Γροιλανδία: Νικητές των εκλογών οι οικολόγοι αριστεροί - Διαφωνούν με το πρόγραμμα εξόρυξης σπάνιων γαιών
Το κύριο αντιπολιτευόμενο κόμμα της Γροιλανδίας, το οποίο αντιτίθεται σε ένα σχέδιο εξόρυξης σπάνιων γαιών, έγινε το μεγαλύτερο στο γροιλανδικό κοινοβούλιο εξασφαλίζοντας περισσότερες από το ένα τρίτο των ψήφων στις πρόωρες εκλογές.
Το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης, την οποία παρακολούθησαν από κοντά οι διεθνείς μεταλλευτικές εταιρείες που θέλουν να εκμεταλλευθούν τα μεταλλεύματα της Γροιλανδίας, δημιουργεί αμφιβολίες για ένα συγκρότημα ορυχείων στο Κβάνεφιελντ, στο νότιο τμήμα αυτού του νησιού της Αρκτικής, το οποίο έχει ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο κοιτάσματα σπάνιων γαιών.
Με καταμετρημένες σχεδόν όλες τις ψήφους, το αριστερό κόμμα Ινουίτ Ατακατιγκίιτ (IA) έλαβε το 37% των ψήφων, «εκθρονίζοντας» το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Σιουμούτ, που εξασφάλισε 29% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα. Το IA πραγματοποίησε ένα άλμα άνω των 11 μονάδων σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2018.
Ο επικεφαλής του IA Μούτε Έγκεντε, 34 ετών, θα είναι ο πρώτος που θα προσπαθήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Το κόμμα του αναμένεται να καταλάβει 12 από τις 31 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου, έναντι των 8 που κατέχει τώρα.
«Ευχαριστώ τον πληθυσμό που μας εμπιστεύθηκε για να δουλέψουμε τα τέσσερα επόμενα χρόνια βάζοντας στο κέντρο τον άνθρωπο», δήλωσε ο Έγκεντε μιλώντας στο γροιλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο KNR.
Αν και δεν είναι συνολικά αντίθετο στις μεταλλευτικές δραστηριότητες, το κόμμα του επικεντρώνεται στο περιβάλλον. Έχει κάνει εκστρατεία για να σταματήσει το σχέδιο εξόρυξης στο Κβάνεφιελντ, που, εκτός από σπάνιες γαίες, περιλαμβανομένου του νεοδύμιου --που χρησιμοποιείται στις ανεμογεννήτριες, τα ηλεκτρικά οχήματα και τα μαχητικά αεροσκάφη--, περιέχει επίσης ουράνιο.
Ενώ οι περισσότεροι Γροιλανδοί θεωρούν τις μεταλλευτικές δραστηριότητες σημαντική οδό προς την ανεξαρτησία, το ορυχείο Κβάνεφιελντ προκαλεί αντιδράσεις εδώ και χρόνια, διχάζοντας την κυβέρνηση και τον πληθυσμό εξαιτίας περιβαλλοντικών ανησυχιών.
Το νησί αυτό των 56.000 κατοίκων, το οποίο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσφέρθηκε να αγοράσει το 2019, αποτελεί τμήμα του Βασιλείου της Δανίας, αλλά διαθέτει εκτεταμένη αυτονομία.