H συναίνεση άντεξε έναν μήνα: Δεξιά κοιτάζει η ΝΔ, Αριστερά το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ στο «κόλπο»
Αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό και μετατοπίσεις στις σταθερές και στην κατεύθυνση που είχαν τα κυριάρχα κόμματα, έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την Προεδρική Εκλογή.
Η διαφαινόμενη συναίνεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ διήρκησε μόλις έναν μήνα, καθώς είναι ξεκάθαρο πως η Νέα Δημοκρατία «στρίβει» δεξιότερα, η Χαριλάου Τρικούπη «λοξοκοιτάζει» προς τα αριστερά της και ο ΣΥΡΙΖΑ -για πρώτη φορά εδώ και μήνες- δεν αποτελεί τον «παρία» του πολιτικού σκηνικού.
Συναίνεση ήταν και πάει…
Όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης περνούσε το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου, στις αρχές Δεκεμβρίου, όλοι εστίαζαν στο κλίμα που θα έβγαινε από τη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όταν, πλέον, ολοκληρώθηκε η συζήτηση τον δύο ανδρών, οι περισσότεροι κατάλαβαν ότι μπόρεσαν να βρουν ένα πεδίο συνεννόησης μεταξύ τους.
Τουλάχιστον για μια σειρά από ζητήματα, όπως είναι το δημογραφικό. Άλλοι, πάλι, κοιτάζοντας λίγο πιο μακριά, ισχυρίζονταν ότι το παραπάνω τετ α τετ είχε ως «κυρίως πιάτο» το πρόσωπο που θα διαδέχονταν την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο – κάτι που, ωστόσο, δεν φάνηκε να έχει βάση, αφού ο πρωθυπουργός δεν είχε λάβει τότε τις αποφάσεις του.
Ότι και να συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες, η εντύπωση που επικρατούσε στη δημόσια σφαίρα ήταν ότι σε μια δύσκολη διεθνώς συγκυρία, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση θα είχαν έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας.
Όπως φαίνεται, η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει τον Κωνσταντίνο Τασούλα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι που σηματοδοτεί τη μετατόπιση της Νέας Δημοκρατίας προς τα δεξιά, αλλά και διαφαινόμενη επιλογή του ΠΑΣΟΚ να στραφεί στρατηγικά προς τη λεγόμενη Κεντροαριστερά, με ορίζοντα μια προοδευτική διακυβέρνηση, ρίχνει τους τίτλους τέλους της συναίνεσης, πριν καν αυτή εκδηλωθεί.
«Άνοιγμα» ΠΑΣΟΚ στα αριστερά
Μέσα σε αυτό το κλίμα, είναι εμφανής η επιλογή του ΠΑΣΟΚ να κοιτάξει προς τα αριστερά του. Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν γνώση της δημοσκοπικής ακινησίας των τελευταίων δύο μηνών. Έμπειροι κομματικοί παράγοντες εκτιμούν πως όποιον κεντρώο ψηφοφόρο μπορούσαν να «κερδίσουν» από τη Νέα Δημοκρατία το προηγούμενο διάστημα, τον κέρδισαν.
Επίσης, πιστεύουν ότι η συνεχιζόμενη μετατόπιση του κυβερνώντος κόμματος προς τα δεξιά, θα οδηγήσει και άλλους κεντρώους πολίτες προς το κόμμα τους. Επομένως, θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει άνοιγμα προς τα εκεί που κατευθύνθηκε η μεγαλύτερη «δεξαμενή» ψηφοφόρων τους από το 2012 και μετά. Στην Αριστερά και μετά, στην αποχή.
Κρίνοντας από τις συνεχείς δηλώσεις, η επιλογή αυτή μοιάζει στρατηγική. Την αρχή έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης, που δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει με τη Νέα Δημοκρατία. Αν αυτή η τοποθέτηση ήταν το «ορεκτικό», ακολούθησε το «κυρίως πιάτο» από δύο εκ των υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος, τους Παύλο Γερουλάνο και Μιχάλη Κατρίνη, που μίλησαν ανοιχτά για την ανάγκη να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση.
Ο δεύτερος, μίλησε στο Σκάι με σαφήνεια για συγκυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά και ο δεύτερος στο Action24, άφησε «παραθυράκι» ακόμα και για άλλα κόμματα – αν και το βράδυ της Παρασκευής προσερχόμενος σε εκδήλωση του Ινστιτούτου «Ένα» -του Γιάννη Δραγασάκη- όπου συμμετείχε από κοινού με τον Νικόλα Φαραντούρη, ξεκαθάρισε ότι απευθύνεται σε εκείνες της δυνάμεις που αποδέχονται τη λογική του «μετώπου».
Διαφορετική ωστόσο άποψη εξέφρασε - μιλώντας στο Action24 - ο Νίκος Παπανδρέου: Συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ΠΑΣΟΚ στο 5%...
Σύγκρουση για την προοδευτική κυβέρνηση
Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, η αποστασιοποίηση της Χαριλάου Τρικούπη από την πολιτική της συναίνεσης και η προσέγγισης της -έστω και σε επίπεδο δηλώσεων- με τα κόμματα της όλης Κεντροαριστεράς, προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας.
Επιτέθηκαν με σφοδρότητα στο ΠΑΣΟΚ και μεταξύ άλλων, του καταλόγισαν ότι θέλει να συγκυβερνήσει «με τα κόμματα της δραχμής», εννοώντας προφανώς το ΜΕΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη και την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Πάντως, οι συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη απάντησαν σε ανάλογο ύφος στην κυβερνητική πλευρά.
Το χθεσινό «τζαρτζάρισμα», πάντως, αποδεικνύει ότι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται, πλέον, σε θέση «μάχης» και δύσκολα στο άμεσο μέλλον θα ανατραπεί αυτή η κατάσταση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στο «κόλπο»
Μέσα σε αυτή την αναμπουμπούλα, κερδισμένος -έστω και στα σημεία- εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μετά από πολλούς μήνες δεν αποτελεί τον «παρία» του πολιτικού συστήματος. Η πρόταση του Σωκράτη Φάμελλου για τη Λούκα Κατσέλη βρίσκει ευήκοα ώτα και εκτός Κουμουνδούρου, ενώ η «στροφή» του ΠΑΣΟΚ προς τα Αριστερά, τους ικανοποιεί ιδιαιτέρως.
Μάλιστα, συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλουν άμεσες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση των προοδευτικών συνεργασιών, ενώ ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι επεμβαίνει στα εσωτερικά των άλλων κομμάτων.
Περιμένουν, πάντως, με αγωνία την απόφαση της Νέας Αριστεράς για το αν θα υπερψηφίσει τη Λούκα Κατσέλη, καθώς στην Πατησίων, ούτε χθες κατέληξαν σε απόφαση για το τι θα πράξουν κατά την ψηφοφορία εκλογής προέδρου, παραπέμποντας το θέμα σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί, την Κυριακή.
Επί του θέματος καταγράφεται διχογνωμία στο νεοσύστατο κόμμα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών επιθυμεί να υπερψηφίσει την κ.Κατσέλη, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και τα στελέχη που βρίσκονται κοντά του, προκρίνουν το «παρών».