Νέα μέτρα: Κυβέρνηση και ειδικοί εξετάζουν όλες τις παρεμβάσεις για την ανάσχεση της Omicron - Τι εξετάζεται για σχολεία, εστίαση και υποχρεωτικό εμβολιασμό
Σήμερα το πρωί αναμένεται να γίνει από την κυβέρνηση η αποτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας μετά τις γιορτές και η πορεία του κορονοϊού, στην πρώτη σύσκεψη του 2022 στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στον καθιερωμένο πρωινό καφέ της Δευτέρας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα αλλά και με τη συμμετοχή, μέσω τηλεδιάσκεψης, και μελών της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, θα αξιολογηθούν τα πρώτα δεδομένα για την πορεία του κορονοϊού.
Μάλιστα, το αργότερο ως την Τετάρτη, οι ειδικοί θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις προκειμένου να εισηγηθούν τα νέα μέτρα. Η εκτίναξη της θετικότητας της μετάλλαξης Όμικρον και οι προβλέψεις για δραματική αύξηση των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με την πίεση που υφίσταται σταθερά το ΕΣΥ, θεωρείται ο καταλύτης για τις τελικές εισηγήσεις των επιστημόνων.
Τα σενάρια για τα σχολεία
Το πρώτο θέμα που θα απασχολήσει κυβέρνηση και ειδικούς η λειτουργία των σχολείων. Η βούληση της πολιτικής ηγεσίας είναι οι μαθητές να επιστρέψουν κανονικά στα θρανία την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, με αλλαγές, προς το αυστηρότερο, το υγειονομικού πρωτοκόλλου.
Στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση να προηγηθεί rapid αντί για self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς αλλά και να γίνονται περισσότερα self test εβδομαδιαίως. Επιπλέον έχει συζητηθεί και η αλλαγή του κανόνα 50% +1 σε 40%+1 θετικά κρούσματα για να κλείσει ένα τμήμα, αν και κάποιοι εκ των επιστημόνων ζητούν να κατέβει ακόμη πιο χαμηλά ο πήχυς. Επιπλέον εξετάζεται να γίνουν αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος, οπότε όλοι οι μαθητές, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα ελέγχονται με rapid test και καταργείται ο «σταυρός» (τεστινγκ στους μαθητές που κάθονταν δίπλα, πίσω, ή μπροστά από το επιβεβαιωμένο κρούσμα) καθώς θα γίνεται rapid test σε όλους τους μαθητές της τάξης. Τα test προτείνεται να γίνονται κάθε 5 ημέρες αντί για 7 ενώ η καραντίνα να ισχύει για 5 ημέρες.
«Η θέση μας είναι τα σχολεία να ανοίξουν. Έχουμε δει ότι το πρωτόκολλο, το οποίο τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα. Λειτούργησαν πάρα πολύ καλά το τετράμηνο που πέρασε» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Ωστόσο, η υπερμεταδοτικότητα της παραλλαγής Omicron έχει αλλάξει τα δεδομένα και στο πλαίσιο αυτό αυξάνονται οι συστάσεις ειδικών που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εισηγούνται στην κυβέρνηση να καθυστερήσει κατά μία ή δύο εβδομάδες η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και αντίστοιχα να παραταθεί η σχολική χρονιά.
Ως εκ τούτου ειδικοί και κυβέρνηση καλούνται να αποφασίσουν μεταξύ δύο σεναρίων: Πρώτον, παράταση των σχολικών διακοπών για μία ή δύο εβδομάδες και επανέναρξη των μαθημάτων στις 17 ή 24 Ιανουαρίου και δεύτερον, επαναλειτουργία των σχολείων κανονικά στις 10 Ιανουαρίου αλλά με νέα υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα.
Την Τετάρτη, στη σύσκεψη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων θα κλειδώσει η εισήγηση στην κυβέρνηση, ενώ σήμερα άνοιξαν κανονικά οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί.
Ποια νέα μέτρα εξετάζονται
Τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση στη σκιά της «Όμικρον» και αφού ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινώσει το ερχόμενο διάστημα είναι τα εξής:
Πρώτον, την επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Το επικρατέστερο σενάριο είναι τα κριτήρια να είναι ηλικιακά και να κατέβει ο πήχυς από τα 60 έτη που είναι σήμερα στα 50. Ωστόσο, δεν αποκλείεται τελικά να συνδυάζεται με τον παράγοντα «συννοσηρότητα», δηλαδή να επεκταθεί σε πολίτες με υποκείμενα νοσήματα.
Δεύτερον, την καθιέρωση 7μηνης ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού μετά και τη δεύτερη δόση, για όλους τους πολίτες. ‘Έτσι, όποιος δεν έχει κάνει την τρίτη δόση μέσα στο διάστημα αυτό, θα θεωρείται ανεμβολίαστος και θα χάνει κάθε προνόμιο του εμβολιασμένου.
Αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων συζητείται και η απαγόρευση των ανεμβολίαστων και από τους εξωτερικούς, ανοιχτούς χώρους της εστίασης.
Στο τραπέζι και η πρόταση για περαιτέρω μείωση του ωραρίου λειτουργίας της εστίασης από τις 24.00 που είναι σήμερα, στις 23.00 ή ακόμα και στις 22.00, αλλά και η μείωση της χωρητικότητας στα καταστήματα εστίασης, δηλαδή λιγότεροι πελάτες ανά τετραγωνικό μέτρο.
Επίσης υπάρχει σκέψη να αυξηθούν σε 3 από 2 τα rapid test στους εργαζόμενους που είναι ανεμβολίαστοι.