Η επόμενη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία
Εν τέλει, η εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου επιφύλασσε εκπλήξεις λαμβάνοντας υπόψη την δυναμική δυστυχώς επανεμφάνιση της ακροδεξιάς στην πολιτική σκακιέρα. Από την άλλη, δεν αποτελεί σε καμία των περιπτώσεων έκπληξη η παντοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Άλλωστε, τα αποτελέσματα του Μαΐου, ειδικότερα όσο περνούσαν οι μέρες και βαδίζαμε προς τις κάλπες του Ιουνίου, είχαν ουσιαστικά προεξοφλήσει τη δυναμική των κομμάτων, τόσο για τη ΝΔ, πολλώ δε μάλλον για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οι ίδιοι οι παροικουντες την Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι ήταν αδύνατο να ανατραπεί μια τόσο μεγάλη διαφορά σε τόσο μάλιστα σύντομο χρονικό διάστημα.
Σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό τοπίο από αυτό που είχαμε συνηθίσει μεταπολιτευτικά, καθώς για πρώτη φορά έχουμε τέτοια εκλογική συρρίκνωση του λεγόμενου προοδευτικού πόλου, η εξίσωση που καλείται να λύσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σύνθετη με πολλές και διαφορετικές παραμέτρους. Με δεδομένο ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Κυριακής έθεσε-εισηγήθηκε κατά μία έννοια το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν εφεξής στην Κουμουνδούρου, ο πολιτικός χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, όχι στις πολιτικές προθέσεις και στοχεύσεις της ηγεσίας ή των στελεχών του κόμματος, αλλά σε αντικειμενικά δεδομένα.
Δεδομένο πρώτο: Βαδίζουμε προς τα μπάνια του λαού, πράγμα που σημαίνει ότι οι εσωκομματικές διεργασίες θα "παγώσουν" για ένα διάστημα λόγω καλοκαιριού. Δεδομένο δεύτερο: Η εκλογική αναμέτρηση της αυτοδιοικητικής κάλπης θα λάβει χώρα το φθινόπωρο. Υπό αυτή την έννοια, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να ανασυγκροτηθεί δίνοντας ταυτόχρονα άλλη μια εκλογική μάχη, όντας βαθιά λαβωμένος μετά από δύο εκλογικές ήττες. Δεδομένο τρίτο: Την άνοιξη έχουμε ευρωεκλογές. Σημειωτέον, ο Α. Τσίπρας έθεσε ως ορίζοντα δυναμικής "επιστροφής" του κόμματος τις ευρωεκλογές. Μιλάμε ουσιαστικά για κάτι λιγότερο από έναν χρόνο μέχρι τότε.
Με βάση τα παραπάνω, τα ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν η ηγεσία, τα στελέχη και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αφορούν αφενός, την αποτίμηση του αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος και την πορεία του κόμματος, καθώς όπως ανέφερε ο ίδιος ο Τσίπρας "ένας ιστορικός πολιτικός κύκλος έκλεισε", αφετέρου, το πώς θα υπάρξουν προϋποθέσεις ανασυγκρότησης. Απαιτούνται λοιπόν συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Σημείο αφετηρίας αυτού του νέου κύκλου για το κόμμα της Κουμουνδούρου αποτελεί η θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με δεδομένη βέβαια την εμφανή αποδυνάμωση της κοινοβουλευτικής του δύναμης. Ελλείψει 50 βουλευτών δεν έχει τη δυνατότητα να καταθέσει πρόταση μομφής, ενώ οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί δεν επιτρέπουν καν τη συγκέντρωση των 2/5 της Βουλής για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής μετά από πρόταση της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κυρίαρχος «παίχτης» εντός του προοδευτικού πόλου, παρά τις απώλειες, δεν είναι καθόλου αμελητέο.
Το βράδυ της Κυριακής, ο Α. Τσίπρας έθεσε συγκεκριμένους στόχους προκειμένου να υπάρξει αλλαγή πορείας. Μίλησε για αναγκαίες αλλαγές και γρήγορες αποφάσεις, ενώ προανήγγειλε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξανασυναντηθεί με την συλλογικότητα, την ανιδιοτέλεια και την κοινωνική ευθύνη. Αναφερόμενος στο ίδιο πλαίσιο, μίλησε επίσης, για τολμηρή ανανέωση του στελεχικού δυναμικού αλλά και «φρένο» σε νοοτροπίες που, όπως είπε, «κόστισαν ακριβά». Βέβαια, κατά γενική ομολογία, η κρισιμότερη δήλωση της 25ης Ιουνίου αφορά την παραμονή του στο τιμόνι της Κουμουνδούρου. Για την ακρίβεια, ξεδίπλωσε τις προθέσεις του για την επόμενη ημέρα του κόμματος θέτοντας εαυτόν στην κρίση των μελών. Πράγμα που σημαίνει ότι ο ίδιος θα είναι εκ νέου υποψήφιος Πρόεδρος. Πάντως, δεν αποκλείεται να υπάρξει κι άλλη υποψηφιότητα πλην αυτής του Α. Τσίπρα, κάτι που θα διευκρινιστεί τις επόμενες ημέρες. Τουλάχιστον, αυτό φημολογείται εντός και εκτός Κουμουνδούρου, χωρίς ακόμη βέβαια να θεωρείται σίγουρο.
Την ίδια ώρα, κρίσιμος κρίκος για την επόμενη ημέρα και την φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η διεξαγωγή του συνεδρίου. Το αν αυτό θα είναι διαρκές ή έκτακτο μένει να αποφασιστεί. Υπάρχουν στελέχη που επιμένουν στην ανάγκη διεξαγωγής εκτάκτου συνεδρίου με νέους δηλαδή αντιπροσώπους, όπου θα συμμετέχει στην εκλογή τους το σύνολο των μελών, παλιών και νέων. Σκέψεις για αυτό έχουν εκφραστεί τόσο από στελέχη της Ομπρέλας όσο όμως και από στελέχη που κατατάσσονται στο λεγόμενο προεδρικό μπλοκ. Η εκλογή πάντως Προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής θα γίνει από τη βάση του κόμματος.
Προς το παρόν, όλα αυτά αποτελούν σχέδια επί χάρτου. Άλλωστε, βρισκόμαστε μόλις λίγα 24ωρα μετά τις κάλπες της 25ης Ιουνίου και ακόμη δεν έχουν καν συγκληθεί τα κομματικά όργανα. Η συζήτηση θα "ανοίξει" για τα καλά τις επόμενες ημέρες και όλοι αναμένουν να ακούσουν τί θα προτείνει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας όσον αφορά τον οδικό χάρτη και τα βήματα που πρέπει να γίνουν εφεξής. Το σίγουρο είναι ότι ο Ιούλιος θα είναι και για το κόμμα της Κουμουνδούρου ένας "καυτός" μήνας, καθώς ήδη το επόμενο διάστημα αναμένεται να συνεδριάσουν εκτελεστικό γραφείο, Πολιτική Γραμματεία και Κεντρική Επιτροπή.