Η αύξηση στο επιτόκιο δανεισμού, το χρέος της Ελλάδας και τι έπεται
Τα τελευταία δύο χρόνια τα νομισματοκοπεία σε Αμερική και Ευρώπη "έκοβαν" αφειδώς δολάρια και ευρώ. Στην Ευρώπη το βάφτισαμε μαζί με την αγορά των ομολόγων ποσοτική χαλάρωση. Η ελληνική οικονομία ανάσανε, η κυβέρνηση πανηγύρισε και μετά ήρθαν οι μέλισσες... ή μάλλον η σφήκα του υψηλού πληθωρισμού (5% με 7% σε Ευρωπη και ΗΠΑ) που δημιουργήθηκε από την χαλάρωση αυτή.
Η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα θα ακολουθήσει ως μονόδρομο μία αύξηση των επιτοκίων και η σύντομη εποχή που η χώρα μας μπορούσε να δανειστεί με χαμηλό επιτόκιο ολοκληρώνεται βιαίως.
Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου από 0,88% τον Ιούνιο του 2021 ανέβηκε σε 1,8% πριν λίγες μέρες και έπεται συνέχεια.
Με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στο τέλος του 2021 να είναι στα 386,32 δισ. ευρώ ή 217,5% ως ποσοστό του ΑΕΠ τα κουκιά είναι μετρημένα ή αμέτρητα αν συζητούμε για όσα χρωστάμε.
Η κυβέρνηση ανοιχτά λέει ότι μόνο το πακέτο στήριξης της οικονομίας λόγω της πανδημίας ξεπέρασε τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Προσθέστε και άλλα 10 για πολεμικά αεροπλάνα και φρεγάτες συν τα τρέχοντα, με τα αναδρομικά, τις απευθείας αναθέσεις με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου για διάφορες δαπάνες που αφορούσαν τον κορονοϊό (τεστ, προσλήψεις, λίστες εμβόλια κλπ) και ετοιμαστείτε για νέες μεταρρυθμίσεις.
Δηλαδή περικοπές για τους πολλούς καθώς η επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης είναι ένα παράλληλο στοίχημα που κυρίως εδράζεται στην προοπτική απορρόφησης των πόρων του Ταμείου ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και της αύξησης των ιδιωτικών επενδύσεων. Δύσκολη εξίσωση.