Η «χρυσή» απάτη των Ισπανών στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ
Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του 2000 διεξήχθησαν στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Όπως συνηθίζεται, τέτοιες διοργανώσεις αποτελούν γιορτή για τον αθλητισμό. Αυτό δεν συνέβη όμως σε αυτούς τους αγώνες, αφού επισκιάστηκαν από το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του θεσμού.
Ήταν 14 Δεκεμβρίου όταν οι χρυσοί Παραολυμπιονίκες της εθνικής ισπανικής ομάδας μπάσκετ κλήθηκαν να επιστρέψουν τα μετάλλια τους. Ο λόγος; Αποδείχθηκε ότι δεν είχαν καμία αναπηρία. Ας το πάρουμε όμως από την αρχή.
Αυτή ήταν η δεύτερη χρονιά όπου διεξάχθηκε τουρνουά μπάσκετ για αθλητές με νοητικές δυσκολίες. Οι οκτώ ομάδες που συμμετείχαν ήταν οι εξής: Ρωσία, Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Βραζιλία, Ιαπωνία, Αυστραλία και Ελλάδα. Η εθνική Ισπανίας έφτασε αήττητη στον τελικό, όπου βρήκε στον δρόμο της την Ρωσία. Τελικά, επικράτησε 87-63 και ανέβηκε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου.
Οι υποψίες για την απάτη είχαν ξεκινήσει από όταν η «Marca» δημοσιοποίησε τη φωτογραφία των πανηγυρισμών τους, ενώ, άνθρωποι που γνώριζαν τους αθλητές έπαιρναν τηλέφωνο την εφημερίδα για να αποκαλύψουν την αλήθεια. Η αποστολή επέστρεψε πίσω στη χώρα της, αλλά οι αθλητές της ομάδας... εξαφανίστηκαν, στάση που θεωρήθηκε ιδιαίτερα ύποπτη. Συγκεκριμένα, η ισπανική ομοσπονδία τους ζήτησε να φορέσουν καπέλα και γυαλιά για να μην τους αναγνωρίσουν.
«Μην παίζετε τόσο καλά, θα σας καταλάβουν»
Λίγο καιρό αργότερα, ο Κάρλος Ριμπαγκόρδα, μέλος της ομάδας και δημοσιογράφος, έφερε στο φως την αλήθεια και επιβεβαίωσε τις όποιες υποψίες υπήρχαν. «Οι περισσότεροι το είδαμε ως ένα δωρεάν ταξίδι στην Αυστραλία», είχε αποκαλύψει στο περιοδικό «Capital». «Δεν μπορούσαν να πιστέψω αυτό που έβλεπα να συμβαίνει. Στον αγώνα με την Πολωνία προηγούμασταν με 30 πόντους και ο προπονητής μας έλεγε "μην παίζετε τόσο καλά, θα σας καταλάβουν, κατεβάστε λίγο ταχύτητα τώρα που σιγουρέψαμε τη νίκη"».
«Προετοίμαζα αυτή την αποκάλυψη δυο χρόνια. Ειλικρινά δεν περίμενα πως θα το τραβήξουν τόσο. Πίστευα ότι θα ντραπούν στο τέλος και θα κάνουν πίσω, αλλά μάταια. Είχα ειδοποιήσει τον αρχισυντάκτη μου πριν να φύγω για το Σίδνεϊ και είχα έτοιμο και τον τίτλο "Σκάνδαλο στους Παραολυμπιακούς"», αποκάλυψε ο Ριμπαγκόρδα. «Πάντως τολμώ να πω ότι οι Ρώσοι στον τελικό ήταν υπέρ το δέον καλοί για ανθρώπους με νοητικοί δυσκολία».
Η υπόθεση πήρε τον δρόμο του δικαστηρίου
Για να συμμετάσχουν στο τουρνουά έπρεπε να έχουν είτε σωματική, είτε νοητική αναπηρία. Το δεύτερο μπορούσε μόνο να διαπιστωθεί με εξετάσεις, τις οποίες οι αθλητές δεν πέρασαν ποτέ. Τελικά, μόλις δύο από τους συνολικά 12 παίκτες κάλυπταν τις προϋποθέσεις.
Ο Φερνάντο Μάρτιν Βισέντε, τότε πρόεδρος της ισπανικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, προσέγγισε το 1998 μερικούς όχι τόσο γνωστούς αθλητές για να στελεχώσουν την ομάδα και τους έδωσε πλαστά πιστοποιητικά. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε για την απάτη. Τελικά, ο Βιθέντε πήρε την ευθύνη και κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο ύψους 5.400 ευρώ. Ακόμη, επέστρεψε τις 142.000 ευρώ που είχαν δοθεί ως χορηγία στην ομάδα και έχασε το εν λόγω αξίωμα του. Οι παίκτες, από την άλλη, αθωώθηκαν και επέστρεψαν τα μετάλλια τους το 2008, ενώ, η υπόθεση πήρε τον δρόμο του δικαστηρίου. Δικάστηκαν 18 άτομα, αλλά σε κανέναν δεν επιβλήθηκε βαριά ποινή.
Το «Μπάσκετ ID», όπως λεγόταν το άθλημα, αφαιρέθηκε μετά από το συγκεκριμένο σκάνδαλο.