Η αντιφατική εντολή «Στέφανε άλλαξέ τα όλα»
«Στέφανε προχώρα, άλλαξέ τα όλα», ήταν ένα από τα συνθήματα όλων όσων είχαν συγκεντρωθεί στα γραφεία της Κουμουνδούρου για να ακούσουν τις πρώτες δηλώσεις του νέου Προέδρου του Σύριζα. Δηλώσεις στις οποίες δεν υπήρχε ούτε υποψία των λέξεων «ριζοσπαστική» και «αριστερά», λέξεις που είναι το σήμα κατατεθέν του ΣΥΡΙΖΑ, τα τελευταία 15 χρόνια.
Αν όμως παρακολουθούσε κανείς με προσοχή, θα έβλεπε μετά από λίγο τον (καταδικασμένο ομόφωνα και αμετάκλητα) Νίκο Παππά, να βρίσκεται δίπλα του αναλαμβάνοντας έναν ρολό «υπαρχηγού» και «καθοδηγητή» του νέου αρχηγού.
Μόνον που ο ίδιος κύριος ήταν το “alter ego”, του πρ. Προέδρου Αλ. Τσίπρα, τα πεπραγμένα του οποίου οι ψηφοφόροι προτρέπουν τον κ Κασσελάκη να «τα αλλάξει όλα»…
Και βέβαια, ισχυρός υποστηρικτής του ο Π. Πολάκης, ένα από τα βαρίδια του συστήματος Τσίπρα, όπως τον λένε οι σύντροφοι του. Και άλλοι με αντίστοιχες θέσεις.
Οπότε το ερώτημα είναι τι θα αλλάξει ο νέος Πρόεδρος. Όταν του ζητούν και αποδέχεται να τα αλλάξει όλα, τι εννοεί και εννοούν.
Αν δεν αλλάξει τους στυλοβάτες του προηγούμενου μηχανισμού (που οδήγησε στην ταπεινωτική ηττάτε όπως οι ίδιοι λένε) τι θα αλλάξει; Είναι κι αυτό ένα ερώτημα από τα πολλά για το τι μπορεί να κάνει ο κ Κασσελάκης, σε ένα κόμμα το οποίο με ενός μηνός επικοινωνιακή δουλειά, πήρε τα κλειδιά.
Ίσως η απάντηση, ή μάλλον μια από τις απαντήσεις, έρχεται από το άλλο σύνθημα που ακούστηκε το βράδυ της Κυριακής. Το «Στέφανε γερά, κυβέρνηση ξανά».
Αυτό είναι το «όνειρο» όλων όσων τον ψήφισαν. Αδιαφόρησαν για το αν έχει κάποια πολιτική γνώση, αν έχει ιδεολογία, ικανότητες, και όλα όσα θα πρέπει να έχει κάποιος που θέλει να γίνει αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης (και προφανώς εν δυνάμει πρωθυπουργός).
Αυτό που οδήγησε τους περισσοτέρους από όσους στήριξαν τον κ. Κασσελάκη είναι το «κυβέρνηση ξανά». ΄Η για να το πω απλά και κατανοητά,, να ξαναπάρουμε τις θέσεις στο κράτος κλπ., που είχαμε και χάσαμε. Ιδεολογίες, απόψεις, παρελθόν κλπ., δεν παίζουν κανένα ρόλο.
Το τι ακριβώς θα γίνει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα φανεί μέσα στους επομένους δυο μήνες. Θα φυλλορροήσει ή θα σπάσει στα δυο, με κεντρικό άξονα μια διάσπαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας, εκεί περί το συνέδριο; Θα αντέξει ο κ Κασσελάκης και οι άλλοι να είναι στο ίδιο κόμμα, ως τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, οπότε θα είναι και το σημείο της κρίσης της νέας ηγεσίας και των περί αυτών;
Αν κρίνω από τις ως τώρα, δειλές μεν αλλά αντιδράσεις ορισμένων, η συνύπαρξη, έστω και ως τον Ιούνιο είναι δύσκολη…
Να μεταφέρω τέλος εδώ, μια φράση που μου είπε χθες το πρωί, παλιός φίλος από τα φοιτητικά χρόνια, στέλεχος τότε του «Ρήγα Φεραίου» και από τα κεντρικά στελέχη του ΚΚΕ εσωτ., Συνασπισμού και Σύριζα. «Στις εκλογές επιλέξαμε αυτόν που θα μας δολοφονήσει ως κόμμα»…