Η εφορία «ξεψαχνίζει» φορολογούμενους - Ποιοι ελέγχονται σε βάθος πενταετίας
Από τακτικό έλεγχο θα περάσει η εφορία τους πρώτους 800 φορολογούμενους που μετά τις διασταυρώσεις σε 3,8 εκατ. φορολογικές δηλώσεις με εισοδήματα έως 10.000 ευρώ εντοπίσθηκαν με αποκλίσεις μεταξύ εισοδήματος και δαπανών που ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και τις 300.000 ευρώ.
Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι πέρασαν για εξηγήσεις από την εφορία αλλά οι ισχυρισμοί που επικαλέστηκαν για να δικαιολογήσουν τις ακάλυπτες από το εισόδημα τους δαπάνες δεν έπεισαν τις φορολογικές αρχές με αποτέλεσμα να εκδοθεί εντολή για εξονυχιστικό έλεγχο και μάλιστα σε βάθος πενταετίας.
Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, η φορολογική διοίκηση αποστέλλει κλήσεις σε χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι θα πρέπει με τεκμηριωμένα στοιχεία να δικαιολογήσουν τη διαφορά μεταξύ του εισοδήματος και του κόστους διαβίωσης και σε περίπτωση που οι εξηγήσεις τους δεν είναι πειστικές, η φορολογική διοίκηση θα ξεκινήσει τακτικό έλεγχο για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων των ελέγχων και την επιβολή του πρόσθετου φόρου και των προστίμων που προβλέπει ο νόμος για την απόκρυψη εισοδήματος.
Πάντως οι ίδιοι παράγοντες σπεύδουν να επισημάνουν ότι όσοι εντοπίσθηκαν με σημαντικές διαφορές εισοδήματος και δαπανών δεν θεωρούνται «ντε φάκτο» φοροφυγάδες καθώς δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο λαθών στα στοιχεία των διασταυρώσεων. Οι λίστες με τους ύποπτους για φοροδιαφυγή συντάσσονται με βάση τα ευρήματα από τους ελέγχους που ξεκίνησε η ΑΑΔΕ τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώθηκαν το Νοέμβριο αντιπαραβάλλοντας στοιχεία των υπηρεσιών για τις καταναλωτικές δαπάνες με το ύψος των εισοδημάτων που εμφανίζουν στην εφορία.
Συγκεκριμένα τα στοιχεία που διασταυρώθηκαν αφορούν:
- Πληρωμές μέσω καρτών
- Τόκους καταθέσεων αλλά και τραπεζικών λογαριασμών με αθροιστικές κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ στη διάρκεια του έτους
- Τόκους και δόσεις δανείων από καταναλωτικά και στεγαστικά έως πιστωτικές κάρτες
- Δαπάνες λιανικής σε κάθε είδους καταστήματα και στα σούπερ μάρκετ
- Δαπάνες για αγορά περιουσιακών στοιχείων από ακίνητα και αυτοκίνητα έως σκάφη αναψυχής
- Δαπάνες για ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας
- Έξοδα νοσηλίων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια
- Δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία
- Δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο εφόσον υπερέβαιναν τα 1.000 ευρώ.
Από τις διασταυρώσεις προέκυψαν 80 εκατ. δεδομένα και πληροφορίες τα οποία φιλτραρίστηκαν και σε πρώτη φάση καταγράφηκαν 440.000 φορολογούμενοι με αξιοσημείωτες διαφορές ενώ μετά από συμπληρωτικό έλεγχο των στοιχείων ξεχώρισαν 20.000 ΑΦΜ με «ψαλίδα» που ξεπερνά τις 30.000, 50.000 ακόμα και τις 200.000 ευρώ.