Guardian: Οι τουρίστες στην Ελλάδα είναι κακώς ενημερωμένοι για τον καύσωνα
Θέμα στο βρετανικό μέσο οι θάνατοι ξένων τουριστών στην Ελλάδα, τάση που αποδίδεται στις πολύ υψηλές -ακραίες- για την εποχή θερμοκρασίες
Θέμα στον Guardian έχει γίνει οι θάνατοι ξένων -κυρίως ηλικιωμένων- τουριστών το τελευταίο καιρό στην Ελλάδα, κάτι που αποδίδεται κυρίως στις πολύ υψηλές -έως ακραίες- θερμοκρασίες.
Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο η χώρα μας τις τελευταίες ημέρες μαστίζεται από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, κάτι που αυξάνει το φόβο ότι οι ξένοι επισκέπτες δεν γνωρίζουν ή δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τους κινδύνους που εγκυμονεί η φυσική δραστηριότητα -ακόμα και ένας απλός περίπατος- υπό συνθήκες καύσωνα.
Για τον θάνατο του Μόσλεϊ
Όπως είναι φυσικό ο θάνατος του δημοφιλούς παρουσιαστή του BBC Μάικλ Μόσλεϊ ξεχωρίζει στο δημοσίευμα του Guardian. «Την τελευταία εβδομάδα, ξεκίνησαν τρεις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για τουρίστες που χάθηκαν κατά τη διάρκεια περιπάτων σε απομακρυσμένα νησιά, συμπεριλαμβανομένης μιας για τον δημοφιλή τηλεοπτικό παρουσιαστή Μάικλ Μόσλεϊ, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο νησί της Σύμης» ανέφερε η εφημερίδα.
«Ο Μόσλεϊ, έγραψε ο Guardian, είχε ξεκινήσει σε υπό συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών για έναν περίπατο που θα κατέληγε μοιραίος, όταν, αφού πήρε λάθος διαδρομή, άφησε την τελευταία του πνοή λίγα μέτρα από τη θάλασσα.
Μάλιστα, η εφημερίδα επικαλείται τη σύζυγο του Μόλσεϊ Κλέρ Μπεΐλεϋ που περιέγραψε την πορεία θανάτου του Μόσλεϊ ως «απίστευτη ανάβαση» μέσα από δύσβατους λόφους.
Παρά τις μαζικές έρευνες στις οποίες συμμετείχαν περιπολικά σκάφη, δύτες, ελικόπτερα, πυροσβέστες, αστυνομικοί, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ένας ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος ανιχνευτής, χρειάστηκαν πέντε ημέρες για να ανακαλυφθεί το πτώμα του 67χρονου, επειδή είχε καταρρεύσει σε μια περιοχή όπου δεν μπορούσε εύκολα να τον δει κανείς.
Η ζέστη ρεκόρ πιστεύεται ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον θάνατο του Μόσλεϊ» συνεχίζει η εφημερίδα.
Παράλληλα ο Guardian έκανε μνεία και στις εξαφανίσεις δυο ακόμη τουριστών σε δύο άλλα απομακρυσμένα νησιά, τη Σάμο και την Αμοργό, που χάθηκαν όπως λέει η εφημερίδα σε μονοπάτια πεζοπορίας.
Αξιωματούχοι ζητούν ενημέρωση των τουριστών
Στον Guardian μίλησε ο Δημήτρης Κατατζής, επικεφαλής της ομάδας διάσωσης της Σάμου, και δήλωσε ότι οι αποστολές συχνά γίνονται πιο δύσκολες επειδή οι τουρίστες, που συχνά αγνοούν τους κινδύνους, «παρεκκλίνουν από το δρόμο» για να επισκεφθούν τοποθεσίες και στη συνέχεια χάνονται. «Χθες είδαμε ένα ζευγάρι (αλλοδαπών) να περπατάει σε ένα μονοπάτι στους 41 βαθμούς Κελσίου χωρίς καπέλα», δήλωσε ο Δημήτρης Κατατζής τονίζοντας ότι αυτό «αψηφά τη λογική».
Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η χώρα μας πλήττεται από την κλιματική κρίση και αντιμετωπίζει όλο και πιο υψηλές θερμοκρασίες, κάτι που επηρεάζει και τη φυσική δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους, πολλώ δε μάλλον για ανθρώπους από πιο βόρεια κλίματα και μεγαλύτερης ηλικίας.
Καλύτερη σήμανση μονοπατιών
Το δημοσίευμα αναφέρει, μάλιστα, ότι η ακραία ζέστη και οι κίνδυνοι που εγκυμονεί έχουν προκαλέσει αιτήματα για καλύτερη συντήρηση και σήμανση των μονοπατιών στην Ελλάδα. «Θα ήθελα να δω περισσότερες κάμερες παρακολούθησης και τον φωτισμό αυτών των μονοπατιών» δήλωσε στον Guardian ο δήμαρχος Σύμης, Ελευθέριος Παπακαλοδούκας. «Αν υπάρχει ένα μάθημα που πρέπει να πάρουμε από την τραγωδία του θανάτου του Μόσλεϊ είναι ότι αυτά τα μονοπάτια πρέπει να φροντίζονται καλύτερα, ώστε να μην χάνονται οι άνθρωποι» συμπλήρωσε.
Ακόμη επισημαίνεται ότι τοπικοί αξιωματούχοι ζητούν καλύτερη ενημέρωση των τουριστών. Μάλιστα, ένας δημοτικός σύμβουλος της Χίου λέει ότι οι πεζοπορικοί σύλλογοι σε απομακρυσμένες περιοχές που έχουν την τεχνογνωσία και την ικανότητα να βελτιώνουν τα μονοπάτια θα πρέπει να υποστηρίζονται καλύτερα οικονομικά και τεχνολογικά, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα μονοπάτια είναι λιγότερο επικίνδυνα.