Guardian: Κράτηση και απέλαση για Ευρωπαίους πολίτες όταν φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο
Πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) στέλνονται στα μεταναστευτικά κέντρα απομάκρυνσης και κρατούνται σε ειδικούς χώρους στα αεροδρόμιο, καθώς σύμφωνα με ακτιβιστές και ταξιδιώτες που έδωσαν συνεντεύξεις στον Guardian, μετά το Brexit, συναντούν πολιτική «εχθρικού περιβάλλοντος» από την κυβέρνηση με σοβαρές επιπτώσεις εις βάρος τους.
Όπως λένε υποβάλλονται στην τραυματική και ταπεινωτική εμπειρία της απέλασης, παρά τους κανόνες του Υπουργείου Εσωτερικών που ρητά επιτρέπουν στους μη κατόχους βίζας να συμμετέχουν σε συνεντεύξεις.
Στον αυξανόμενο αριθμό τέτοιων περιστατικών έχει συμβάλει η σύγχυση για το εάν οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να ερευνήσουν την αγορά εργασίας του ΗΒ και στη συνέχεια να επιστρέψουν στις πατρίδες τους με μία προσφορά, ώστε να υποβάλλουν αίτηση για βίζα εργασίας.
Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που οι επισκέπτες παραβιάζουν ξεκάθαρα κανόνες, όπως εκείνους που τώρα απαγορεύουν σε πολίτες της ΕΕ να αναλαμβάνουν θέσεις πρακτικής άσκησης χωρίς αμοιβή.
Στις χώρες των οποίων πολίτες έχουν κρατηθεί σε κάποιο αεροδρόμιο ή κέντρο κράτησης του ΗΒ περιλαμβάνονται η Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Βουλγαρία και Ελλάδα. Μάλιστα, ο πρέσβης της Βουλγαρίας στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε ότι πολλοί υπήκοοι του κρατούνται σε κέντρα απομάκρυνσης μετανάστευσης.
Αρκετοί μεταφέρθηκαν στο περίφημο κέντρο κράτησης του Yarl's Wood στο Bedfordshire, όπου στη συνέχεια περιορίστηκαν στα δωμάτιά τους μετά από φόβο COVID-19. Επιπλέον, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι κρατούμενοι παραπονέθηκαν ότι δεν ενημερώθηκαν για το δικαίωμά τους να ζητήσουν νομική βοήθεια.
Οκτώ ευρωβουλευτές έχουν γράψει επιστολή στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, εκφράζοντας ανησυχία ότι η προσέγγιση του βρετανικού Υπουργείου Εσωτερικών παραβιάζει το πνεύμα της συμφωνίας του Brexit.
«Δυστυχώς, έγραψαν οι ευρωβουλευτές της ομάδας Renew Group,« η κράτηση νέων και συχνά χαμηλού κινδύνου πολιτών της ΕΕ που φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για καλοκαιρινές δουλειές και δεν έχουν ακόμη πλήρη επίγνωση των όρων εισόδου δεν είναι σύμφωνες με αυτή τη δήλωση και το πνεύμα καλής συνεργασίας που θα περιμέναμε.
«Ανησυχούμε βαθιά για αυτά τα γεγονότα και καλούμε την Επιτροπή να αντιμετωπίσει επειγόντως αυτό το ζήτημα στη Μικτή Επιτροπή της Συμφωνίας Απόσυρσης».
Ο Πρόεδρος Dacian Cioloş χαρακτήρισε επίσης τις ενέργειες του Border Force του Ηνωμένου Βασιλείου «υπερβολικά δυσανάλογες», προσθέτοντας: «Θα υπήρχε δικαίως οργή αν αυτό ήταν αντίστροφο για τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου».
https://twitter.com/CiolosDacian/status/1392835237772550144?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1392835237772550144%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.euronews.com%2F2021%2F05%2F14%2Fparliamentarians-slam-detention-of-eu-citizens-by-uk-border-force
Εκ μέρους της βρετανικής πλευράς, ο επίσημος εκπρόσωπος του πρωθυπουργού είπε: «Συνεργαζόμαστε πολύ στο πνεύμα και τους όρους των συμφωνιών που έχουμε με την ΕΕ».
Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για τις κρατήσεις στα σύνορα αφότου το Brexit τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο, και παραμένει ασαφές πόσοι από εκείνους που κρατούνται ήταν σε θέση ή πρόθυμοι να έλθουν σε επικοινωνία με τα προξενεία τους.
Σύμφωνα με το Σχέδιο Διακανονισμού ΕΕ της χώρας, οι πολίτες της ΕΕ που έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2020 μπορούν να υποβάλουν αίτηση για «προκαθορισμένο καθεστώς» έως τον Ιούνιο.
Οι νέοι κανόνες ορίζουν ότι οι πολίτες της ΕΕ που φθάνουν στη χώρα μπορούν να «παρευρεθούν σε συναντήσεις, συνέδρια, σεμινάρια, συνεντεύξεις» και «να διαπραγματευτούν και να υπογράψουν συμφωνίες και συμβάσεις» χωρίς βίζα εργασίας.
Αυτό όμως έχει δημιουργήσει σύγχυση σχετικά με το εάν οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να εξερευνήσουν την αγορά εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς βίζα και, στη συνέχεια, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για να υποβάλουν αίτηση για μια.
ΠΗΓΗ: Guardian, Giles Tremett, Lisa O’ Carroll – EU citizens arriving in UK being locked up and expelled - Euronews