Guardian για υποκλοπές: Πιθανό να υπάρξουν δραματικές επιπτώσεις για την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Στην κυριακάτικη έκδοση του site του ο Guardian είχε ως ένα από τα βασικά θέματα πως... «το «ελληνικό σκάνδαλο Watergate» το οποίο κατά το έγκυρο μέσο ασκεί περαιτέρω πίεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη Αυτό τον τίτλο επέλεξε η Έλενα Σμιθ ανταποκρίτρια στην Αθήνα του Guardian.
Το άρθρο ξεκινάει με μία σύντομη αναδρομή στο ειδησεογραφικό καλοκαίρι που βίωσε σε πολιτικό επίπεδο η χώρα μας, μιας και και οι συζητήσεις για υποκλοπές το τελευταίο διάστημα σχεδόν μονοπωλούν την επικαιρότητα. Στη συνέχεια μεταφέρει το κλίμα της Ολομέλειας την Παρασκευή, τονίζοντας ότι συζητήθηκε ένα σκάνδαλο υποκλοπών το οποίο θυμίζει πρακτικές που σχετίζονταν με τη Χούντα, και το οποίο έχει σοκάρει τόσο το πανελλήνιο όσο και την Ευρώπη.
«Όταν το έμαθα, δεν δίστασα να πω ότι ήταν λάθος», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπαθώντας να εξηγήσει πώς ο πολιτικός του αντίπαλος Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος είναι επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ, «που βρίσκεται υπό τον έλεγχό του» αναφέρει ο Guardian.
Guardian για υποκλοπές
Το δημοσίευμα στη συνέχεια μεταφέρει την τοποθέτηση Μητσοτάκη ότι «οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του ολισθήματος αυτού δεν πρέπει να υπονομεύει το σημαντικό έργο της ΕΥΠ». Στην συνέχεια αφού αναφέρεται με θετικά σχόλια στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη μεταφέρει το κλίμα πίεσης που προσπαθεί να αντέξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς η συζήτηση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα στην Ολομέλεια, με την αντιπολίτευση να ζητάει την παραίτηση του πρωθυπουργού και το «Κουτί της Πανδώρας» όπως γράφει χαρακτηριστικά να έχει ανοίξει με δραματικές συνέπειες για την κυβέρνηση.
«Δώσατε εντολή στην ΕΥΠ να τον παρακολουθήσει», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς κατήγγειλε τον πρωθυπουργό της χώρας. «Θέλατε να έχετε τον απόλυτο έλεγχο στο τρίτο μεγαλύτερο κόμμα, ώστε να εξασφαλίσετε τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων ενόψει ενός νέου κοινοβουλευτικού νόμου με την απλή αναλογική».
H αρθρογράφος σχολιάζει ότι το πολιτικό μέλλον της Ελλάδας αρχίζει να φαίνεται όλο και πιο σκοτεινό. Η αρθρογράφος αναφέρει ότι παρά την εμπιστοσύνη των Βρυξελλών για τις κινήσεις Μητσοτάκη, αλλά και τον χειρισμό του της πανδημίας, ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε δεινή κατάσταση.
«Η αντιπολίτευση σύντομα παρομοίασε το σκάνδαλο με αυτό του Watergate, καθώς ο Μητσοτάκης κατηγορείται ότι έχει υπό την εποπτεία του έναν μηχανισμό με τακτικές που θυμίζουν περισσότερο ψυχρό πόλεμο πάρα μια σύγχρονη δημοκρατία» συνεχίζει το δημοσίευμα.
«Σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση, που έγινε μέσα σε λίγες εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιούλιο του 2019, ο Μητσοτάκης ανέλαβε τον έλεγχο της ΕΥΠ, η οποία προηγουμένως τελούσε υπό την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών».
O Guardian σχολιάζει και τον τρόπο διακυβέρνησης Μητσοτάκη ο οποίος είναι συγκεντρωτικός μεταξύ συμβούλων και βοηθών, κάτι που οδηγεί σε κατηγορίες σχετικά με την αλαζονεία του πρωθυπουργού. Στη συνέχεια το δημοσίευμα μεταφέρει τα γεγονότα σχετικά με την παρακολούθηση Ανδουλάκη από την ΕΥΠ αλλά και την ιστορία με το Predator, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά απαντήσεις ιδιαίτερα στο αν η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το λογισμικό αυτό.
«Ο Μητσοτάκης δεν άργησε να επιμερίσει ευθύνες» σχολιάζει με αφορμή τις παραίτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέων, αλλά ο πρωθυπουργός «δεν εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν στην παρακολούθηση Ανδρουλάκη, με αποτέλεσμα στην Ολομέλεια να προκαλέσει την οργή των βουλευτών και τον ίδιο να υποστηρίζει ότι όλα ήταν νόμιμα και ότι τον εμποδίζει ο νόμος από το να αποκαλύψει τους λόγους».
Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μίλησαν για εκβιασμό και δωροδοκία πίσω από την παρακολούθηση Ανδουλάκη ως κίνητρα. Ο Ανδουλάκης, ο οποίας θα ήταν πιθανότατα υποψήφιος σε μια μελλοντική κυβέρνησης συνασπισμού, πιστεύεται ότι δεν ήταν προτιμώμενη επιλογή της ΝΔ.
«Μας εξοργίζει το γεγονός ότι δεν υπήρξε απάντηση γιατί τον παρακολουθούσαν», δήλωσε στον Guardian ο Θανάσης Γκλαβίνας, διευθυντής του κοινοβουλευτικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ. «Ισχυρίζονται ότι ήταν για λόγους εθνικής ασφάλειας, οπότε τι είναι; Είναι κατάσκοπος; Είναι απειλή; Πρέπει να γνωρίζουμε. Είναι εξωφρενικό αυτές οι σκιές αμφιβολίας να ρίχνονται πάνω σε έναν άνθρωπο ο οποίος, όταν έρθουν οι εκλογές, θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός» καταλήγει το δημοσίευμα του Guardian.