Η Ελλάδα πρώτη χώρα στην Ευρώπη που απαγορεύει τη μηχανότρατα σε θαλάσσια πάρκα
Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που ανακοινώνει την απαγόρευση της μηχανότρατας ή τράτας βυθού, σε όλα τα εθνικά θαλάσσια πάρκα και τις προστατευόμενες περιοχές της.
Σχετικό δημοσίευμα του Guardian αναφέρεται στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 9η διεθνή διάσκεψη «Our Ocean Conference» την Τρίτη (16/04).
Στην παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα θα δημιουργήσει δύο επιπλέον μεγάλα θαλάσσια εθνικά πάρκα, ένα στο Ιόνιο και ένα στο Αιγαίο, αυξάνοντας το μέγεθος των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών κατά 80% και καλύπτοντας περίπου το 1/3 των χωρικών θαλάσσιων υδάτων της χώρας.
«Θα απαγορεύσουμε την αλιεία με μηχανότρατες στα εθνικά θαλάσσια πάρκα μας έως το 2026 και σε όλες τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές έως το 2030. Θα δημιουργήσουμε ένα υπερσύγχρονο σύστημα επιτήρησης, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δορυφόρους και τεχνητή νοημοσύνη, για να περιπολούμε αποτελεσματικά αυτές τις περιοχές, έως το 2026. Θα απομακρύνουμε τα πλαστικά απορρίμματα στα ύδατα κατά 50% και τα μικροπλαστικά κατά 30% έως το 2030, σε σχέση με το 2019», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
O προτεινόμενος θαλάσσιος εθνικός δρυμός του Ιονίου θα καλύπτει σχεδόν το 12% των ελληνικών χωρικών υδάτων, προστατεύοντας θαλάσσια θηλαστικά όπως σπερματοφάλαινες, ριγέ δελφίνια και την ευάλωτη μεσογειακή φώκια.
Ικανοποίηση από οικολογικές οργανώσεις – Εκνευρισμός… στην Τουρκία
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Guardian, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση δύο νέων θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και στο Ιόνιο έχει πυροδοτήσει εντάσεις με την Τουρκία. Το υπουργείο Εξωτερικών της Άγκυρας προειδοποίησε την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, ότι η σχετική πρόταση όσον αφορά το Αιγαίο βρισκόταν σε μια αμφισβητούμενη περιοχή και ότι η πρωτοβουλία είχε «πολιτικά κίνητρα».
Από την πλευρά τους, οι οικολόγοι χαιρέτησαν την ανακοίνωση και δήλωσαν την ελπίδα τους ότι η κίνηση αυτή θα δημιουργήσει ένα «φαινόμενο ντόμινο» για άλλες χώρες της ΕΕ.
Ο Nicholas Fournier, διευθυντής της εκστρατείας για την προστασία της θάλασσας, από τη διεθνή ομάδα προστασίας της φύσης Oceana, ανέφερε: «Όλοι περίμεναν ότι η Γαλλία ή η Γερμανία ή η Ισπανία θα κάνουν το βήμα. Το γεγονός ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται αυτήν την απαγόρευση της τράτας βυθού είναι εκπληκτικό αλλά πολύ ευπρόσδεκτο».
«Ελπίζουμε ότι αυτό θα δημιουργήσει ένα ντόμινο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν το ίδιο. Η πίεση είναι στη Γαλλία, καθώς φιλοξενεί τη διάσκεψη του ΟΗΕ για τους ωκεανούς το επόμενο έτος», είπε.
Τι είναι η τράτα βυθού
Η μηχανότρατα ή τράτα βυθού είναι μια βιομηχανική μέθοδος αλιείας, κατά την οποία τεράστια δίχτυα με μεγάλη δύναμη σέρνονται στο βυθό, μαζεύοντας τα πάντα στο πέρασμά τους, καταστρέφοντας ενδιαιτήματα και απελευθερώνοντας άνθρακα στη θάλασσα και την ατμόσφαιρα.
Όπως επισημαίνει το σχετικό ντοκιμαντέρ του Netflix «Seaspiracy», που ασκεί κριτική σε αυτή τη μέθοδο αλιείας, «τα μεγαλύτερα δίχτυα των μηχανότρατων είναι τόσο μεγάλα, ώστε μπορούν να τραβήξουν έναν ολόκληρο καθεδρικό ναό ή έως και 13 αεροπλάνα τζάμπο».