Η απόλυτη νίκη του Χίτλερ: Όταν η Εθνική Αγγλίας χαιρέτησε ναζιστικά
Το φιλικό Αγγλία - Γερμανία στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου μετατρέπεται σε μία νίκη του Χίτλερ και σε μία ήττα του ποδοσφαίρου
Έχουν περάσει 86 χρόνια και θεωρείται ακόμα το πιο μεγάλο «στίγμα» στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Η 14η Μαΐου του 1938 είχε όλες τις προδιαγραφές για να αποτελέσει ένα απλό ποδοσφαιρικό ματς, αλλά κατέληξε στην απόλυτη νίκη του ναζιστικού καθεστώτος του Αδόλφου Χίτλερ, με τον ναζιστικό χαιρετισμό της Εθνικής Αγγλίας.
Η πολιτική ανέκαθεν ήταν κατά κάποιον τρόπο συνδεδεμένη με τον αθλητισμό και πάντα χώρες αναζητούσαν να προβληθούν μέσω αυτού. Κάτι που παρατηρούνταν ακόμη και στο μακρινό 1938. Και η Γερμανία του Χίτλερ ήταν μία από τους πρώτους που το δοκίμασε.
Τέσσερις μήνες πριν την συμφωνία του Μονάχου που υπέγραψε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Νέβιλ Τσάμπερλεϊν, με τον Χίτλερ, τον Μπενίτο Μουσολίνι και τον Πρωθυπουργό της Γαλλίας, Εντουάρντ Νταλαντιέ, προηγήθηκε μία ποδοσφαιρική αναμέτρηση στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου. Περισσότεροι από 100.000 οπαδοί βρέθηκαν στις κερκίδες στο εναρκτήριο παιχνίδι της ευρωπαϊκής περιοδείας της Εθνικής Αγγλίας.
Στο γήπεδο βρέθηκαν υψηλοί αξιωματούχοι των Ναζί, όπως οι Χέρμαν Γκέρινγκ, Ρούντολφ Ες και Γιόζεφ Γκέμπελς, με τον ίδιο τον Χίτλερ, όμως, να μην δίνει το «παρών». Κατά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων πριν τη «σέντρα», οι Άγγλοι ποδοσφαιριστές σήκωσαν τα χέρια τους ψηλά στον αέρα και χαιρέτησαν ναζιστικά μαζί με τους παίκτες της Εθνικής Γερμανίας.
Η Εθνική Αγγλίας είχε λάβει την εντολή από το Υπουργείο Εξωτερικών. Αργότερα, όπως αναφέρει το «Vice», οι παίκτες αποκάλυψαν πως είχαν αρχικά τεθεί ενάντια σε αυτήν την οδηγία. Ωστόσο, ο Βρετανός πρέσβης, Σερ Νέβιλ Χέντερσον, παρενέβη και με την συμβολή του Γ.Γ. της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Στάνλεϊ Ρους, ζήτησε από τους παίκτες να χαιρετήσουν ναζιστικά για να διαφυλάξουν τις Αγγλο-γερμανικές σχέσεις.
Ο Στάνλεϊ Μάθιους, ένας εκ των σκόρερ στη νίκη της Αγγλίας με 6-3, είχε δηλώσει: «Όλοι οι παίκτες μας διαφωνούσαν έντονα και είμασταν απόλυτα ενάντια σε αυτό, όπως φυσικά κι εγώ. Ο Έντι Χάπγκουντ, που κανονικά είναι ένας αξιοσέβαστος και αφοσιωμένος αρχηγός, έδειχνε με το δάχτυλό του τον διαιτητή και του είπε ''να βάλει εκεί που... ξέρει τον χαιρετισμό''».
Από την άλλη μεριά, ο Ρους είχε γράψει χαρακτηριστικά στην αυτοβιογραφία του πως: «Δεν έδωσα εντολή, αλλά και να συνέβαινε, θα ήταν μία πράξη ευγένειας προς τους οικοδεσπότες μας!», συμπληρώνοντας πως «οι περισσότεροι παίκτες δεν είχαν αντίρρηση!».
Ακόμη κι αν αυτή η κίνηση, η οποία έλαβε μέρος έναν χρόνο περίπου πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν είχε τόσο μεγάλη αρνητική έννοια τότε, αναμφίβολα ο ναζιστικός χαιρετισμός της Εθνικής Αγγλίας αποτελεί μία από τις πιο δυσάρεστες αναμνήσεις στην πλούσια ποδοσφαιρικά ιστορία τους...
Πηγή: www.vice.com