Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων συμβάσεων ζητά να σταματήσει το πάρτι των απευθείας αναθέσεων - Μόλις 1,7% για την πανδημία!
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν από Έλληνες ευρωβουλευτές ενδεικτικά από το σύνολο των δημοσίων συμβάσεων της περιόδου 1.1.2020-31.10.2021, 3,66 δισ. ευρώ αφορούν κλειστούς διαγωνισμούς (17,5%) και 2,9 δισ. ευρώ απευθείας αναθέσεις (13,9%), εκ των οποίων μόλις 358 εκ. ευρώ συνδέονται με την πανδημία (1,7%).
Η ανάθεση δημοσίων συμβάσεων χωρίς να έχει προηγηθεί η προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού έγινε συνήθεια την περίοδο της πανδημίας Covid-19. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) μόνο το πρώτο εξάμηνο 2021 υπεγράφησαν πάνω από 7.400 δημόσιες συμβάσεις με διαπραγμάτευση χωρίς τη δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, συνολικού προϋπολογισμού 748 εκατ. ευρώ.
Έκκληση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων
Η ΕΑΑΔΗΣΥ προειδοποιεί στην σχετική ανακοίνωση τις αναθέτουσες αρχές ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού έχει εξαιρετικό χαρακτήρα και επιτρέπεται να εφαρμόζεται μόνο στις περιοριστικώς απαριθμούμενες στα άρθρα 26 και 32 της Οδηγίας 2014/24/ΕΕ περιπτώσεις, όπως ενσωματώθηκαν με τα άρθρα 26 και 32 του ν. 4412/2016.
Αναφέρει χαρακτηριστικά πως βάσει του θεσμικού πλαισίου, η σύναψη δημοσίων συμβάσεων με διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση διαγωνισμού, επιτρέπεται στο μέτρο που είναι απολύτως αναγκαίο, εάν λόγω κατεπείγουσας ανάγκης οφειλόμενης σε γεγονότα τα οποία η αναθέτουσα αρχή δεν θα μπορούσε να προβλέψει, δεν είναι δυνατή η τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοικτές, κλειστές ή ανταγωνιστικές διαδικασίες με διαπραγμάτευση, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι οι περιστάσεις τις οποίες επικαλούνται οι αναθέτουσες αρχές για τη δικαιολόγηση της κατεπείγουσας ανάγκης σε καμία περίπτωση δεν απορρέουν από δική τους ευθύνη. Τα τελευταία δύο χρόνια είναι πάντως ξεκάθαρο ότι οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) εργαλειοποιήθηκαν από τους φορείς του Δημοσίου προκειμένου να αδειάζει γρηγορότερα το Δημόσιο Ταμείο