Η Εκκλησία της Ελλάδος φτιάχνει τράπεζα - Πού στοχεύει με την Fintech
Στα χωράφια των Fintech, τύπου Revolut, θέλει να μπει η Εκκλησία της Ελλάδος. Το εγχείρημα είναι φιλόδοξο αλλά και για κάποιους ριψοκίνδυνο.

Στα χωράφια των Fintech, όπως λέγονται τα νεοπαγή τραπεζικά ιδρύματα τύπου Revolut, θέλει να μπει η Εκκλησία της Ελλάδος. Το εγχείρημα είναι όχι μόνο φιλόδοξο αλλά και για κάποιους πιο συντηρητικούς ριψοκίνδυνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εκκλησία της Ελλάδος βρίσκεται σε προχωρημένα στάδια κατάρτισης του σχετικού φακέλου που θα πρέπει να υποβληθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να λάβει το πράσινο φως και να ανοίξει το fintech της. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο ακόμα και για το όνομα που θα έχει η «ψηφιακή εκκλησιαστική τράπεζα» που δεν μπορεί παρά να έχει άμεση συσχέτιση με την διδασκαλία της Εκκλησίας. Σύμφωνα με πληροφορίες η fintech στην οποία θα έχει σημαντική μετοχική συμμετοχή και η Εκκλησία της Ελλάδος θα ονομάζεται Phos Bank, ελληνιστί «Φως».
Τι θα κάνει η Phos Bank
Έμπνευση για τη «ψηφιακή τράπεζα» της Εκκλησίας πήραν από τις λεγόμενες fintech δηλαδή εταιρείες που παρέχουν μια πλειάδα οικονομικών υπηρεσιών όπως μεταφορές χρημάτων μεταξύ λογαριασμών, μετατροπή συναλλάγματος, αγοραπωλησία μετοχών και εμπορευμάτων (commodities) και κρυπτονομισμάτων.
Η πιο γνωστή στην Ελλάδα fintech με σημαντική διείσδυση σε ευρύ κοινό είναι η Revolut μια fintech που προσφέρει όλα τα παραπάνω με αρχική έδρα στη Μεγάλη Βρετανία και πλέον στη Λιθουανία, προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανόνες που ισχύουν για τα ευρωπαϊκά τραπεζικά ιδρύματα.
Οι εμπνευστές της Phos Bank φέρεται να φιλοδοξούν να κινηθούν στα χνάρια της Revolut, στοχεύοντας τόσο στο ελληνικό νεανικό κοινό, αλλά και στους πολυπληθείς ομογενείς σε Αμερική και Αυστραλία, αλλά και αλλού. Χιλιάδες είναι οι τρίτης ή τέταρτης γενιάς ομογενείς που επιστρέφουν κάθε καλοκαίρι στην χώρα καταγωγής των παπούδων τους και θα ήθελαν να διευκολύνονται στην μεταφορά χρημάτων. Αυτό είναι το κοινό που πρωτίστως στοχεύει η Phos Bank.
Η εκκλησιαστική εταιρία συμμετοχών (Holding)
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι, την υλοποίηση του εγχειρήματος θα αναλάβει η Financial Innovation Holding. Σήμαινοντα ρόλο στην Financial Innovation Holding παίζουν αφενός ο Άγγελος Φιλιππίδης, γνωστός και ιδιαίτερα έμπειρος οικονομολόγος και μάνατζερ επιχειρήσεων, αλλά και ένας κληρικός με γνώση των οικονομικών, ο γενικός διευθυντής της ΕΚΥΟ, ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης.
Πίσω από την Phos Bank θα είναι η εταιρεία Financial Innovation Holding ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2021 ως ΙΚΕ από τον Άγγελο Φιλιππίδη και τον Απρίλιο του 2022 μετατράπηκε σε ΑΕ. Πριν την μετατροπή ο Άγγελος Φιλιππίδης δώρισε το 50% των μετοχών της ΙΚΕ (2.000 εταιρικά μερίδια) στην Εκκλησία της Ελλάδος. Έτσι, σήμερα ως μέτοχοι της Financial Innovation Holding εμφανίζονται ο ‘Αγγελος Φιλιππίδης με 50% και η Εκκλησία της Ελλάδος με 32%. Τη μετοχική σύνθεση φέρεται ότι συμπληρώνουν το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» με 8% και η συνδεόμενη με την Εκκλησία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΝΑΥΣ – Ελληνική Εταιρεία για τον Πολιτισμό και την Αξιοπρέπεια του Ανθρώπου» με ποσοστό 10%. Στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΝΑΥΣ μετέχουν με ποσοστό 98% ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης, με ποσοστό 1% η Ιερά Μονή «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» Βαρνάβα Αττικής και με ποσοστό 1% το φιλανθρωπικό Σωματείο «Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου».
Σύμφωνα με το καταστατικό της Financial Innovation Holding η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να επενδύει σε ένα ευρύ φάσμα χρηματοπιστωτικών μέσων – όπως μετοχές, ομόλογα, ομολογίες, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων – τόσο σε εγχώριες όσο και σε διεθνείς αγορές, εισηγμένες ή μη, να δραστηριοποιείται στο FinTech με την προώθηση της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, μέσω δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ερευνητικών πρωτοβουλιών και στρατηγικών συνεργασιών με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, εντός και εκτός Ελλάδος, αλλά και στο πεδίο της τεχνολογίας, με την παροχή υπηρεσιών διαδικτύου, την ανάπτυξη ιστοσελίδων και την υποστήριξη ψηφιακών εμπορικών πλατφορμών.
«Ιερές γκρίνιες»
Δεν είναι όλα όμως φωτεινά για την νεοπαγή επιχειρηματική κίνηση, ειδικά όταν ένα τραπεζικό ίδρυμα που φιλοδοξεί να εκτελεί συναλλαγές και προφανώς θα εκτεθεί στον κίνδυνο να έχει κέρδη και ζημίες όπως όλες οι επιχειρήσεις. Μπορεί ένα φυσικό πρόσωπο ή μια ομάδα θεσμικών επενδυτών να μην έχουν πρόβλημα να κινηθούν μεταξύ κέρδους και απώλειας χρημάτων αυτό όμως είναι μια πολύ λεπτή γραμμή για την Εκκλησία της Ελλάδος και ηθικά αλλά και επιχειρηματικά.
Πολλοί μητροπολίτες δεν καλοβλέπουν την κίνηση αυτή, καθώς εκτρέπεται πλήρως της αποστολής της Εκκλησίας. Άλλοι πιο ρεαλιστές θυμίζουν την καταστροφική επιχειρηματική κίνηση που έγινε το 2008 λίγο μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Τότε η Ιεραρχία είχε προχωρήσει στην τοποθέτηση περίπου 30 εκατ. ευρώ από τα ρευστά διαθέσιμα σε μετοχές στην Εθνική Τράπεζα. Τα χρήματα αυτά αλλά και η συνολική θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος όμως χάθηκε στην πορεία των μνημονίων και των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών.
Η Εκκλησία δεν έχει επιχειρηματική κουλτούρα και αυτό φάνηκε και από το «ναυάγιο» μιας ακόμα επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, το φιλόδοξο σχέδιο για ένα εμπορευματικό κέντρο στην περιοχή του Σκαραμαγκά. Το φιλόδοξο σχέδιο που και τότε έτρεχε ο π. Νικόδημος Φαρμάκης «κόλλησε» στην μελέτη του Business Plan που απαιτούσε 6 εκατ. ευρώ, χρήματα που η Ιεραρχία δεν ήταν διατεθειμένη να δώσει, μόνο και μόνο για την κατάρτιση της μελέτης βιωσιμότητας.