Guardian Ελλάδα: «Εικόνες Μεσαίωνα με νεκρό πρόσφυγα περιτριγυρισμένο από αρουραίους»
Στις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην Ελλάδα αναφέρεται δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, με αφορμή τον θάνατο ενός 28χρονου Σομαλού στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ στη Χίο, από εισρόφηση, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Ο άτυχος νεαρός εντοπίστηκε περίπου 12 ώρες μετά το θάνατό του, με σημάδια από δαγκωματιές ποντικιών.
«Εικόνα βγαλμένη από τον Μεσαίωνα - Νεκρός πρόσφυγας περιτριγυρισμένος από αρουραίους», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του δημοσιεύματος. Σε μια σύντομη δήλωση, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου απέκλεισε την δολοφονία και είπε ότι ο «ατυχής άνθρωπος» βρέθηκε από στρατιωτικό γιατρό να έχει δαγκώματα στο αυτί και στο χέρι του. «Η ακριβής αιτία θανάτου θα γίνει γνωστή από την αυτοψία που πρόκειται να διεξαχθεί».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρόλο που είναι εγγεγραμμένος πρόσφυγας, ο Σομαλός έπρεπε να παραμείνει στο κέντρο κράτησης της Χίου λόγω των περιορισμών του Covid-19. «Τους φιλοξενούμε και τους ταΐζουμε επειδή είναι άνθρωποι, δεν μπορούμε να τους βγάλουμε έξω», δήλωσε ο υπεύθυνος του στρατοπέδου, Παναγιώτης Κιμούρτζης. «Είναι λογικό να εμφανίζονται τα τρωκτικά όταν κάποιος έχει πεθάνει για τόσες ώρες. Η κατασκήνωση χτίστηκε πολύ γρήγορα το 2016. Η κατασκήνωση είναι στη φύση, περιτριγυρισμένη από χωράφια. Κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν, χρησιμοποιούμε φυτοφάρμακα, αλλά υπάρχουν μόνο πολλά που μπορούμε να κάνουμε».
«Υπάρχει μόνο μία αλήθεια και αυτό είναι ότι τα ελληνικά νησιωτικά στρατόπεδα είναι συνώνυμα με τον υπερπληθυσμό και τις απάνθρωπες συνθήκες», δήλωσε ο Δρ Απόστολος Βεζής, εκτελεστικός διευθυντής στην Ελλάδα του διεθνούς ανθρωπιστικού οργανισμού Intersos. «Οι άνθρωποι εκτίθενται καθημερινά σε αρουραίους, σκουπίδια και βία. Σε κλινικές στα νησιά τα παιδιά γίνονται δεκτά συχνά με σημάδια δαγκωμάτων αρουραίων. Είναι επαίσχυντο και τρομακτικό που πρέπει να ζουν σε τέτοιες συνθήκες, όταν πραγματικά δεν χρειάζεται».
Παράλληλα, ο Guardian τονίζει ότι το εν λόγω περιστατικό αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της αποτυχίας των πολιτικών περιορισμού που έχουν ακολουθήσει τα κράτη της ΕΕ, «στα σύνορα μιας ηπείρου η οποία προσπαθεί απελπισμένα να κρατήσει εκτός τους αιτούντες άσυλο».
«Σχεδόν έξι χρόνια μετά την έναρξη της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη, το τραγικό τέλος (σ.σ. του 28χρονου) υπογραμμίζει τις θλιβερές συνθήκες των “κέντρων υποδοχής” στα νησιά στην Ελλάδα», επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.