Η επίσημη ανακοίνωση για τα αίτια θανάτου του Πάπα Φραγκίσκου - Δεκάδες πιστοί έξω από το Βατικανό
Ο ποντίφικας έφυγε ειρηνικά στο σπίτι του στο Βατικανό σε ηλικία 88 ετών.
Το Βατικανό εξέδωσε απόψε (Δευτέρα του Πάσχα 21/04) την επίσημη ανακοίνωση με τα αίτια του θανάτου του Πάπα Φραγκίσκου.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας πέθανε λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακή ανεπάρκεια.
Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό από ιταλικά μέσα ότι ο ποντίφικας έφυγε από τη ζωή εξ αιτίας εγκεφαλικού επεισοδίου που έπαθε κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η ημέρα της κηδείας του εκλιπόντος ποντίφικα δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, αλλά θεωρείται πιθανό να τελεστεί εντός του Σαββατοκύριακου.
Όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica, παράλληλα, το κονκλάβιο των καρδιναλίων είναι πιθανό να ξεκινήσει στο διάστημα από 5 μέχρι 10 Μαΐου.
Αύριο το πρωί, τέλος, θα συνεδριάσει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο της ιταλικής κυβέρνησης, για τον καθορισμό των λεπτομερειών σχετικά με την υποδοχή των προσκυνητών και των πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών που θα μεταβούν στην Ρώμη, για το «ύστατο χαίρε» στον Αργεντινό «πάπα των φτωχών».
Πλήθος κόσμου στο Βατικανό
Πλήθος πιστών συγκεντρώθηκε στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου έξω από το Βατικανό, από τη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του Πάπα.
Το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα τελέστηκε η προσευχή του «ροζάριο», υπέρ της ανάπαυσης της ψυχής του πάπα Φραγκίσκου. Ο καρδινάλιος Μάουρο Γκαμπέτι, ο οποίος χοροστατεί στην τελετή, απευθυνόμενος στους πιστούς τονισε «Ας μην ξεχνάμε ότι ο πάπας μας έλεγε πάντα πως ο θάνατος δεν είναι μια πόρτα που κλείνει, αλλά η είσοδος στην Ιερουσαλήμ των ουρανών».
Στα σενάρια για την επόμενη ημέρα έχουν ξεκινήσει με τα ονομάτα της διαδοχής να παίρνουν και να δίνουν.

Παγκόσμιος θρήνος για τον «Πάπα των φτωχών»
Από το Ιράν και τη Γερμανία, μέχρι τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τον ΟΗΕ, τον Λίβανο, το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή, ηγέτες απέτισαν ομόφωνα φόρο τιμής στον κατά κόσμο Χόρχε Μπεργκόλιο.
Κυρίως όμως οι πιστοί ήταν εκείνοι που αισθάνθηκαν βαθύτερα την απώλεια, όπως ο Ιμπραχίμ αλ Ταράζι, ένας Καθολικός από τη Γάζα, που μίλησε για μια «σοκαριστική και σπαρακτική είδηση» για όλους τους χριστιανούς στη Γάζα και την Παλαιστίνη. «Η καρδιά μας ράγισε», είπε.
Στο Μπουένος Άιρες, τη γενέτειρα του πάπα, ο συνταξιούχος Χουάν Χοσέ Ρόι, 66 ετών, μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο για την αναστάτωση που ένιωσε. «Είναι πολύ σκληρό, επειδή αυτός ο άνθρωπος που νοιαζόταν για τους κατατρεγμένους έφυγε και μας άφησε μόνους. Το μόνο πράγμα που με χαροποιεί είναι ότι μπόρεσε να πει αντίο στον κόσμο χθες, το Πάσχα», είπε.
«Βρισκόμουν κατά τύχη εδώ, άκουσα την είδηση στο ραδιόφωνο. Έφυγε ένας μεγάλος πάπας. Άλλαξε πολλά πράγματα, έσπασε φραγμούς, ήταν απλούστατα μια μεγάλη προσωπικότητα», είπε ο Φάμπιο Μαλβέσι, 66 ετών, που είχε πάει στην Πλατεία.
Τουρίστες και προσκυνητές στο Βατικανό αιφνιδιάστηκαν από τον θάνατο του Φραγκίσκου, αφού τον είχαν δει την προηγουμένη να περνά μέσα από το πλήθος με το ανοιχτό όχημά του. «Εμφανίστηκε χθες, έδειχνε υγιής. Σοκαρίστηκα και, φυσικά, λυπήθηκα πολύ», είπε ένας συνταξιούχος ιερέας από τις ΗΠΑ.



«Ας αναπαυθεί εν ειρήνη. Έκανε πολλά καλά τον κόσμο», σχολίασε η Σου Ρακ, που επισκέπτεται την Ιταλία από την Γκάνα με τον σύζυγό της.
Κάποιοι από τους πιστούς θυμούνται τη συμπόνοια που έδειχνε ο πάπας σε εκείνους που έχουν εγκλωβιστεί σε εμπόλεμες ζώνες. «Πραγματικά νοιαζόταν για τη χώρα μας, το Κονγκό, με τους αλλεπάλληλους πολέμους που βιώνουμε», είπε η Φάιντα Ναμπίντου, που πήγε να προσευχηθεί σε μια εκκλησία στην Μπουκάβου, πόλη που ελέγχεται από τους αντάρτες στη ΛΔ του Κονγκό.
Στον Πανάγιο Τάφο, στην Ιερουσαλήμ, ο Γερμανός Ντάβιντ Ζίμπεν, 25 ετών, μόλις ολοκλήρωσε ένα προσκύνημα εννέα μηνών. Είπε ότι ελπίζει ο διάδοχος του Φραγκίσκου να πιέσει για τη μεγαλύτερη αλληλοκατανόηση των διαφόρων χριστιανικών δογμάτων. «Προσεύχομαι ο επόμενος πάπας να συνεχίσει στα βήματα του αγαπημένου μας Φραγκίσκου και να πορευτεί σε ενότητα μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών», είπε.
Ο Χο, ένας Καθολικός από τη Σεούλ, αισθάνεται ευγνωμοσύνη επειδή ο Φραγκίσκος προσευχήθηκε για τη Νότια Κορέα μετά το ναυτικό δυστύχημα του 2014 που στοίχισε τη ζωή σε 304 ανθρώπους. «Όταν ο κόσμος αντιμετωπίζει σύνθετες προκλήσεις, ο πάπας πάντα νοιάζεται και εγώ αισθάνομαι βαθύτατη ευγνωμοσύνη», είπε.
Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, Wall Street, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή από τους εργαζόμενους στη μνήμη του Πάπα Φραγκίσκου.

Οκτώ καρδινάλιοι ξεχωρίζουν ως επικρατέστεροι διάδοχοι του Πάπα Φραγκίσκου:
- Πίτερ Τούρκσον (Γκάνα): Πρώην επίσκοπος του Κέιπ Κόουστ, θεωρείται πιθανός υποψήφιος για να γίνει ο πρώτος μαύρος Πάπας. Με καταγωγή από τη Γκάνα, είχε σταλεί από τον Πάπα Φραγκίσκο ως απεσταλμένος ειρήνης στο Νότιο Σουδάν.
- Λουίς Αντόνιο Τάγκλε (Φιλιππίνες): Η εκλογή του θα σήμαινε την άνοδο του πρώτου Ασιάτη Πάπα, σε μια περιοχή με ταχέως αυξανόμενο καθολικό πληθυσμό. Παρότι έχει εκφράσει αντίθεση στο δικαίωμα στην άμβλωση στις Φιλιππίνες, θεωρείται από τις πιο φιλελεύθερες φωνές στο Βατικανό.
- Πιέτρο Παρολίν (Ιταλία): Ο Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, πρώην υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού και στενός συνεργάτης του Πάπα Φραγκίσκου, αποτελεί τον «υποψήφιο της συνέχειας».
- Πέτερ Έρντο (Ουγγαρία): Αρχιεπίσκοπος της Εστεργκομ-Βουδαπέστης, θα ήταν ο δεύτερος Πάπας μετά τον Ιωάννη Παύλο Β΄ που προέρχεται από το πρώην σοβιετικό μπλοκ.
- Χοσέ Τολεντίνο (Πορτογαλία): Προερχόμενος από τη Μαδέρα, είναι ένας από τους νεότερους υποψήφιους και παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος μιας πιο σύγχρονης Εκκλησίας.
- Ματέο Ζούπι (Ιταλία): Αρχιεπίσκοπος της Μπολόνια από το 2015 και καρδινάλιος από το 2019, επελέγη από τον Πάπα Φραγκίσκο ως απεσταλμένος ειρήνης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
- Μάριο Γκρεκ (Μάλτα): Πρώην επίσκοπος της Γκόζο και νυν Γενικός Γραμματέας της Συνόδου των Επισκόπων, έχει καλέσει την Εκκλησία να υιοθετήσει «μια νέα γλώσσα» για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν ομόφυλα ζευγάρια και διαζευγμένους.
- Ρόμπερτ Σαρά (Γαλλική Γουινέα): Ένας ακόμα πιθανός υποψήφιος που θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος μαύρος Πάπας. Η ηλικία του λειτουργεί ως μειονέκτημα, αλλά διαθέτει μακρά εμπειρία στο Βατικανό, ήδη από την εποχή του Ιωάννη Παύλου Β΄.
Όσο για τοΚονκλάβιο των καρδιναλίων, αρμόδιο για την εκλογή του νέου ποντίφικα, συνήθως συνέρχεται εντός τριών εβδομάδων από την ημέρα του θανάτου του πάπα και έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος σε αυτό, οι καρδινάλιοι ηλικίας μέχρι ογδόντα ετών. Στην φάση αυτή είναι 136 και σε ποσοστό 70% είχαν επιλεγεί από τον Φραγκίσκο. Όλες οι σχετικές ψηφοφορίες είναι μυστικές και για την εκλογή του νέου αρχηγού της Καθολικής Εκκλησίας απαιτούνται τα δυο τρίτα των ψήφων.