Η Αμερική χάνει τον «πόλεμο των ρομπότ» από την Κίνα
Ο Ντόναλντ Τραμπ λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ανακοίνωσε το μεγαλύτερο έργο υποδομών AI αλλά η Κίνα ήταν ήδη χιλιόμετρα μπροστά.
Τον περασμένο Ιανουάριο, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες από το Λευκό Οίκο ότι ετοιμάζει «το μεγαλύτερο έργο υποδομών για την τεχνητή νοημοσύνη στην ιστορία», προσθέτοντας ότι «όλα γίνονται εδώ, στην Αμερική».
Το Stargate Project, ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει ως στόχο να βοηθήσει στην ανάπτυξη των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, όπως για παράδειγμα το ChatGPT της OpenAI και άλλα.
Η μάχη της υπεροχής
Αυτό που, φυσικά, δεν είπε ο Τραμπ είναι, σύμφωνα με έγκυρα αμερικανικά μέσα, ότι το Stargate – αν υλοποιηθεί – θα βοηθήσει να υπερισχύσουν οι ΗΠΑ στη μάχη της υπεροχής για την τεχνητή νοημοσύνη.
Ωστόσο, μία εβδομάδα μετά, κατά τη διάρκεια της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς, το Πεκίνο έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από τους εορτασμούς, στους οποίους περιλαμβανόταν και μία απίστευτη επίδειξη με 16 ανθρωποειδή ρομπότ που χόρευαν με εντυπωσιακό συγχρονισμό μία απαιτητική χορογραφία και έχουν κατασκευαστεί από την Κινεζική, Unitree.
Τα ανθρωποειδή ρομπότ δεν είναι καινούργια ιδέα, όμως το Πεκίνο ήθελε να στείλει στον υπόλοιπο κόσμο ένα μήνυμα για την εξέλιξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Και τα κατάφερε.
Η JPMorgan εκτιμά ότι η αγορά των ανθρωπόμορφων ρομπότ θα ανέλθει σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνο, ενώ ο Έλομ Μασκ έκανε πρόβλεψη για 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ό,τι και να γίνει και ανεξαρτήτως του πώς θα διαμορφωθεί η συγκεκριμένη αγορά τα επόμενα χρόνια, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Κίνα είναι πολύ καλά τοποθετημένη για να κυριαρχήσει. Τα τελευταία πέντε χρόνια, στην Κίνα έχουν κατατεθεί με επιτυχία 5.590 πατέντες για ανθρωποειδή ρομπότ, ενώ στις ΗΠΑ μόλις 1.442, σύμφωνα με ανάλυση της Morgan Stanley. Ενώ το Πεκίνο έχει 22% περισσότερες κατοχυρωμένες πατέντες από τις 19 πιο παραγωγικές χώρες του πλανήτη συνολικά.
Που οφείλεται η κυριαρχία της Κίνας
Επίσης, η Κίνα έχει αναπτύξει από το 2021 τα περισσότερα βιομηχανικά ρομπότ σε εργοστάσια από όλες τις υπόλοιπες χώρες συνολικά. Το 2024, Κινεζικές εταιρείες παρέδωσαν στην αγορά 35 ρομπότ, τα δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής, την ώρα που εταιρείες στις ΗΠΑ και τον Καναδά παρέδωσαν μόλις οκτώ.
Η κυριαρχία της Κίνας στον τομέα επιβεβαιώνεται και από έναν ακόμα παράγοντα: από την ισχυρή αλυσίδα εφοδιασμού, στην οποία βασίζονται και οι άλλες χώρες του πλανήτη.
Τα ανθρωποειδή ρομπότ, όπως και όλα σχεδόν τα προϊόντα ειδικά τα τεχνολογικά, φτιάχνονται από χιλιάδες κομμάτια. Από ημιαγωγούς και λογισμικό μέχρι τα υλικά κατασκευής. Και μπορεί οι ΗΠΑ να έχουν πλεονέκτημα στο θέμα του «εγκεφάλου» του ρομπότ, όμως αυτός αποτελεί μόνο το 4% του κόστους των εξαρτημάτων.
Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους προέρχεται από το σώμα και εκεί η Κίνα έχει ξεκάθαρο πλεονέκτημα έναντι των ΗΠΑ.
Παρότι είναι νωρίς ακόμα να προβλεφθεί προς ποια κατεύθυνση θα πάει η αγορά των ανθρωποειδών ρομπότ, το βέβαιο είναι ότι το Πεκίνο και οι Κινεζικές επιχειρήσεις είναι προς το παρόν καλά τοποθετημένες για να κυριαρχήσουν έναντι των ΗΠΑ.