Γρίπη: Νεκρή 78χρονη - Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, ανακοίνωση ΕΟΔΥ
Γεγονός είναι ο πρώτος θάνατος που καταγράφεται από γρίπη στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, με μία 78χρονη γυναίκα να χάνει τη ζωή της κατά τη διάρκεια νοσηλείας της στη ΜΕΘ νοσοκομείου.
Την ίδια ώρα ένας άνδρας 82 ετών δίνει μάχη, έχοντας προσβληθεί κι εκείνος από γρίπη.
Αξίζει να αναφέρουμε, ότι τα κρούσματα γρίπης βρίσκονται σε έξαρση, με ολοένα και περισσότερα περιστατικά να καταγράφονται το τελευταίο διάστημα.
Ο Οργανισμός τονίζει ότι η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κατά την εβδομάδα 46/2022 (14–20 Νοεμβρίου 2022) στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β' Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), συνολικά ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης 44 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 7 από νοσοκομεία και 37 από το Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Sentinel). Τα 7 (15,9%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α και ανήκαν όλα στον υπότυπο Α(Η3Ν2) (Διάγραμμα 3).
Από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 46/2022 έχουν ελεγχθεί συνολικά 322 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 42 από νοσοκομεία και 280 από το Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Τα 18 (5,6%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α. Δεκαέξι 16 (88,9%) από αυτά ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 2 (11,1%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.
Τα 6 σοβαρά συμπτώματα και πόσο διαρκούν
Τα συμπτώματα της γρίπης μοιάζουν πολύ με εκείνα ενός πολύ σοβαρού κρυολογήματος. Ο υψηλός πυρετός αποτελούσε προηγουμένως σύμπτωμα του Covid, αλλά οι ειδικοί δήλωσαν ότι αυτό είναι λιγότερο πιθανό με την παραλλαγή Όμικρον που εμφανίζει πιο ήπια συμπτώματα.
Η γρίπη προκαλείται από διάφορους τύπους του ιού Influenza, ο οποίος μεταλλάσσεται συχνά και αυτός είναι και ο λόγος που τα εμβόλια της γρίπης που χορηγούνται κάθε χρόνο δεν προσφέρουν πλήρη κάλυψη.
Κοινά συμπτώματα:
- Μέτριος ή και υψηλός πυρετός,
- εξάντληση,
- πόνοι στο σώμα,
- βήχας,
- πονόλαιμος,
- πονοκέφαλος
- Παρόμοια συμπτώματα με εκείνα του κοινού κρυολογήματος δηλαδή, αλλά συνήθως αρκετά πιο έντονα.
Θεραπεία: Για τις περισσότερες περιπτώσεις αρκεί η ξεκούραση, μαζί με πολλά υγρά, αντιπυρετικά και σιρόπι για το βήχα. Εάν, όμως, κάποιος υποφέρει από βαριά συμπτώματα υπάρχουν αντιιικά φάρμακα, τα οποία όμως πρέπει να χορηγηθούν μέσα στο πρώτο 48ωρο από την έναρξη των συμπτωμάτων.
Διάρκεια: Συνήθως, η έντονη αδιαθεσία περνά μετά από 3 με 5 ημέρες, ωστόσο η κόπωση και ο βήχας μπορεί να επιμείνουν ακόμα και για 2 εβδομάδες, ή και παραπάνω.
Πότε να δείτε γιατρό: Εάν έχετε κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας, ή εάν τα συμπτώματά σας δεν αρχίσουν να βελτιώνονται έπειτα από 3 με 5 ημέρες.