Guardian: Τι σημαίνει το σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα - «Κόντρα στο διεθνές δίκαιο και την κοινή λογική»
Διεθνή αναταραχή προκάλεσαν οι προτάσεις Τραμπ για τη Γάζα. Το σχέδιο αυτό είναι πολύ παλιό και ο μόνος που συμφωνεί είναι το Ισραήλ.
Το σχέδιο που παρουσίασε ο Ντόναλντ Τραμπ για την «ανοικοδόμηση» της Γάζας, με εκτοπισμό των Παλαιστινίων σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και ανάληψη του ελέγχου της περιοχής από τις ΗΠΑ, προκάλεσε παγκόσμιο κύμα κατακραυγής.
Ωσόσο, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του ο Guardian, δεν είναι κάτι που ακούγεται πρώτη φορά. Αντίθετα, είναι ένα σχέδιο που διακινείται από την ισραηλινή Δεξιά εδώ και πολλά χρόνια.
Στις δεκαετίες που ακολούθησαν τον πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν για πρώτη φορά τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία προηγουμένως ήταν υπό την κυριαρχία της Αιγύπτου, Ισραηλινοί αξιωματούχοι και σχολιαστές προώθησαν συστηματικά την ιδέα ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα θα μπορούσαν να επανεγκατασταθούν στην Αίγυπτο.
Πιο πρόσφατα, αυτή η ιδέα διαδόθηκε σε ένα έγγραφο που διέρρευσε από το Υπουργείο Πληροφοριών του Ισραήλ, λίγες εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα.
Αυτό το έγγραφο «ιδεών» συνιστούσε στο Ισραήλ «να εκτοπίσει τον άμαχο πληθυσμό στο Σινά» και στη συνέχεια να δημιουργήσει «μια καθαρή ζώνη πολλών χιλιομέτρων… εντός της Αιγύπτου» που θα εμπόδιζε την επιστροφή των Παλαιστινίων στις εστίες τους.
«Όχι» από Αίγυπτο και Ιορδανία
Σύμφωνα με τον Guardian, ένας βασικός λόγος που το σχέδιο αυτό δεν έχει τεθεί προς υλοποίηση, είναι επειδή συναντά την κατηγορηματική άρνηση της Αιγύπτου. Η χώρα αυτή που συνορεύει με τη Γάζα και έχει συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ, έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό ότι απορρίπτει κάθε προσπάθεια του Ισραήλ να την εμπλέξει στον πόλεμο της Γάζας, είτε μέσω αναγκαστικής μεταφοράς πληθυσμού είτε με άλλο τρόπο.
Η θέση της Αιγύπτου είναι εδώ και καιρό ξεκάθαρη: λόγω της μακροχρόνιας ισραηλινής κατοχής στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ είναι νομικά υπεύθυνο για την περιοχή αυτή. Η αναγκαστική μετακίνηση Παλαιστινίων στην Αίγυπτο θα ήταν πολιτικά τοξική σε μια χώρα που οι πολίτες της, ιστορικά, συμπαθούν περισσότερο τους Παλαιστινίους.
Η Αίγυπτος ανησυχούσε επίσης εδώ και καιρό ότι αν δημιουργηθούν στρατόπεδα στο Σινά, θα μπορούσαν να γίνουν μια νέα βάση για τους Παλαιστίνιους μαχητές, διακινδυνεύοντας τη σχέση της Αιγύπτου με το Ισραήλ.
Η Ιορδανία φιλοξενεί ήδη αρκετά εκατομμύρια Παλαιστινίους, ενώ δεκάδες χιλιάδες ζουν στην Αίγυπτο. Και οι δύο χώρες όπως και άλλα αραβικά κράτη, απορρίπτουν την ιδέα της μετακίνησης των Παλαιστινίων από τη Γάζα στις χώρες τους.
Παγκόσμια κατακραυγή
Στη διάρκεια της πρώτης θητείας Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η ισραηλινή Ακροδεξιά καλλιεργούσε φήμες ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου επεξεργαζόταν ένα σχέδιο για να δώσει στους Παλαιστίνιους γη στη χερσόνησο του Σινά, σε βάρος της Αιγύπτου, ως κάποιου είδους αποζημίωση που επέτρεψε στο Ισραήλ να προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη και να θέσει τέλος στο όνειρο του παλαιστινιακού κράτους.
Όπως τονίζει ο Guardian, οι δηλώσεις Τραμπ για τη Γάζα είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο γιατί προτείνουν τον βίαιο εκτοπισμό πληθυσμού. Εκτός από αυτό όμως, δείχνουν ότι μάλλον ο νέος Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει συνεκτική πολιτική για τη Μέση Ανατολή.
Η Ιορδανία και η Αίγυπτος είναι χώρες που διατηρούν φιλική σχέση με τις ΗΠΑ.
Η ενδεχόμενη φιλοδοξία του Τραμπ για μια μεγάλη συμφωνία, στόχος της οποίας θα είναι η εξομάλυνση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ, αντιμετωπίζει ήδη το πρόβλημα ότι η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.
Οι δηλώσεις Τραμπ συνάντησαν την άμεση απόρριψη από διαφορετικές πλευρές στον πλανήτη. Η Γερμανία δήλωσε ότι συμμερίζεται την άποψη «της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Αράβων εταίρων μας, των Ηνωμένων Εθνών… ότι ο παλαιστινιακός πληθυσμός δεν πρέπει να εκδιωχθεί από τη Γάζα και ότι η Γάζα δεν πρέπει να καταληφθεί μόνιμα ή να επανεποικιστεί από το Ισραήλ». Η Ρωσία τόνισε επίσης ότι στηρίζει την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με τον Λαβρόφ να ειρωνεύεται την πρόταση Τραμπ.
«Άδειασμα» από τους Αραβοαμερικανούς
Με μια τέτοια πρόταση όμως, ο Τραμπ θα έχει προβλήματα και στο εσωτερικό της Αμερικής.
«Οι Αραβοαμερικανοί υποστηρικτές του Τραμπ απορρίπτουν κατηγορηματικά την πρόταση του Προέδρου για απομάκρυνση – οικειοθελώς ή αναγκαστικά – Παλαιστινίων από τη Γάζα στην Αίγυπτο και την Ιορδανία», δήλωσε ο Δρ. Bishara Bahbah, ο εθνικός πρόεδρος των Αραβοαμερικανών υποστηρικτών του Τραμπ.
Όπως καταλήγει ο Guardian στην ανάλυσή του, είτε η ιδέα «φυτεύτηκε» από κάποιον στο κεφάλι του Τραμπ, είτε κυκλοφόρησε χωρίς πρόσκληση, έρχεται σε άμεση σύγκρουση με οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή.