Οι ψυχολόγοι αποφάνθηκαν: Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά αμφισβητούν τον Αη Βασίλη
Σχεδόν όλοι οι γονείς έχουν αναρωτηθεί πότε (και αν) πρέπει να μιλήσουν ανοιχτά στα παιδιά τους για την ύπαρξη του Αη Βασίλη και τις ιστορίες με τα δώρα που φέρνει ο αγαπημένος Άγιος των παιδιών τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Βέβαια, πολλές φορές τα ίδια τα παιδιά βγάζουν τους γονείς από τη... δύσκολη θέση. Τα περισσότερα παιδιά θα αρχίσουν να αμφισβητούν κάποια στιγμή την ύπαρξη του Άη Βασίλη - και πολλοί γονείς ζουν αυτή τη στιγμή με... αμηχανία.
Τώρα οι ψυχολόγοι φαίνεται πως εντόπισαν τη μέση ηλικία κατά την οποία ο σκεπτικισμός για τον Άγιο Βασίλη μπαίνει γερά στο μυαλό των παιδιών και ποια παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο να τρέφουν αρνητικά συναισθήματα όταν αυτό συμβεί.
Ενώ οι περισσότεροι ενήλικες δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του Άγιου Βασίλη, πολλά παιδιά εξακολουθούν να πιστεύουν - ακόμη και αν η ιδέα ότι ένα και μόνο άτομο επισκέπτεται τα σπίτια δισεκατομμυρίων παιδιών μόλις μέσα σε μια νύχτα.
Η δρ Candice Mills, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας των ΗΠΑ, δήλωσε στον Guardian: «Τα παιδιά συνήθως αρχίζουν να διακρίνουν τη φαντασία από την πραγματικότητα κατά την προσχολική ηλικία, αλλά η πίστη τους στην ύπαρξη ενός μοναδικού μαγικού Άγιου Βασίλη συχνά συνεχίζεται και στη μέση παιδική ηλικία».
Η Mills άρχισε να ενδιαφέρεται για το θέμα αυτό όταν έγινε γονέας και «βυθίστηκε η ίδια στον κόσμο της προώθησης του Άγιου Βασίλη». «Ένιωσα μια μικρή ένταση σχετικά με αυτό, επειδή από τη μια πλευρά συχνά ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να είναι επιστημονικά σκεπτόμενα και να μην εξαπατούν τους άλλους, όμως με την ιστορία του Άγιου Βασίλη, μερικές φορές υπάρχει κάποια διαστρέβλωση της αλήθειας που τη συνοδεύει. Ανησυχούσα μήπως φανεί στα παιδιά μου ότι λέω ψέματα, γιατί ήξερα ότι είχα νιώσει αναστατωμένη επειδή μου είχαν πει ψέματα για τον [Άγιο Βασίλη]», ανέφερε.
«Πείραμα» με συνεντεύξεις
Για να κατανοήσουν καλύτερα αυτή τη μετατόπιση από την πίστη στη δυσπιστία και τις εμπειρίες των παιδιών σχετικά με αυτήν, η Mills και οι συνάδελφοί της πήραν συνεντεύξεις από 48 παιδιά ηλικίας έξι έως 15 ετών που είχαν σταματήσει να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη και 44 από τους γονείς τους, καθώς και από άλλους 383 ενήλικες.
Η έρευνα, η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί πλήρως από επιστήμονες, διαπίστωσε ότι για τα περισσότερα παιδιά η δυσπιστία παρεισέφρησε σταδιακά περίπου στην ηλικία των οκτώ ετών - αν και ορισμένα παιδιά τριών ή τεσσάρων ετών είχαν πειστεί ότι ο Άγιος Βασίλης δεν ήταν αληθινός, ενώ άλλα παιδιά πίστευαν σε αυτόν μέχρι τα 15 ή 16 τους χρόνια. Σε πολλές περιπτώσεις, ήταν η μαρτυρία από άλλους δύσπιστους που τελικά συνέτριψε την πίστη τους.
Η Mills εξήγησε ότι «μπορεί να είχαν κάποιο σκεπτικισμό βασισμένο σε λογική σκέψη - όπως πώς μπορεί πραγματικά ο Άγιος Βασίλης να κάνει το γύρο του κόσμου σε μια νύχτα; - αλλά αυτό που τους σπρώχνει στα άκρα είναι ένας συμμαθητής τους στο σχολείο που λέει ότι δεν είναι αληθινός».
Περίπου το ένα τρίτο των παιδιών και οι μισοί ενήλικες ανέφεραν κάποια αρνητικά συναισθήματα όταν έπεσαν στην παγίδα της φήμης ότι ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει. Αν και τα συναισθήματα αυτά ήταν συνήθως ήπια και βραχύβια, περίπου το 10% των ενηλίκων ανέφεραν μακροχρόνια θλίψη ή μειωμένη εμπιστοσύνη στους γονείς τους ως αποτέλεσμα.
Τέτοια συναισθήματα έτειναν να συνδέονται με το να μαθαίνουν απότομα ή να τους λένε ευθέως ότι ο Άγιος Βασίλης δεν είναι αληθινός, να κάνουν αυτή την ανακάλυψη σε μεγαλύτερη ηλικία και να έχουν γονείς που υποστήριζαν σθεναρά την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη, π.χ. φτιάχνοντας βίντεο με αυτόν στο σαλόνι τους ή αφήνοντας ίχνη από γκλίτερ στο πάτωμα.
Ωστόσο, υπήρχαν επίσης πολλά παιδιά που ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν ευτυχισμένα ή ανακουφισμένα όταν εγκατέλειψαν την πίστη τους. «Ήταν σαν να είχαν λύσει κάποιου είδους γρίφο», δήλωσε η Mills.