Greek Mafia – Υπόθεση Δάβαλου: Το παρασκήνιο και οι πολιτικές προεκτάσεις
Σε “καυτή” υπόθεση και μάλιστα με πολιτικές προεκτάσεις, έχει μετατραπεί η παραμονή στη θέση του Διοικητή Ασφαλείας Αττικής, Ταξιάρχου Δημήτρη Δάβαλου παρά το γεγονός ότι είναι κατηγορούμενος για την πολύκροτη και άκρως σοβαρή ποινική υπόθεση οργανωμένου εγκλήματος, γνωστής και ως Greek Mafia.
Μετά την εκτενή αναφορά με συνεχή δημοσιεύματα σε βάρος του συγκεκριμένου αξιωματικού, αλλά κυρίως την πολιτική αντίδραση -καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο- οι συζητήσεις στην Κατεχάκη δεν περιορίζονται στο πώς θα ελεγχθεί ο αντίκτυπος της υπόθεσης, αλλά στο αν ο Ταξίαρχος Δημ. Δάβαλος μπορεί να παραμείνει πλέον στη θέση του. Διέξοδος θα δοθεί όπως φαίνεται στις ετήσιες κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ. που αναμένεται να αρχίσουν μετά τις 28 Ιανουαρίου.
Η υπόθεση Greek Mafia
Ο Δημ. Δάβαλος παρά το γεγονός ότι από το 2016 αναφέρεται σε έκθεση της ΕΥΠ ως εμπλεκόμενος στο κύκλωμα που παρείχε προστασία σε οίκους ανοχής, καταστήματα και χαρτοπαικτικές λέσχες, συνεχίζει να υπηρετεί στην ΕΛ.ΑΣ. και μάλιστα από πέρυσι στη νευραλγική θέση του διοικητή ασφαλείας, η οποία και είναι επιφορτισμένη να ερευνά ανάλογες υποθέσεις. Η ΕΥΠ μετά την έρευνα που έκανε διαπίστωσε ότι ο συγκεκριμένος αξιωματικός μαζί και με άλλους εν ενεργεία και απόστρατους φέρεται να είχαν επαφές και να παρείχαν τις “υπηρεσίες” τους σε ηχηρά ονόματα του κόσμου της νύχτας, τα οποία πλέον δεν βρίσκονται στη ζωή καθώς έπεσαν θύματα του πολέμου των “νονών”, ενώ κατηγορούνται και για ξέπλυμα χρήματος. Η ΕΥΠ έστειλε την έρευνά της στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, και αυτή με τη σειρά της στην Εισαγγελία εγκλημάτων διαφθοράς και την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.
Οι συνολικά 22 κατηγορούμενοι -ανάμεσα τους και ο Δ. Δάβαλος κλήθηκαν για ανωμοτί καταθέσεις, τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κακουργήματα – όπως η συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση- και η δίκη της υπόθεσης άρχισε τον Ιούνιο του 2022. Για τον συγκεκριμένο αξιωματικό μάλιστα οι Εισαγγελείς περιέγραφαν ότι όχι μόνο γνώριζε την ύπαρξη του κυκλώματος, αλλά φέρεται πως συμμετείχε σε αυτό και το “διευκόλυνε” με τις πράξεις του ως αξιωματικός.
Και ενώ η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης ήταν σε εξέλιξη ο Δ. Δάβαλος προήχθη σε Ταξίαρχο και τοποθετήθηκε στην ηγεσία της Ασφάλειας Αττικής.
Πολιτική αντιπαράθεση
Η εκ νέου αναφορά του ονόματός του σε δημοσιεύματα, προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, για το πώς είναι δυνατόν να παραμένει στη θέση του ο Δάβαλος, όντας κατηγορούμενος και υπόδικος. Το Υπουργείο σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που ενώ γνώριζε για την εμπλοκή Δάβαλου από το 2016, τον διατήρησε στην ενεργό δράση.
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν πράγματι όλοι γνώριζαν την εμπλοκή του Δημ. Δάβαλου. Δηλαδή οι ηγεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τόσο επί ΣΥΡΙΖΑ όσο και επί ΝΔ, αλλά και όλη η Αστυνομία.
Ο συγκεκριμένος αξιωματικός όταν τοποθετήθηκε στην ηγεσία της Ασφάλειας Αττικής το 2022 ήταν ήδη κατηγορούμενος, συνεπώς εύλογα κάποιος θα υποθέσει ότι είναι δύσκολο αυτοί που τον τοποθέτησαν να μην γνώριζαν. Οι λόγοι του ορισμού του σε μια τόσο ευαίσθητη υπηρεσία, βαραίνουν αυτούς που τον επέλεξαν και είναι λογικό τώρα να αισθάνονται εκτεθειμένοι γι’ αυτή την επιλογή.