Η Άγκυρα διαψεύδει τις φήμες ότι η Αγία Σοφία ”πωλείται” στο Βατικανό
Το Κέντρο Καταπολέμησης της Παραπληροφόρησης της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας διαψεύδει την είδηση ότι το Βατικανό θέλει να αγοράσει την Αγία Σοφία έναντι 38 δισ. δολ..
«Μην πιστεύετε αβάσιμους ισχυρισμούς ότι η Αγία Σοφία πουλήθηκε, ή ότι η αποκατάστασή της θα διαρκέσει 50 χρόνια, διάστημα κατά το οποίο θα μείνει κλειστή», αναφέρει η ανακοίνωση, σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας «Sabah».
Οι τουρκικές Αρχές έβαλαν σε εφαρμογή πρόσφατα ένα project αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας, που μετετράπη σε τέμενος το 2020. Η πρώτη φάση του σχεδίου αποκατάστασης του ιστορικού ναού της χριστιανοσύνης θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2023 και η δεύτερη εντός τριών ετών, στη διάρκεια των οποίων η Αγία Σοφία θα παραμένει ανοικτή στο κοινό.
Τούρκοι επιστήμονες για την αποκατάστασης της Αγίας Σοφίας:
Ο καθηγητής Χασάν Φιράτ Ντικέρ απαντά στην τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ για το αν υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί κατάρρευση από τη μη ανθεκτικότητα των υπογείων σηράγγων του μνημείου.
Ο Χασάν Φιράτ Ντικέρ υποστηρίζει ότι «ορισμένες από τις υπόγειες κατασκευές της Αγίας Σοφίας χρειάζονται επειγόντως καθαρισμό και επισκευή, καθώς έχουν παραμεληθεί επί αιώνες. Η ελεύθερη είσοδος στην Αγία Σοφία μετά τη μετατροπή της σε τέμενος αύξησε φυσικά τον αριθμό των επισκεπτών. Αυτό το αυξημένο ενδιαφέρον καθιστά δύσκολο τον έλεγχο όσων εισέρχονται και μερικές φορές προκαλεί ανεπιθύμητες καταστάσεις. Η επίσκεψη σε αυτό το αρχαίο μνημείο είναι πρωτίστως θέμα πολιτισμού και ευγένειας. Όσοι έρχονται στην Αγία Σοφία τόσο για λατρεία όσο και για επίσκεψη θα πρέπει να το συνειδητοποιούν αυτό. Οι δυσμενείς συνθήκες υγρασίας που δημιουργεί στο εσωτερικό του ο υπερβολικός αριθμός επισκεπτών μπορεί να προκαλέσουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα την αποκόλληση και καταστροφή του κύριου θόλου και των ψηφιδωτών της οροφής. Μια ρύθμιση για το διαχωρισμό των επισκεπτών και των πιστών μπορεί να μειώσει την πυκνότητα στο εσωτερικό. Έτσι, το πρόβλημα εξαερισμού στο εσωτερικό μπορεί να αποφευχθεί σε κάποιο βαθμό. Υπάρχουν παραδείγματα στον κόσμο όπου η χρήση της λατρείας και της επίσκεψης διαχωρίζεται σε μνημειακά μνημεία».
«Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού πρόκειται να ξεκινήσει τη μεγαλύτερη επισκευή της Αγίας Σοφίας στην ιστορία της Δημοκρατίας. Η διαφορά αυτής της επισκευής από τις προηγούμενες είναι ότι σχεδιάζεται να αντιμετωπιστεί το κτίριο ολιστικά και όχι μερικώς. Το γεγονός ότι η Αγία Σοφία θα αντιμετωπιστεί με μια ολιστική προσέγγιση μαζί με τους μιναρέδες της, το κάλυμμα της οροφής, τις προσόψεις και τις υπόγειες κατασκευές της, θα επιτρέψει να επιλυθούν πολλά προβλήματα μαζί. Διατηρώντας την Αγία Σοφία υπό συνεχή παρακολούθηση μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης, τα μικρά προβλήματα μπορούν να επιλυθούν πριν μεγαλώσουν και οι μεγάλες αποκαταστάσεις μπορεί να μην είναι απαραίτητες μακροπρόθεσμα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το κυρίως δομικό πρόβλημα εντοπίζεται στα δομικά στοιχεία γύρω από τον τρούλο και όχι στον ίδιο τον τρούλο. Ως εκ τούτου, το πρόβλημα του σεισμού για την Αγία Σοφία δεν είναι σημερινό και θα συνεχίσει να υφίσταται όσο υπάρχει το κτήριο».
Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, “Ayasofya 38 milyar dolara Vatikan’a satıldı” iddiası doğru değildir.
Ayasofya-i Kebir Câmi-i Şerifi ile ilgili son günlerde ortaya atılan “Satıldı” ve “Restorasyon 50 yıl sürecek ve bu süreçte kapalı olacak” şeklindeki asılsız… pic.twitter.com/adWvzKEv1y
— Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (@dmmiletisim) September 20, 2023