Κορονοϊός - μέτρα: Συνεδριάζουν οι ειδικοί - Παράταση των περιορισμών προανήγγειλε ο Θάνος Πλεύρης
Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των ειδικών για τη διάρκεια των μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Η αύξηση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, δηλαδή στους θανάτους και τις διασωληνώσεις, που οδηγούν τα νοσοκομεία σε πίεση, είναι τα δύο στοιχεία που βάζουν στο τραπέζι την επέκταση των περιοριστικών μέτρων.
Τα περισσότερα μέλη της επιτροπής εκτιμούν ότι μία παράταση θα σταθεροποιήσει περισσότερο την εικόνα της αποκλιμάκωσης της πανδημίας, αφού με βάση τα προγνωστικά μοντέλα, η σημαντική κάμψη της αναμένεται από τον Φεβρουάριο και μετά.
Πλεύρης: Συναντίληψη για παράταση μίας εβδομάδας
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης πρόκρινε την παράταση των μέτρων μέχρι τα τέλη του μήνα προκειμένου να υπάρξει καλύτερη αξιολόγηση της πορείας της πανδημίας: «Υπάρχει έντονος προβληματισμός. Φαίνεται ότι η κορύφωση της “Ο” έγινε πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, όμως η υπάρχει φοβερή πίεση στο ΕΣΥ με τη Δέλτα. Δηλαδή ενώ στην κοινότητα η Ο είναι στο 90%, στις νοσηλείες το ποσοστό είναι μοιρασμένο, καθώς υπάρχουν νοσήσεις από “Δ” που αρρώστησαν στις γιορτές συνεπώς είναι λογικό προκειμένου να παρακολουθήσουμε το φαινόμενο, να υπάρξει παράταση των μέτρων. Θα περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών αλλά υπάρχει μια συνολική συναντίληψη σε όλους τους επιστήμονες να κλείσουμε 20-25 ημέρες με τα μέτρα και άρα αν αποφασιστεί παράταση θα είναι για μια εβδομάδα» είπε στην εκπομπή “Από τις Εξι” ο κ. Πλεύρης.
Προβληματισμός για την επιδημιολογική εικόνα
Ο αυξημένος αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων που ανακοινώνει τις τελευταίες ημέρες ο ΕΟΔΥ και φέρνει έντονο προβληματισμό στους ειδικούς.
Συγκεκριμένα:
- Τρίτη 18 Ιανουαρίου: 23.340 νέα κρούσματα, 106 θάνατοι, 673 διασωληνωμένοι
- Δευτέρα 17 Ιανουαρίου: 18.834 νέα κρούσματα, 101 θάνατοι, 672 διασωληνωμένοι
- Κυριακή 16 Ιανουαρίου: 10.783 νέα κρούσματα, 95 θάνατοι, 680 διασωληνωμένοι
- Σάββατο 15 Ιανουαρίου: 17.447 νέα κρούσματα, 78 θάνατοι, 686 διασωληνωμένοι
Βατόπουλος: Ο κόσμος να κάνει υπομονή - Δεν αποφασίζει η επιτροπή αλλά ο ιός
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστημίου Δ. Αττικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Άλκης Βατόπουλος δεν θέλησε να προκαταλάβει κάποια απόφαση ωστόσο η θέση του ήταν σαφής: «Θα πρέπει να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα κι αν θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση εξαρτάται από την εκτίμηση που θα υπάρχει για το πώς πάνε τα πράγματα. Ο κόσμος θα πρέπει να κάνει υπομονή γενικά. Εξακολουθούμε και είμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, τα νοσοκομεία ασφυκτιούν, συνεπώς υπάρχει μια δυσκολία να αποφασιστεί έτσι εύκολα χαλάρωση των μέτρων. Όλα αυτά θα τα δούμε».
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι «δεν αποφασίζει η επιτροπή αλλά ο ιός και η επιδημιολογία του»
Πρόσθεσε ακόμα ότι η πανδημία θα τελειώσει όταν ανοσοποιηθεί όλος ο πληθυσμός και πρόσθεσε ότι το θέμα είναι να πάμε σε αυτή την κατάσταση με όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα.
Παράλληλα, επισήμανε ότι δεν θα φτάσουμε στην συλλογική ανοσία μόνο με την νόσηση και τόνισε εκ νέου ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε το εμβόλιο.
Παρασκευής: Αν χαλαρώσουμε θα δούμε εξάρσεις
«Στο εξής η εικόνα θα βελτιώνεται – Είμαστε ήδη σε φάση αποκλιμάκωσης της πανδημίας. Αυτό που αναμέναμε περί τα τέλη Ιανουαρίου, έχει συμβεί νωρίτερα. Είναι μεν θετικό, ωστόσο πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί», τόνισε πάντως ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Αν η συμπεριφορά μας αλλάξει, αν χαλαρώσουμε, ενδεχομένως θα δούμε μικρές εξάρσεις και στο μέλλον. Γενικά λόγω του ότι μεγάλο ποσοστό πολιτών έχει κάνει την αναμνηστική δόση αλλά και ανοσοποιηθεί λόγω της έκθεσης της Όμικρον και της παραλλαγής Δέλτα. Από εδώ και στο εξής η εικόνα θα βελτιώνεται και ειδικά μετά τον Φεβρουάριο και την Άνοιξη, η κατάσταση αναμένεται να είναι πολύ καλύτερη», πρόσθεσε ο Δημήτρης Παρασκευής.
Εξαδάκτυλος: Παρά το γεγονός ότι η Όμικρον κυριαρχεί, δεν έχει εκτοπίσει την Δέλτα
“Παρά το γεγονός ότι η Όμικρον κυριαρχεί, δεν έχει εκτοπίσει την Δέλτα. Ένα σημαντικό ποσοστό από τα κρούσματα που μετριώνται καθημερινά είναι από αυτή την μετάλλαξη. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στην εντατική, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, πάσχουν από την μετάλλαξη Δέλτα και αυτό μας προβληματίζει”, δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Οικονόμου: Θα ακούσουμε τους ειδικούς
Στο θέμα των μέτρων αναφέρθηκε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας ότι αυτά απέδωσαν και αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται αυστηροποίησή τους, παρά το γεγονός ότι η πρόκληση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι διαρκής.
Όσον αφορά στη χαλάρωση των μέτρων, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «θα συνεδριάσει η Επιτροπή, θα σταθμίσει τα μεγέθη της πανδημίας και τη γενικότερη επιρροή που μπορεί να έχουν αντανακλαστικά οι αποφάσεις της σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση που είμαστε τώρα στην πανδημία. Θα ακούσουμε τους ειδικούς και θα δούμε αν θα πάμε σε μία περαιτέρω παράταση ή σε κάποια χαλάρωση των μέτρων. Θα ακούσουμε τους ειδικούς και θα πούμε κι εμείς τη γνώμη μας».