Η ακτινογραφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, οι ισορροπίες και οι κόμβοι στην εποχή του Κασσελάκη
Δεν είναι λίγα τα «crash Test» που θα κληθεί να περάσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τόσο ως προς τη διάταξη των κοινοβουλευτικών δυνάμεων όσο και των εσωκομματικών. Πάντως, μετά την εκλογή του, ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται μεταξύ Βουλής και Κουμουνδούρου, έχοντας μεταφέρει το «στρατηγείο» του, προς το παρόν, στον Σύνταγμα μιας και οι κοινοβουλευτικές ανάγκες επείγουν.
Αρκετοί είναι οι βουλευτές που τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητάς του, ενώ ακόμη και κάποιοι που κρατούσαν κλειστά τα χαρτιά τους το προηγούμενο διάστημα προτάσσουν την ενότητα δίνοντας επί της ουσίας μία περίοδο χάριτος στο νέο αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Τα γεγονότα που θα λειτουργήσουν άλλωστε ως καταλυτικοί κόμβοι για τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αφορούν εκ των πραγμάτων τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όποτε αυτή γίνει, αλλά και του συνεδρίου, για το οποίο προς το παρόν ο Στέφανος Κασσελάκης κρατά κλειστά χαρτιά.
Δύσκολο σταυρόλεξο για τη νέα ηγεσία της Κουμουνδούρου αποτελεί η στελέχωση των τομέων, η λεγόμενη σκιώδης κυβέρνηση. Αφενός, το κόμμα έχει μικρό αριθμό βουλευτών αναλογικά με τα κόμματα που βρίσκονταν παραδοσιακά στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αφετέρου, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αντιθέσεις, τριβές, προτιμήσεις και φυσικά ισορροπίες. Σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση περιλαμβάνεται και η διαχείριση των στελεχών που ανήκουν στο στρατόπεδο της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία δεν ανέλαβε κάποιο πόστο.
Προς το παρόν, ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται καθημερινά σε στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο της Κ.Ο. Σωκράτη Φάμελλο, ενώ το βράδυ των εκλογών, στους τελευταίους ορόφους της Κουμουνδούρου τον συνεχάρη και η αντιπρόεδρος της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη, που παραδοσιακά διατηρεί μία θεσμική στάση.
Γύρω από το πρόσωπο του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συσπειρώνονται αρκετοί βουλευτές. Μεταξύ αυτών ο Παύλος Πολάκης, ο Νίκος Παππάς, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Πέτρος Παππάς, η Έλενα Ακρίτα από το επικρατείας, όπως και ο Ευάγγελος Αποστολάκης, που αποτελεί έναν εκ των στενότερων συνεργατών του. Στο νέο προεδρικό μπλοκ, συγκαταλέγεται και ο Χάρης Μαμουλάκης, ο οποίος πιθανολογείται ότι θα αναλάβει θέση κοινοβουλευτικής ευθύνης, όπως επίσης η Αθηνά Λινού, η Ραλλία Χρηστίδου, ο Βασίλης Κόκκαλης εκ Λαρίσης, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος εκ Μαγνησίας, η Γιώτα Πούλου από τη Βοιωτία, ο Γιώργος Γαβρήλος από την Αργολίδα και από τη Θεσσαλονίκη η Κατερίνα Νοτοπούλου και η Ράνια Θρασκιά. Ο νεοεκλεγείς βουλευτής από την Αχαΐα Ανδρέας Παναγιωτόπουλος είχε λάβει μέρος στη σύσκεψη των 70 στελεχών πριν την κάλπη της περασμένης Κυριακής στο στρατηγείο του Στέφανου Κασσελάκη, όπου το παρών είχε δώσει και ο Γιώργος Καραμέρος Βουλευτής Ανατολικής Αττικής.
Θεσμική στάση διατηρεί η Ρένα Δούρου, εκλεγμένη στο Δυτικό Τομέα της Αθήνας. Αντίστοιχη παρουσία είχε το προηγούμενο διάστημα και ο Γιάννης Σαρακιώτης από τη Φθιώτιδα, ο οποίος δεν είχε πάρει ανοιχτά θέση με κάποιον υποψήφιο. Ο Χρήστος Γιαννούλης ανήκε στο περιβάλλον των Προεδρικών, ωστόσο ενόψει του δεύτερου γύρου δεν άνοιξε τα χαρτιά του. Από την Ξάνθη, ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ στον πρώτο γύρο είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τα ποσοστά του νομού στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών καλπών να δείχνουν πως δεν κινήθηκε προς την ίδια κατεύθυνση με τον πρώην υπουργό οικονομικών. Η Νίνα Κασιμάτη από τη Β’ Πειραιά επιμένει πως έπρεπε να είχε προηγηθεί το συνέδριο και μετά η εκλογή προέδρου, προτάσσοντας παράλληλα την ενότητα, ενώ χαρακτηρίζει ατελή τη διεύρυνση. Ήπιους τόνους λόγω και του θεσμικού του ρόλου στη θέση του Γραμματέα της Κ.Ο. διατήρησε όλο το προηγούμενο διάστημα ο βουλευτής Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός, ο οποίος δεν είναι σίγουρο ότι θα παραμείνει στη θέση του.
Από την Εύβοια, ο Συμεών Κεδίκογλου, ο οποίος τον πρώτο γύρο στήριζε την Έφη Αχτσιόγλου, βρέθηκε το βράδυ των εκλογών στα επινίκια στην Κουμουνδούρου. Το ζήτημα της ενότητας προέταξαν χωρίς να ανοίξουν τα χαρτιά τους ο Γιώργος Παπαηλιού από την Αρκαδία, όπως επίσης και ο Όθων Ηλιόπουλος. Ο ίδιος στελέχωσε την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας, αποτέλεσε προσωπική επιλογή Τσίπρα, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι δεν διατηρεί στενές σχέσεις με την πλευρά Κασσελάκη.
Την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου στήριξαν οι Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος, δύο εκ των στενότερων συνεργατών της υποψήφιας Προέδρου. Αντίστοιχα, ανοιχτά θέση υπέρ της Βουλεύτριας του Δυτικού Τομέα είχαν πάρει οι πρώην υπουργοί Θεανώ Φωτίου και Σία Αναγνωστοπούλου. Με την πλευρά της Ε. Αχτσιόγλου τάχθηκαν και στους δύο γύρους των εσωκομματικών εκλογών ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, πρώην τομεάρχης Δικαιοσύνης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Κώστας Μπάρκας από την Πρέβεζα, η Κυριακή Μάλαμα από τη Χαλκιδική, η Μαρίνα Κοντοτόλη από τα Τρίκαλα και η Καλλιόπη Βέττα από την Κοζάνη.Πιο κοντά στην υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου φαίνεται πως ήταν και ο Μίλτος Ζαμπάρας από την Αιτωλοακαρνανία, όπως επίσης ο Οζγκιούρ Φερχάτ από τη Ροδόπη και ο Αλέκος Αυλωνίτης από την Κέρκυρα.
Στους Βουλευτές που βρίσκονται εντός και πέριξ της Ομπρέλας και στήριξαν στο δεύτερο γύρο την Έφη Αχτσιόγλου συγκαταλέγονται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Ψυχογιός από την Κόρινθο, η Μερόπη Τζούφη από τα Ιωάννινα και η Πέτη Πέρκα από τη Φλώρινα.
Σημειωτέον, στους 47 βουλευτές ανήκει και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, υπενθυμίζεται ότι κράτησε την έδρα στην Α’ Πειραιά.