Handelsblatt: «Ο τουρισμός στην Ελλάδα αψηφά την κλιματική κρίση»
«Η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας αψηφά την κλιματική κρίση», γράφει η Handelsblatt.
Η χώρα μας φέτος το καλοκαίρι έζησε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε κάθε μορφή, με καύσωνες, πυρκαγιές και πλημμύρες. Η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί ήταν οι τουριστικοί επισκέπτες που ματαίωσαν το ταξίδι τους στη χώρας μας λόγω των φυσικών καταστροφών, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που έζησαν από κοντά τις πυρκαγιές της Ρόδου ή τις πλημμύρες στον Βόλο, πλήττοντας με αυτόν τον τρόπο την ελληνική τουριστική βιομηχανία.
Ωστόσο, η οικονομική επιθεώρηση της γερμανικής Handelsblatt, έρχεται να βεβαιώσει ότι «η Ελλάδα οδεύει προς ένα νέο τουριστικό ρεκόρ», ενώ επισημαίνει ότι «εάν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή, οι αριθμοί θα μπορούσαν να είναι ακόμη καλύτεροι».
Η κλιματική κρίση διευρύνει την τουριστική σεζόν
Οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΕΤΕ) εκτιμούν ότι η Ελλάδα φέτος θα έχει 35,4 εκατ. τουρίστες και 20 δισ. ευρώ έσοδα, ξεπερνώντας σημαντικά τις προηγούμενες αξίες ρεκόρ της προ του κορονοϊού έτους 2019 με 34 εκατ. επισκέπτες και 18,2 δισ. ευρώ έσοδα.
Ο λόγος είναι μια αλλαγή στην ταξιδιωτική συμπεριφορά: όλο και περισσότεροι παραθεριστές επιλέγουν τους πιο δροσερούς μήνες της άνοιξης και του φθινοπώρου. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα ήδη αυτή τη σεζόν: τον Οκτώβριο ο αριθμός των αφίξεων στα σημαντικότερα ελληνικά αεροδρόμια αυξήθηκε κατά 23% σε σύγκριση με το 2019 και το πρώτο 20ήμερο του Νοεμβρίου σημειώθηκε αύξηση 11%.
Για πρώτη φορά το 2023, πολλοί τουριστικοί πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες διακοπών επέκτειναν τα προγράμματά τους στην Ελλάδα, τα οποία τα προηγούμενα χρόνια έληγαν στα τέλη Οκτωβρίου, έως τα τέλη Νοεμβρίου. Ως εκ τούτου, πολλά ξενοδοχεία είναι ανοιχτά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Μια επιμήκυνση της σεζόν από τις αρχές Απριλίου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, που δεν θα έχει θετικό αντίκτυπο μονάχα στην αγορά εργασίας, αλλά και στην αντιμετώπιση του υπερτουρισμού.