Η Αθήνα επιμένει για τον Μπελέρη - Τα «γλυκά μάτια» στην Αλβανία κάνει ο Σολτς
Ανυποχώρητη από τη σκληρή στάση που η κλιμάκωση της φέρνει το ελληνικό «μπλόκο» μπροστά από την ενταξιακή πορεία των Τιράνων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι η Κυβέρνηση. Η Αθήνα δεν δείχνει σημάδια... υποχώρησης στο ζήτημα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη και αυτό φάνηκε καθαρά από τη χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επανέλαβε στη Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντη Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας.
Γίνεται σαφές ότι η Αθήνα δείχνει στα Τίρανα πως το κόστος που θα έχει η Αλβανία βαδίζοντας προς το ευρωπαϊκό της μέλλον θα είναι ιδιαιτέρως βαρύ καθώς η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία αν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας.
Η Αθήνα ξεκαθαρίζει προς την αλβανική πλευρά, ότι το πράσινο φως στην αποστολή της Ε.Ε. στα Τίρανα για το πρώτο βήμα έναρξης των διαπραγματεύσεων, ήταν μια κίνησης καλής θέλησης. Όπως σημειώνουν όμως κυβερνητικές πηγές έγινε υπό την προϋπόθεση ότι: «μέχρι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας θα υπάρξει σαφής κίνηση ώστε ο Φ. Μπελέρης να αναλάβει καθήκοντα και να γίνει σεβαστό το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη, καθώς και το τεκμήριο αθωότητας. Διαφορετικά, η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει στα επόμενα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας».
Άλλωστε και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων υπάρχουν ρητές αναφορές για τα δικαιώματα των μειονοτήτων που στριμώχνουν την κυβέρνηση Ράμα στο ζήτημα της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι ευρωπαίοι ηγέτες που εκτιμούν πως το θέμα αφορά αμιγώς τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας και προσπαθούν να μείνουν μακριά από τη διπλωματική διελκυστίνδα.
Εντύπωση πάντως προκάλεσαν οι δηλώσεις του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς ο οποίος τόνισε πως οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Αλβανίας πρέπει να ανταμειφθούν κάνοντας λόγο ακόμα και για απόφαση με... «ειδική πλειοψηφία» αν και ο έμπειρος πολιτικός γνωρίζει πως σε ζητήματα διεύρυνσης κάτι τέτοιο κάθε άλλο παρά εφικτό είναι.
Το «μεγάλο παζάρι» για τα λεφτά
Σε κάθε περίπτωση η ελληνική αποστολή προετοιμάζεται για το μεγάλο «παζάρι» στις Βρυξέλλες που συνεχίζεται σε επίπεδο ηγετών, για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Σε αυτό το μέτωπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι η λύση που θα καταλήξει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν μπορεί να έχει μόνο την γενναία χρηματοδότηση προς την Ουκρανία.
Ο Πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές ότι ο νέος προϋπολογισμός πρέπει να συμπεριλαμβάνει και αυξημένους πόρους για την αντιμετώπιση των ευρωπαϊκών αναγκών που αφορούν στο μεταναστευτικό και στις φυσικές καταστροφές. Η νέα πρόταση που έγινε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σάρλ Μισέλ είναι σύμφωνα με έγκυρες πηγές ενημέρωσης σαφώς βελτιωμένη από την τελευταία ενώ καλύπτει τα ελληνικά αιτήματα.
Η ενίσχυση των πόρων για το μεταναστευτικό με βάση την πρόταση Μισέλ φτάνει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ και στα 1.5 δισεκατομμύρια ευρώ για τις φυσικές καταστροφές και μεταδίδεται από τις ίδιες πηγές ενημέρωσης καλύπτουν τις ελληνικές διεκδικήσεις.
Ταυτόχρονα στις κόκκινες γραμμές της Αθήνας βρίσκεται και η διεκδίκηση για ευελιξία, ενός έτους, στην χρήση κονδυλίων από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο των κοινοτικών προγραμμάτων, ώστε να ολοκληρωθούν κρίσιμα έργα.