Η δύναμη του ράσου παρούσα και σε αυτές στις εκλογές
Βλέπω τις τελευταίες μέρες Μητροπολίτες και κληρικούς, με αφορμή τα όσα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας για το κόμμα «ΝΙΚΗ», να διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους και να τονίζουν πως η εκκλησία δεν έχει καμία εμπλοκή. Μάλιστα ορισμένοι Ιεράρχες προσβάλλονται κιόλας στο άκουσμα και μόνο πως η εκκλησία ενδεχομένως να βοηθάει το συγκεκριμένο κόμμα, λες και είναι η πρώτη φορά ή η τελευταία φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο. Άλλωστε στα χρόνια της πολιτικής ιστορίας της χώρας είναι γνωστή η δύναμη του ράσου, η οποία συνεχίζει να είναι ακόμη ισχυρή και μπορεί να επηρεάζει ως ένα βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις.
Όλοι θυμόμαστε την κόντρα Σεραφείμ με τον Αντώνη Τρίτση, την σφοδρή σύγκρουση Χριστόδουλου με τον Κώστα Σημίτη και τις λαοσυνάξεις, τους αφορισμούς του Καντιώτη και του Αμβρόσιου, την αντίδραση του Χριστόδουλου για την υποψηφιότητα Τζανετάκου επί προεδρίας Καραμανλή και τα όσα ακολούθησαν, όπως και την παρουσία Ιερώνυμου στο υπουργικό συμβούλιο επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου. Η εκκλησία πάντα ήθελε και θα θέλει να παίζει ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της χώρας όπως και σε τοπικό επίπεδο καθώς δύσκολα γίνεσαι Δήμαρχος αν δεν έχεις την ευλογία του Μητροπολίτη.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως προεκλογικά γεμίζουν οι εκκλησίες από τους υποψήφιους βουλευτές. Αρκεί ένα κήρυγμα, ένα νεύμα, μια καλή κουβέντα ενός κληρικού, ή αρχιμανδρίτη, ή του Αρχιεπισκόπου υπέρ κάποιου πολιτικού για να ανεβάσει τις πολιτικές του μετοχές στην περιοχή που είναι υποψήφιος. Έτσι και τώρα ορισμένοι κληρικοί επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη δύναμη του ράσου και να επηρεάσουν την άποψη των πιστών πριν περάσουν το παραβάν.
Στο Άγιο Όρος όμως η κατάσταση είναι ιδιόμορφη και δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί απόλυτα. Από την μία υπάρχει το αυτοδιοίκητο ενώ από την άλλη εκκλησιαστικά υπάγεται στο οικουμενικό πατριαρχείο. Δεν ψηφίζουν, δεν στήνονται κάλπες στην Αθωνική πολιτεία, όμως θέλουν να έχουν παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις.
Είναι ενδεικτικά τα όσα συνέβησαν πριν από μερικά χρόνια και τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί ανάμεσα στις δύο (!) μονές «Εσφιγμένου» χωρίς κανένας ουσιαστικά να μπορεί να παρέμβει.
Στο «περιβόλι της Παναγιάς» δεν υπάρχουν κόμματα ή χρώματα. Επί μνημονιακών χρόνων η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ απάλλαξε από τους φόρους τα ακίνητα εκτός Αγίου Όρους που ανήκουν σε μονές της Αθωνικής Πολιτείας. Πολλά ακούστηκαν όλα αυτά τα χρόνια για τον ρόλο που επιτελεί το ρωσικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμωνα, για την Μονή Βατοπεδίου, για την Μονή Καρακάλου, ωστόσο τίποτα μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί. Επισήμως τα πάντα διαψεύδονται όπως και τώρα για τα μηνύματα στήριξης προς το κόμμα «ΝΙΚΗ». Ποιος μπορεί να ελέγξει τους εκατοντάδες μοναχούς που βρίσκονται στον Άγιο Όρος και κυρίως εκείνους που διαμένουν στις σκήτες;
Η μεγαλύτερη σύγκρουση η οποία πέρασε στα «ψιλά» ήταν πως τα περισσότερα μοναστήρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν εναντίον του εμβολιασμού. Την στάση αυτή έχει και το κόμμα «ΝΙΚΗ» με επικεφαλής τον θεολόγο Δημήτρη Νατσιό ο οποίος υποστηρίζει πως με τα εμβόλια γινόμαστε φορείς… μαγνητικών πεδίων.
Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη την Κυριακή – πρώτη μετά το 1986 για τον πρόεδρο της ΝΔ – στόχο έχει να συσφίξει τις σχέσεις του με τους Αγιορείτες μοναχούς σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει περισσότερο τα δεξιά της ΝΔ. Είχαν προηγηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα επισκέψεις πρωτοκλασάτων στελεχών στην Αθωνική Πολιτεία χωρίς όμως αποτέλεσμα όπως αποτυπώθηκε στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε να διανυκτερεύσει στη Μονή Σίμωνος Πέτρας η οποία είχε ταχθεί υπέρ των εμβολιασμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.