Η ατζέντα Κασσελάκη, ο Τσίπρας και τα μηνύματα προς τους «11»
Η χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ πέρα από το ότι έβγαλε πολιτικές ειδήσεις αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις Κασσελάκη είχε και ισχυρισμούς συμβολισμούς. Στα χάιλαϊτς της συνεδρίασης, πλην των κινητών που χτυπούσαν διαρκώς προκαλώντας την ενόχληση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα.
Ο πρώην Πρωθυπουργός επέλεξε να κάτσει στη μέση της αίθουσας δίπλα στον Ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη, ενώ καταχειροκροτήθηκε κατά την είσοδο του στη Γερουσία της Βουλής. Έφτασε πριν την έναρξη της ομιλίας Κασσελακη και αρκετοί βουλευτές έσπευσαν να τον χαιρετήσουν και να ανταλλάξουν δυο κουβέντες μαζί του. Άλλωστε, το «παρών» Τσίπρα ήταν για πολλούς μια ανακούφιση σε μια αν μη τι άλλο δύσκολη περίοδο για το κόμμα, το οποίο λαβωμένο από τη διάσπαση αναζητά βηματισμό ανασυγκρότησης.
Πάντως, η ομιλία Κασσελάκη ήταν εφ’ όλης της ύλης με τα ζητήματα της οικονομίας να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, ενώ το σταθερό μότο περί «πατριωτικής αριστεράς» που επανέλαβε και εχθές ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πως η Κουμουνδούρου έχει αποφασιστικά επιλέξει να στρέψει το βλέμμα της προς την πλευρά του Νίκου Κοτζιά.
Μεταξύ οικονομίας και εξωτερικής πολιτικής
Από τη χθεσινή ομιλία ξεχωρίζουν 6 βασικά σημεία. Το πρώτο, αφορά το τετράπτυχο προτεραιοτήτων που προέταξε ο Κασσελάκης: «φορολογική δικαιοσύνη, διαβίωση πολίτη, ασφάλεια του πολίτη και στεγαστική πολιτική». Αυτή επί της ουσίας είναι η ατζέντα στην οποία θα δώσει βάρος η Κουμουνδούρου επιχειρώντας να αντιστρέψει τη δημοσκοπική εικόνα του κόμματος. Στο ίδιο μήκος κύματος, επιδιώκοντας να εμφανιστεί ως ο εναλλακτικός πόλος απέναντι στη ΝΔ, ο Κασσελάκης έβαλε αρκετές φορές στο στόχαστρό του τον Πρωθυπουργό «πυροβολώντας κατά ριπάς» από το φορολογικό και τον προϋπολογισμό μέχρι τα γλυπτά και τα εθνικά.
Το δεύτερο «καυτό» θέμα, αφορά τα γλυπτά του Παρθενώνα με τον Στέφανο Κασσελάκη να αποκαλύπτει πως πήρε την πρωτοβουλία να στείλει επιστολή προς τους πολιτικούς αρχηγούς με σκοπό την εκπόνηση μίας εθνικής γραμμής στον απόηχο των τελευταίων γεγονότων, κίνηση ουσίας αλλά και εντυπώσεων.
Ταυτόχρονα, υπήρξε και ένα άλλο μέγα ζήτημα, το οποίο για πολλούς πέρασε κάτω από τα ραντάρ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προανήγγειλε νέα πρόταση για το φορολογικό σύστημα, ένα πολιτικό θέμα που εδώ και καιρό αποτελούσε μία «καυτή πατάτα» στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημείο τριβής για τις διάφορες «φυλές» του κόμματος. Σταθερό φορολογικό σύστημα, ένας μόνος συντελεστής ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος, απλή προοδευτική κλίμακα στο ατομικό εισόδημα και στις επιχειρήσεις, χωρίς προκαταβολή φόρου. Αυτό ήταν το γενικό περίγραμμα που έδωσε ο Στέφανος Κασσελάκης αναφερθείς στη νέα πρόταση του επί του φορολογικού. Μένει φυσικά να δούμε πως θα εξειδικευτεί.
Τέταρτο ζήτημα, η πρόταση για τα κόκκινα δάνεια με διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους για φυσικά πρόσωπα επιχειρήσεις και αγρότες αλλά και με αναβαθμισμένο ρόλο της αναπτυξιακής τράπεζας. Η πρόταση, η οποία θα παρουσιαστεί αναλυτικά το προσεχές διάστημα προβλέπει, όπως είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα αγοράζει από τα funds πακέτα κόκκινων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με έκδοση ομολόγου με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και με χρηματοδότηση από την αγορά. Τα δάνεια θα «κουρεύονται» σε πολύ μεγάλο ποσοστό σε σχέση με το ύψος της αγοράς τους συν ένα εύλογο κέρδος, ώστε να εξασφαλίζει η Αναπτυξιακή Τράπεζα και την πληρωμή των τοκομεριδίων που εκδίδει.
Πέμπτον, οι κόκκινες γραμμές επί των ελληνοτουρκικών. Ο Κασσελάκης είπε «καμία αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, καμία απεμπόληση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, καμία συζήτηση για συνεκμετάλλευση πριν τη Χάγη», ενώ κατηγόρησε τον Μητσοτάκη για ΙΧ εξωτερική πολιτική.
Οι βολές προς τους «11»
Το έκτο σημείο-καθόλου έλασσον- αφορά το εσωκομματικό ρήγμα. Ούτε εχθές έλειψαν οι αναφορές Κασσελάκη στη διάσπαση, αλλά και στην ιστορική διαδρομή του κόμματος με χαρακτηριστική την αναφορά του στις χαμηλές εκλογικές πτήσεις του Συνασπισμού. Παρόλο που στην Πολιτική Γραμματεία ο ίδιος είχε τονίσει ότι κλείνει ο κύκλος της εσωστρέφειας, από τότε, έχει επικρίνει τους διαφωνούντες ουκ ολίγες φορές. Τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της ομιλίας του εξαπέλυσε ευθείες «βολές» προς τους αποχωρήσαντες. Τα μηνύματα προς τους «11» λοιπόν ήταν σαφή, ενώ χαρακτηριστική ήταν η φράση «η ηθική μας Κοινοβουλευτική Παρουσία είναι και θα είναι 47 Βουλευτές – διότι αυτό επέλεξε ο ελληνικός λαός».
Αντίστοιχα, σαφείς ήταν και οι αποστάσεις Κασσελάκη από τα λάθη του κόμματος κατά το πρόσφατο παρελθόν. «Δυστυχώς, το συμπέρασμα είναι ότι σταδιακά υπήρξε αποσύνδεση ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνίας. Μία απόσταση πολιτικής πρότασης ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνικών μεταβολών. Αυτή είναι η πραγματικότητα που εμείς καλούμαστε τώρα να αναστρέψουμε» είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.