Η επόμενη μέρα στη ΝΔ μετά τη διαγραφή Σαμαρά: Τα μηνύματα Μητσοτάκη και τα «καρφιά» Άδωνη
Εντός της ΝΔ δεν είναι λίγοι που θεωρούν ότι πολλά θα κριθούν από τις επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη - Ο «γρίφος» για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατ΄ιας.
Το Μαξίμου θέλει να αφήσει πίσω του την υπόθεση Σαμαρά αλλά εξακολουθεί και παίζει το χαρτί της σταθερότητας που δεν θα χαριστεί για «ένα καπρίτσιο», παρά την εικόνα ελέγχου στους εσωκομματικούς παλμούς που δίνει η στάση ακόμη και στενών συμμάχων του πρώην Πρωθυπουργού στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
Η Ηρώδου Αττικού με έμμεσο τρόπο εξακολουθεί να στέλνει σήματα τόσο προς την πλευρά του πρώην Πρωθυπουργού αλλά και σε όσους βουλευτές, μπορεί να μην αποκλίνουν από την κομματική γραμμή, αλλά θεωρείται μέχρι σήμερα ότι ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του. «Δεν θα πέσει η Κυβέρνηση και δεν το θέλει κανένας βουλευτής αυτό», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Παραλήπτες και εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας, θεωρείται ότι είχε ακόμη μια δημόσια αναφορά του Πρωθυπουργού, μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά. «Δεν ισχυρίζομαι σε καμία περίπτωση ότι όλα γίνονται άψογα. Είμαι ο πρώτος, ο οποίος πάντα επιδιώκει την κριτική και θεωρώ ότι μόνο αν είμαστε πραγματικά αυστηροί με τους εαυτούς μας και με το έργο μας μπορούμε ουσιαστικά να βελτιωνόμαστε», τόνισε με αυτοκριτική διάθεση στην ομιλία του στην εκδήλωση του υπουργείου Δικαιοσύνης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συμπλήρωσε μάλιστα: «Ας μην ξεχνάμε, όμως, από πού ξεκινήσαμε πριν από πέντε χρόνια και πού είμαστε σήμερα. Σε μια πορεία σίγουρα με αδυναμίες, όμως και με πολλές γενναίες μεταρρυθμίσεις. Είναι μια ανορθωτική τροχιά που ακολουθεί η χώρα σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής».
Κρίσιμες οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη
Είναι ξεκάθαρο πάντως ότι και εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας, δεν είναι λίγοι που θεωρούν ότι πολλά θα κριθούν από τις επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη. Η επιτυχία στην επανεκκίνηση που δεν περπάτησε μετά τη ΔΕΘ εξαρτάται, σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και από τις επιλογές που θα γίνουν σε έναν ανασχηματισμό καθώς επίσης από την πρόταση που θα κάνει για τη διαδοχή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην προεδρία της Δημοκρατίας.
Και ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί να βάζει στον «πάγο» τη συζήτηση για το πρόσωπο που θα τη διαδεχτεί στο Προεδρικό Μέγαρο, δεν πέρασαν απαρατήρητες ούτε οι διαδοχικές αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του υπουργείου Δικαιοσύνης, ούτε φυσικά το «πηγαδάκι» των δυο, όταν έκλεισε το κύκλωμα της κρατικής τηλεόρασης.
Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι ισχύει για Δένδια και Τασούλα
Κι εάν κάποιοι, πίσω από αυτή τη σημειολογία, βλέπουν να αναθερμαίνονται τα σενάρια για επανεκλογή της, στο κυβερνητικό παρασκήνιο τα μεγαλύτερα πονταρίσματα γίνονται σε ένα πρόσωπο που θα προέρχεται από την κεντροδεξιά. Η λύση Δένδια φαίνεται αυτήν την ώρα να μην συγκεντρώνει πιθανότητες. Άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό, στο πατρικό του τελευταίου, στο Ακρωτήρι Χανίων, φρόντισε να δείξει ότι δεν είναι στις προθέσεις του, η μετακόμιση από το στρατόπεδο Παπάγου, στο νεοκλασικό της Ηρώδου Αττικού.
Από την άλλη η περίπτωση Τασούλα, υπάρχει πάντα πάνω στο τραπέζι, αλλά για πολλούς θεωρείται ότι θα προχωρήσει μόνο εάν δεν περπατήσουν άλλες επιλογές. Όπως έγραφε ο flash.gr ακούγεται και το όνομα του ιστορικού Ευάνθη Χατζηβασιλείου αλλά για ορισμένους δεν διαθέτει το απαραίτητο πολιτικό γκελ.
Σε κάθε περίπτωση η προεδρική εκλογή είναι μια διαδικασία, στην οποία η κυβέρνηση δεν θέλει να αναθερμάνει την όποια αναταραχή προκάλεσε η διαγραφή Σαμαρά. Άλλωστε, είναι σαφές ότι η καρατόμηση του πρώην Πρωθυπουργού, ανέσυρε στην επιφάνεια ένα διαχρονικό πρόβλημα, των υπουργών που δεν βγαίνουν μπροστά. «Κάποια στιγμή η δόξα των κρυπτομένων θα τελειώσει», ήταν η αιχμή με την οποία ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Action24, έβγαλε στη σέντρα όσους δεν έβαλαν πλάτη στις πρώτες ώρες της κρίσης.
Μπορεί ο κ. Γεωργιάδης να διερωτήθη ειρωνικά εάν «υπήρξαν κάποιοι που δεν πήραν θέση», αλλά την ίδια στιγμή «κάρφωσε» τους συνδαιτυμόνες του στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου που δεν στήριξαν την απόφαση του Πρωθυπουργού: «Ξέρω σίγουρα ότι κάποιοι πήραμε θέση από την πρώτη μέρα. Μας είδα. Είδα τον κύριο Χατζηδάκη, είδα τον κύριο Βορίδη, είδα εμένα. Μας είδα. Κάποιους άλλους δεν τους είδα». «Παρών» εκτός από τη συγκεκριμένη τριάδα, δήλωσαν η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας που όλοι διετέλεσαν υπουργοί της κυβέρνησης Σαμαρά, καθώς επίσης ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.