Κακοκαιρία Κρήτη: Το μεσημέρι οι κηδείες των θυμάτων - Κριτική για τη «σιγή» του 112
Τις πληγές τους μετρούν στην Κρήτη οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από την φονική πλημμύρα του Σαββάτου κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους δύο συμπολίτες μας.
Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από drone, που δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η κακοκαιρία σε Σητεία και Αγία Πελαγία.
Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, περιουσίες καταστράφηκαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν στη θάλασσα, ενώ πολλά προβλήματα παρουσιάστηκαν και στο οδικό δίκτυο.
Το μεσημέρι οι κηδείες των δύο θυμάτων
Το μεσημέρι αναμένεται να γραφτεί ο τραγικός επίλογος της καταστροφής που έπληξε το νησί με τις κηδείες των δύο θυμάτων της κακοκαιρίας.
Πρόκειται για τον 50χρονο Κώστα Βεργάκη του οποίου η κηδεία θα γίνει στις 12:00 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου στο νέο κοιμητήριο Ηρακλείου και την 49χρονη Ευγενία Κυρίλοβα Βασιλάκη της οποίας η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στις 15.30 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας στο Τσαλικάκι.
Ο 50χρονος, φωτογράφος στο επάγγελμα, δεν πρόλαβε να εγκαταλείψει το αυτοκίνητό του όταν εκείνο παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου στο αντιπλημμυρικό έργο της περιοχή. Αντίθετα η 49χρονη Ευγενία κατάφερε να βγει από το αυτοκίνητο ωστόσο ο χείμαρρος την παρέσυρε και την έριξε στη θάλασσα με συνέπεια λίγο μετά τις 9 το πρωί της Κυριακής να βρεθεί νεκρή.
Ερωτηματικά για το επιτελικό κράτος
Στο νησί μετέβη κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών για να ανακοινώσει δέσμη μέτρων, που περιλαμβάνει στήριξη στο Δήμο Μαλεβιζίου με 400 χιλιάδες ευρώ και άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες μέσω της κρατικής αρωγής.
«Έχει ξεκινήσει ήδη η καταγραφή τους από κλιμάκια της περιφέρειας και το Υπουργείο Υποδομών μέσω της ΔΑΕΦΚ θα συνδράμει τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για να έχουμε την ταχύτερη αποκατάσταση» είπε ο Στέλιος Πέτσας, ενώ ο αρμόδιος για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, ανέφερε ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν «με άμεσο και δίκαιο τρόπο» και ότι «έχει κινητοποιηθεί από την πρώτη στιγμή ο μηχανισμός».
Ωστόσο, υπάρχουν ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα του «επιτελικού κράτους» καθώς αποδείχτηκε απροετοίμαστο απέναντι στα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, για τα οποία είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου οι επιστήμονες.
Η Πολιτική Προστασία δεν έστειλε μήνυμα μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης «112» στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και συγκεκριμένα στους δήμους Ηρακλείου και Μαλεβιζίου, όπως έκανε αργότερα στο Λασίθι.
Ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και μετεωρολόγος, Κώστας Λαγουβάρδος, τόνισε πως θα έπρεπε να είχε σταλεί ειδοποίηση στους κατοίκους πολλών περιοχών του νησιού, καθώς οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει ότι αναμένονταν τα έντονα φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στους τέσσερις νομούς.
«Η πρόγνωση ήταν αρίστη. Ήταν γνωστό από χθες ότι θα έχουμε πολύ έντονα φαινόμενα στην Κρήτη» είπε για να προσθέσει ότι αναμένονταν πολύ υψηλά ύψη βροχής. «Εμείς οι μετεωρολόγοι δίνουμε τις ειδοποιήσεις αλλά πολύ συχνά δεν φτάνουν εκεί που πρέπει να φτάσουν».
Πυρά από την αντιπολίτευση
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με κοινή δήλωση των Ν. Παππά και Κ. Ζαχαριάδη, τόνισαν μεταξύ άλλων πως η Αγία Πελαγία Ηρακλείου «επλήγη από σφοδρή κακοκαιρία, μια κακοκαιρία που ανέδειξε για μια ακόμα φορά την ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους τόσο στην πρόληψη των καταστροφών όσο και στην προστασία των πολιτών κατά την εξέλιξη του φαινομένου».
Το ΚΚΕ τόνισε πως η κακοκαιρία «σμπαράλιασε το "αφήγημα" περί ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας και των Δήμων» με τον νομό Ηρακλείου να αποδεικνύεται «ανοχύρωτος απέναντι στα φυσικά φαινόμενα και κρούει ο "κώδωνας" του κινδύνου για τον χειμώνα που έρχεται. Παντού, στη Λυγαριά, την Αγία Πελαγία, στο Γάζι, στο Ηράκλειο, στην Αλικαρνασσό υπάρχουν πλημμυρισμένοι δρόμοι, σπίτια, καταστήματα, ρέματα γεμάτα με σκουπίδια και καλάμια, άνθρωποι απροστάτευτοι μέσα σε "λίμνες" και κυκλοφοριακό κομφούζιο».
«Το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας από το Ηράκλειο Κρήτης δυστυχώς αποδείχθηκε και φονικό. Η μανία της φύσης είχε και συνεργούς: ένα μοντέλο ανάπτυξης που φαντάζει τραγικά κοντόφθαλμο όταν οι εφιαλτικές συνέπειές του ακολουθούν με μαθηματική ακρίβεια τη μέθη του γρήγορου κέρδους και της παράδοσης "γης και ύδατος" στον Άγιο Τουρίστα» σχολίασε το ΜέΡΑ25 προτρέποντας το κλιμάκιο της κυβέρνησης να μεταφέρει μαζί του τις υποσχεθείσες αποζημιώσεις για τις πλημμύρες προηγουμένων ετών, πριν τις τωρινές.
Ερώτηση Ανδρουλάκη στην Κρήτη
Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε το θέμα των καταστροφών στην Κρήτη, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός άντρα και μίας γυναίκας, ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε σχετική ερώτηση, τονίζοντας ότι «η κλιματική αλλαγή θα πολλαπλασιάσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα γι' αυτό οφείλουμε να επενδύσουμε στην πρόληψη».
Αρχικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των δυο συμπολιτών μας, που βρήκαν τραγικό θάνατο στην Αγία Πελαγία της Κρήτης και εξέφρασε παράλληλα τη στήριξη του στους κατοίκους, που δοκιμάζονται, καθώς η ισχυρή κακοκαιρία προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δυνατότητες παροχής επείγουσας οικονομικής βοήθειας στους πληγέντες.
«Απευθύνω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των δυο συνανθρώπων μας, που βρήκαν τραγικό θάνατο. Η καταστροφή είναι βιβλική και απαιτείται η άμεση στήριξη των πληγέντων κατοίκων και επιχειρηματιών. Η κλιματική αλλαγή θα πολλαπλασιάσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα γι' αυτό οφείλουμε να επενδύσουμε στην πρόληψη», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του κ. Ανδρουλάκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου ισχυρή κακοκαιρία έπληξε με δριμύτητα την Περιφέρεια Κρήτης.
Δύο άνθρωποι έχασαν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας του Δήμου Μαλεβιζίου ενώ στις Περιφερειακές ενότητες Λασιθίου και Ηρακλείου καταγράφονται μεγάλης έκτασης καταστροφές σε υποδομές, επιχειρήσεις, κατοικίες και αυτοκίνητα, πολλά από τα οποία παρασύρθηκαν στη θάλασσα.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Έχει κατατεθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση αίτημα για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης;
2. Τι άλλες δυνατότητες παροχής οικονομικής βοήθειας υπάρχουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ποιες από αυτές έχουν αξιοποιηθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση;
3. Τι δυνατότητες υπάρχουν για την παροχή αποζημίωσης στους κατοίκους που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται;