Η αντίστροφη μέτρηση για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Σε λίγες ώρες ξεκινά το διαρκές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και η αλήθεια είναι πως κανείς εντός και εκτός Κουμουνδούρου δεν περιμένει να έρθουν τα πάνω-κάτω, παρά το γεγονός ότι επί της ουσίας θα διεξαχθεί ένα άτυπο ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων. Οι πέντε τουλάχιστον διεκδικητές θα θέσουν ενώπιον των αντιπροσώπων, τις διαχωριστικές τους γραμμές και θα παρουσιάσουν εκτενώς την πολιτική τους πρόταση για την επόμενη ημέρα του κόμματος. Μεταξύ αυτών και ο Στέφανος Κασσελάκης, ο ομογενής επιχειρηματίας, ο οποίος μέχρι σήμερα έχει διατυπώσει τις θέσεις του μέσω Social Media, εξαιρουμένου μίας κακής και άτσαλης κατά γενική ομολογία τηλεοπτικής συνέντευξης. Φαβορί, ωστόσο, για πολλούς παραμένει στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα η νέα αλλά έμπειρη και μεθοδική Έφη Αχτσιόγλου.
Η υποψηφιότητα Κασσελάκη πάντως ανακάτεψε την εσωκομματική τράπουλα. Για την ακρίβεια έκανε θόρυβο και έστρεψε εκ νέου τα φώτα της δημοσιότητας στο στρατόπεδο της Κουμουνδούρου. Βέβαια, ο ίδιος, για να θέσει και τυπικά υποψηφιότητα έχει την υποχρέωση να συγκεντρώσει και να καταθέσει μέχρι το Σάββατο το πρωί 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής προκειμένου να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία, κοινώς να λάβει μέρος στα τελευταία μέτρα της κούρσας διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα. Η συμμετοχή του στην εσωκομματική κάλπη έχει προκαλέσει έριδες με τον ίδιο να αποκτά νέους φίλους αλλά και νέους εχθρούς εντός και εκτός των κομματικών τειχών.
Κι ενώ το διαρκές συνέδριο θα αποτελέσει ένα ιδιότυπο ντιμπέιτ, «τηλεμαχία» με χρόνους, περιορισμούς, δημοσιογράφους, θεματικές ενότητες και ερωτοαπαντήσεις είναι πιθανόν να μην δούμε παρόλο που ο Νίκος Παππάς έχει προκρίνει την 7η Σεπτεμβρίου ως καταλληλότερη ημερομηνία. Εξάλλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ξεκαθαρίσει δημόσια ότι δεν συμφωνεί με έναν τηλεοπτικό «διάλογο», επικαλούμενος τις εξελίξεις γύρω από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Το έδαφος λοιπόν για τη διεξαγωγή ενός κανονικού ντιμπέιτ μοιάζει πλέον ναρκοθετημένο λαμβάνοντας υπόψη και τη στάση των μελών της Πολιτικής Γραμματείας, τα οποία την Τετάρτη πέταξαν από πάνω τους την ευθύνη- ορθώς για πολλούς- καθώς εξήγησαν ότι πρόκειται για μία συμφωνία μεταξύ κυρίων και κυρίας.
Το Σάββατο, η διαδικασία θα είναι σχετικά σύντομη. Πέρα από τους υποψήφιους Προέδρους τοποθετήσεις αντιπροσώπων δεν αναμένεται να γίνουν, ενώ το συνέδριο θα εγκρίνει τις υποψηφιότητες ως ενιαία πρόταση, τουτέστιν «πακέτο». Πάντως, εκπλήξεις, εκτός φυσικά απροόπτου, μάλλον δεν θα υπάρξουν με το συνέδριο να λειτουργεί ως ενδιάμεσος σταθμός προετοιμασίας ενόψει της πραγματικής εσωκομματικής μάχης. Στο τέλος της ημέρας, όλα θα κριθούν τη 10η Σεπτεμβρίου όπου, αυτή τη φορά, παλιά και νέα μέλη θα προσέλθουν στις κάλπες, αφήνοντας τον δίευρο οβολό τους και ψηφίζοντας για τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Βέβαια, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ενώ αναζητά ένα νέο Modus Operandi και μία νέα πολιτική πυξίδα, βιώνει το παράδοξο να βαδίζει προς την εκλογή νέας ηγεσίας χωρίς να έχει αναγνώσει τα αίτια της βαριάς εκλογικής, ιδεολογικής και πολιτικής της ήττας. Το σίγουρο είναι ότι τα δύο, ίσως και τρία επόμενα σαββατοκύριακα σηματοδοτούν μία νέα αρχή για την Αξιωματική Αντιπολίτευση.