Βάζοντας το «ανθρώπινο κεφάλαιο» στο επίκεντρο
Οι σύγχρονες πολιτικές ESG δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό, το πολυτιμότερο κεφάλαιο για κάθε επιχείρηση.
Σήμερα, και χάρη στη νέα αυτή φιλοσοφία, τα θέματα διαχείρισης εργαζομένων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την εταιρική λειτουργία αποτελούν σημαντικό κομμάτι του κοινωνικού και διακυβερνητικού πυλώνα του ESG. Και αυτό έχει φέρει μια «ειρηνική επανάσταση» σε αντικείμενα που άλλοτε ήταν υποβαθμισμένα ή δεν τύγχαναν της παραμικρής διαχείρισης.
Ποια είναι όμως αυτά;
Τα κριτήρια ESG τα προσδιορίζουν σε μια σειρά παραγόντων:
- Εργατικά δικαιώματα και συνθήκες εργασίας: Το κριτήριο αυτό περιλαμβάνει την εξέταση του εάν οι εργαζόμενοι έχουν πρόσβαση σε δίκαιες και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, συμπεριλαμβανομένων του επιπέδου μισθών και των ωρών εργασίας, καθώς και τη δυνατότητά τους να έχουν συνδικαλιστικές ελευθερίες.
- Πολιτική πολυπολιτισμικότητας και ισότητας: Αναλύει πώς η εταιρεία διαχειρίζεται την πολυμορφία και την ισότητα μεταξύ των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων πολυπολιτισμικής κατάρτισης και των μέτρων για την καταπολέμηση των διακρίσεων.
- Υγεία και ασφάλεια στην εργασία: Εστιάζει στην προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων μέσω της υιοθέτησης ασφαλών εργασιακών πρακτικών και πολιτικών, καθώς και την παροχή αντίστοιχης εκπαίδευσης και εξοπλισμού.
- Ανάπτυξη και ευημερία των εργαζομένων: Αξιολογεί τις προσπάθειες της επιχείρησης για την προώθηση της ανάπτυξης και της ευημερίας των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης, των προγραμμάτων επαγγελματικής ανέλιξης και των προγραμμάτων υγειονομικής περίθαλψης.
- Διαχείριση της αντίστασης και του ανθρώπινου κεφαλαίου: Αναλύει πώς η επιχείρηση αντιμετωπίζει την αντίσταση και το ανθρώπινο κεφάλαιο, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών ενθάρρυνσης της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, καθώς και της ανταμοιβής και αναγνώρισης των επιδόσεων.
Η διευθέτηση αυτών των παραγόντων «βαθμολογεί» και τον τρόπο με τον οποίο μια επιχείρηση διαχειρίζεται τους ανθρώπινους πόρους της και πώς αντιμετωπίζει τις εργατικές σχέσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα οποία αποτελούν σημαντικά στοιχεία για την κοινωνική αειφορία και την επιτυχία της στο μακροπρόθεσμο περιβάλλον.
Σήμερα, μεγαλύτερες αλλά και μικρότερες επιχειρήσεις αναλαμβάνουν διάφορες πρωτοβουλίες για τους εργαζομένους στο πλαίσιο της πολιτικής ESG. Αν εστιάσουμε στα συνηθέστερα παραδείγματα, θα σημειώναμε τα εξής:
- Προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης: Πολλές εταιρείες επενδύουν σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης για τους εργαζόμενους τους, προκειμένου να τους εξοπλίσουν με τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις για την επιτυχή εκτέλεση των εργασιακών τους καθηκόντων και την ανάπτυξη τους στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
- Προγράμματα ευεξίας των εργαζομένων: Οι εταιρείες δημιουργούν προγράμματα ευεξίας για τους εργαζόμενους τους, περιλαμβανομένων προγραμμάτων φυσικής άσκησης, διαχείρισης στρες, ψυχολογικής υποστήριξης και προσωπικής ανάπτυξης.
- Ευέλικτες εργασιακές πρακτικές: Οι εταιρείες υιοθετούν ευέλικτες εργασιακές πρακτικές, όπως η ευελιξία στο ωράριο εργασίας, οι δυνατότητες τηλεργασίας και άλλα εργασιακά καθεστώτα που επιτρέπουν στους εργαζομένους να επιλέγουν πώς θέλουν να εργαστούν.
- Προγράμματα προαγωγής της πολυπολιτισμικότητας: Οι εταιρείες δημιουργούν προγράμματα και πολιτικές που προωθούν την πολυπολιτισμικότητα και την ανοικτή κουλτούρα στον χώρο εργασίας, προκειμένου να διασφαλίσουν την ισότητα και τον σεβασμό όλων των εργαζομένων.