος Τζούλιαν Μπόργκερ ο οποίος με αναλυτικό του άρθρο στον Guardian παραθέτει τα δεδομένα μετά τις ιρανικές επιθέσεις στο Ισραήλ αφήνοντας μια χαραμάδα αισιοδοξίας δίνοντας τρία κομβικά παραδείγματα.
Όπως αναφέρει: «Τόσο ο Τζο Μπάιντεν όσο και οι Ιρανοί γνωρίζουν καλά ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα ήθελε ιδανικά να καταστρέψει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, τις οποίες θεωρεί εδώ και καιρό ως υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ. Το να τις μετατρέψει σε ερείπια θα ήταν πολύ δύσκολο χωρίς τη βοήθεια των ΗΠΑ, αλλά είναι πιθανό ότι ο ίδιος και άλλα ισραηλινά «γεράκια» θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να υλοποιήσουν αυτή τη φιλοδοξία.
Βραχυπρόθεσμα, η Ουάσινγκτον μπορεί να αντλήσει παρηγοριά από μερικές ενδείξεις ότι οποιαδήποτε ισραηλινή απάντηση δεν θα είναι τουλάχιστον άμεση. Το Ισραήλ έχει ζητήσει να συγκληθεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίθεση, η οποία θα γίνει στις 4 το απόγευμα ώρα Νέας Υόρκης την Κυριακή. Θα αποτελούσε έκπληξη αν μια αντεπίθεση εξαπολυόταν πριν από αυτή τη συνεδρίαση.
Ένα άλλο πιθανό σημάδι ότι η απάντηση θα μπορούσε να είναι υποτονική ήταν η συνομιλία του Γιοάβ Γκάλαντ με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, μετά τις επιθέσεις. Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, ο Γκάλαντ "τόνισε ότι το αμυντικό κατεστημένο είναι προετοιμασμένο για κάθε περαιτέρω απόπειρα επίθεσης στο κράτος του Ισραήλ". Στα σχόλιά του δεν έκανε καμία αναφορά στο ότι το Ισραήλ θα αντεπιτεθεί.
Ένα τρίτο θετικό σημάδι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής ήταν η διαβεβαίωση ενός ισραηλινού αξιωματούχου που επικαλούνται οι New York Times ότι "η απάντηση του Ισραήλ θα είναι συντονισμένη με τους συμμάχους του"».