ΣΥΡΙΖΑ: Οι 6+6 που έγιναν 9+2 και η «απόδοση» στο... στοίχημα του Κασσελάκη
Η εσωκομματική «βεντέτα» στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έφτασε στο τέλος της με την αποχώρηση των «6+6» να σηματοδοτεί το κλείσιμο μιας εποχής για το κόμμα της Κουμουνδούρου και μίας ομολογουμένως βαθιά τοξικής περιόδου. Η χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν θύμιζε σε τίποτα προηγούμενες. Μπορεί το κλίμα στο κομματικό όργανο να ήταν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο flash.gr μέλος της Π.Γ. «λίγο αμήχανο, έως παγωμένο», ωστόσο ούτε οι τόνοι ανέβηκαν ιδιαιτέρως, ούτε καταγράφηκαν μετωπικές συγκρούσεις αντίστοιχες με το πρόσφατο παρελθόν.
Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας
Παρόντα στη συνεδρίαση ήταν κατά πληροφορίες 21 μέλη της Π.Γ. από τα πλέον 24 μετά την αποχώρηση των 8 των «6+6», των 9 της «Ομπρέλας» και του Στέφανου Τζουμάκα. Απουσίαζαν δικαιολογημένα οι Νίκος Σκορίνης και Γιάννης Ραγκούσης, όπως επίσης και ο Γραμματέας της Νεολαίας Κων/νος Βλαχάκης, που αναμένεται το Σάββατο να περάσει και αυτός την πόρτα της εξόδου.
Μέχρι πρότινος το όργανο απαριθμούσε 42 μέλη, ωστόσο, αναπληρώσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν για πολιτικούς αλλά και πρακτικούς απ’ ότι φαίνεται λόγους. Όπως σημειώνουν πηγές, πρώτον, δεν υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός επιλαχόντων. Δεύτερον, οι συγκλίσεις του «νέου» οργάνου θα γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ο μικρός σχετικά αριθμός τού επιτρέπει πλέον «συνεχείς» συνεδριάσεις, γεγονός που κρίνεται ως αναγκαίο βήμα για την άμεση ανασυγκρότηση του κόμματος.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκαθάρισε πως νέο άτυπο πολιτικό κέντρο δεν θα υπάρξει αναφέροντας τα εξής: «Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάζει κάθε 2 εβδομάδες. Η Π.Γ θα είναι παραγωγικό, συντροφικό και αποτελεσματικό Όργανο, το οποίο θα έχει δυναμική. Είχαμε πει πως ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε θα είναι η δημιουργία πολιτικού κέντρου. Εσείς είστε το πολιτικό κέντρο».
Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιδίωξε, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα των στιγμών, να στείλει μήνυμα «φυγής» προς το μέλλον. Μίλησε για το κλείσιμο ενός κύκλου εσωστρέφειας και για την ανάγκη ενότητας προκειμένου να επικεντρωθεί πλέον η αξιωματική αντιπολίτευση στην παραγωγή πολιτικών λύσεων για την κοινωνία.
Προβληματισμός και διαφωνίες
Στην 5ωρη συνεδρίαση τέθηκαν αρκετά ζητήματα στο τραπέζι που αφορούν το μέλλον της παράταξης στην μετά διάσπαση εποχή. Άλλωστε, είναι δεδομένο πως η Κουμουνδούρου θα επιχειρήσει να αντιστρέψει την δημοσκοπική εικόνα που παρουσιάζει ενεργοποιώντας το σχέδιο «επιστροφή στην κοινωνία».
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, με ορόσημο τις ευρωεκλογές, υπήρξαν προτάσεις για διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου για να εγκριθεί το πρόγραμμα, η εκλογική διακήρυξη και να τεθούν οι κομματικές δυνάμεις σε διάταξη «εκλογικής μάχης». Υπήρξαν επίσης, τοποθετήσεις επιφανών στελεχών που υποστήριζαν πως οι αποχωρήσεις θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, ενώ έκαναν λόγο για λάθος χειρισμούς. Σε αντίστοιχη κατεύθυνση φέρεται πως κινήθηκαν μεταξύ άλλων οι τοποθετήσεις των Θανάση Θανάση Θεοχαροπούλου και Κώστα Ζαχαριάδη, ενώ τον προβληματισμό του εξέφρασε κατά πληροφορίες και ο Σωκράτης Φάμελλος.
Στο μεταξύ, δριμύ κατηγορώ κατά της νέας ηγεσίας εξαπέλυσε ο Διονύσης Τεμπονέρας λέγοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση διέρχεται μία άνευ προηγουμένου κρίση. Πρότεινε δε επίσπευση του συνεδρίου και διεξαγωγή του εντός του Ιανουαρίου, μίλησε για κατάργηση των τάσεων, ενώ υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι με το κεφάλαιο και τους «νοικοκυραίους».
Βέβαια, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση, όπου θα συζητηθεί εκ νέου η εξειδίκευση του οδικού χάρτη προς το συνέδριο, το οποίο προς το παρόν παραμένει έκτακτο και είναι προγραμματισμένο για τον Φλεβάρη.
Η απόφαση και οι προσθαφαιρέσεις
Αν και υπήρξε ομόφωνη ανακοίνωση της Π.Γ. που μιλά για προαναγγελθείσα διάσπαση, άρνηση της αποδοχής της βούλησης της βάση του κόμματος και παραβίαση της εντολής που έλαβαν από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ οι «9» αποχωρήσαντες, στο κείμενο δεν ζητείται ρητώς η επιστροφή των εδρών.
Κατά πληροφορίες, φέρεται να υπήρξε αρχικά διατύπωση βάσει της οποίας η παράδοση των βουλευτικών εδρών- με επίκληση την ηθική της αριστεράς- είναι επιβεβλημένη. Εν τέλει, τέτοια αναφορά δεν αποτυπώθηκε στην τελική ανακοίνωση. Άλλωστε, υπάρχουν μέλη της Πολιτικής Γραμματείας τα οποία κατά την αποχώρησή τους στο παρελθόν από άλλα κόμματα δεν παρέδωσαν τις έδρες τους.
Σημειωτέον, η εκπρόσωπος τύπου της Κουμουνδούρου Δώρα Αυγέρη ζήτησε σε τηλεοπτική της συνέντευξη να επιστραφούν οι έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπήρξε άτυπη προφορική ενημέρωση από επίσημες πηγές πως αρμοδίως θα πράξει το ίδιο και το προεδρείο της Κ.Ο. δια στόματος Σωκράτη Φάμελλου.
Στην ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Παραβίασαν, όμως, και τη διπλή εντολή των αριστερών, προοδευτικών πολιτών, όπως εκφράστηκε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.Την εντολή ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για να γίνει ξανά ο εκφραστής των προσδοκιών και των ελπίδων της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού (…). Αλλά και την εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, να ασκήσει τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ελληνικός λαός αποφάσισε οι 47 βουλευτές του κόμματος, που εκλέχτηκαν στις εκλογές του Ιουλίου, να αποτελέσουν ανάχωμα στα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Νωρίτερα, κεντρικά στελέχη που τάχθηκαν εξαρχής στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη είχαν εξαπολύσει ευθείες «βολές» εναντίον των «9». Ο Παύλος Πολάκης μίλησε για «ηττημένους» που βάζουν το λιθαράκι τους στο Αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, ενώ έκανε λόγο για κόμμα μίας χρήσης. Την ίδια ώρα, ο Βουλευτής Πέτρος Παππάς επέμεινε στην κατηγορία περί «αποστασίας».
Οι επόμενες κινήσεις των αποχωρησάντων
Σε κατεύθυνση ανασυγκρότησης και αναδιάταξης δεν κινείται ωστόσο μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Έντονη κινητικότητα υπάρχει και στην πλευρά των αποχωρησάντων. Οι εννέα των «6+6» και οι δύο βουλευτές της «Ομπρέλας» κινούνται ολοταχώς προς τη δημιουργία της 9ης Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα υπάρχει εντός του κοινοβουλίου. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι φωνές που θέλουν τον Αλέξη Χαρίτση επικεφαλής της νέας Κ.Ο., ενώ χθες υπήρξαν οι πρώτες δημόσιες εμφανίσεις μετά από καιρό των Χαρίτση και Ηλιόπουλου.
Στο πνεύμα του κειμένου των 57 αποχωρησάντων, εξηγούσαν τους λόγους διάσπασης και τους στόχους του νέου εγχειρήματος. Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένεται νέο «κύμα» αποχωρήσεων από τις νομαρχιακές Επιτροπές, ενώ στην «έξοδο» βρίσκεται και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.
Στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται φαίνεται πως οι ζυμώσεις θα ενταθούν με τους ανεξάρτητους βουλευτές να επισημαίνουν πως η επόμενη μέρα στην αριστερά δεν αφορά την «συγκόλληση θραυσμάτων» προερχόμενων από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά μία συνολική διαδικασία ανασύνθεσης.
Αξιοσημείωτο είναι το «άνοιγμα» που έκανε ο Νάσος Ηλιόπουλος στον Πέτρο Κόκκαλη, ο οποίος είχε αποχωρήσει την προηγούμενη εβδομάδα από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πρώην υπουργοί της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα έχουν καταστήσει σαφές πως θα υπάρξει νέο σχήμα ενόψει ευρωεκλογών.
Παράλληλα, ξεκαθάρισαν πως θα «επενδύσουν» σε μία διαδικασία ανασύνθεσης των δυνάμεων της αριστεράς, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της οικολογίας με στόχο τη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής πολιτικής στρατηγικής απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.