Επέτειος Γρηγορόπουλου: 13 χρόνια από τη δολοφονία που συγκλόνισε την Ελλάδα - Επανέρχονται φέτος οι συγκεντρώσεις υπό ισχυρά μέτρα
Οι πορείες στη μνήμη του 15χρονου μαθητή επανέρχονται μετά το 2019, καθώς πέρυσι οι καθιερωμένες συγκεντρώσεις μαθητών-φοιτητών το πρωί και πολιτικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων το απόγευμα δεν πραγματοποιήθηκαν εξαιτίας της κυβερνητικής απαγόρευσης συγκεντρώσεων με πρόσχημα το lockdown.
Μαθητικές συλλογικότητες και φοιτητικοί σύλλογοι έχουν καλέσει για τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας στα Προπύλαια, ενώ για τις 6 το απόγευμα είναι το κάλεσμα από τα κόμματα της Αριστεράς και τις συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου. Εκτός από την Αθήνα, συγκεντρώσεις προγραμματίζονται στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Βόλο, τα Γιάννενα, την Ξάνθη και άλλες μεγάλες πόλεις.
Κλειστός το πρωί ο σταθμός του μετρό Πανεπιστήμιο
Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας αύριο Δευτέρα κλειστός θα είναι από τις 10:30 το πρωί ο σταθμός του Μετρό «Πανεπιστήμιο», λόγω των εκδηλώσεων για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Οι συρμοί θα διέρχονται από τον σταθμό χωρίς να πραγματοποιούν στάση.
Ισχυρά μέτρα της Αστυνομίας
Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχει προγραμματίσει η Τροχαία για σήμερα Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 στο κέντρο της Αθήνας, λόγω των συγκεντρώσεων-πορειών, που έχουν εξαγγελθεί για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Επίσης, από την ΓΑΔΑ έχουν σχεδιαστεί μέτρα για το ενδεχόμενο επεισοδίων, τα οποία θα κινηθούν στο ίδιο πνεύμα με τα μέτρα για το Πολυτεχνείο.
Το κέντρο της Αθήνας θα μοιάζει με «φρούριο» καθώς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, περί τους 4.000 αστυνομικούς θα βρίσκονται επί ποδός.
Οι εντολές στους αστυνομικούς
Το έργο των αστυνομικών θα ενισχύουν τρεις αίαντες καθώς και ελικόπτερα και drones.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία στο κέντρο της Αθήνας, η εντολή προς τις αστυνομικές δυνάμεις θα είναι να έχουν παράλληλα διακριτική παρουσία αποφεύγοντας να απαντούν σε προκλήσεις, αλλά να επέμβουν άμεσα σε περίπτωση που παρατηρηθούν έκτροπα. Ταυτόχρονα η Ασφάλεια και οι άλλες αστυνομικές υπηρεσίες του λεκανοπεδίου, θα είναι σε ετοιμότητα για την επιτήρηση στόχων και ελέγχους.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Όπως ανακοινώθηκε, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έχουν προγραμματιστεί, θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.
Από τη διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Παρακαλούνται οι οδηγοί να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.
Το χρονικό
Δεκατρία χρόνια συμπληρώνονται από την εν ψυχρώ δολοφονία ενός 15χρονου από τον ειδικό φρουρό της Ελληνικής Αστυνομίας στα Εξάρχεια, στιγματίζοντας τις 6 Δεκεμβρίου ως μια ημέρα σύμβολο ενάντια στην κρατική βία στις μαθητικές και φοιτητικές συνειδήσεις. Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος δολοφονήθηκε σαν σήμερα.\
Το βράδυ του Σαββάτου της 6ης Δεκέμβρη του 2008, λίγο πριν της 9μμ, στη συμβολή οδών Τζαβέλλα (μετονομάσθηκε μετά την δολοφονία σε οδό Αλέξη Γρηγορόπουλου) και Μεσολογγίου, ο νεαρός Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός μετά από πυροβολισμό του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος συνοδευόταν από τον συνάδελφο του, Βασίλη Σαραλιώτη. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή η σφαίρα διαπέρασε την καρδία του και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο, σκοτώνοντας τον νεαρό ακαριαία.
Οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί άργησαν να μεταδώσουν την είδηση και μετέφεραν αρχικά την επίσημη εκδοχή της αστυνομίας για το περιστατικό, σύμφωνα με την οποία το περιπολικό των αστυνομικών είχε δεχτεί «μαζική επίθεση αναρχικών» με ξύλα και μολότοφ και ο αστυνομικός πυροβόλησε για να σώσει τη ζωή του.
Την ημέρα που ξημέρωσε μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου, διοργανώθηκαν πορείες από πολίτες για να εκφράσουν την οργή τους για το περιστατικό και την γενικότερη αγανάκτηση τους σχετικά με τους τρόπους που λειτουργεί η Ελληνική Αστυνομία.
Ο υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, κήρυξε την επομένη των ταραχών ημέρα πένθους, ενώ κλειστές παρέμειναν και πανεπιστημιακές σχολές. Πορείες μαθητών πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μικρές και μεγάλες πόλεις της χώρας, εκδηλώνοντας οι μαθητές την αντίδρασή τους στο περιστατικό σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Τρίπολη, Κέρκυρα, Τρίκαλα και Ηράκλειο. Η ΟΛΜΕ, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και οι δάσκαλοι κήρυξαν 24ωρη απεργία, ενώ τριήμερη απεργία κήρυξε και η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών.
Εκτός Ελλάδας, διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής καταστολής οργανώθηκαν στη Λευκωσία, στην Πάφο, στο Λονδίνο στο Βερολίνο, στη Μπολόνια, στη Βενετία, στη Νέα Υόρκη, σε πόλεις της Αυστραλίας και στην Κωνσταντινούπολη.
Στις 9 Δεκεμβρίου στο Παλαιό Φάληρο πραγματοποιήθηκε κηδεία του Γρηγορόπουλου, με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών. Η παρουσία αστυνομικών στις γύρω περιοχές υποδαύλισε την ένταση και σημειώθηκαν επεισόδια στους γύρω δρόμους. Εν μέσω πετροπόλεμου και κυνηγητού με τους διαδηλωτές, ένας αστυνομικός έβγαλε το υπηρεσιακό όπλο του και πυροβόλησε στον αέρα, προκαλώντας νέα αναταραχή. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έκαναν πλέον λόγο για «εξέγερση».
Η πρόκληση Κορκονέα
Προκλητικός και αμετανόητος εμφανίζεται στις 10 Δεκεμβρίου στον ανακριτή για να απολογηθεί ο κατηγορούμενος Ε. Κορκονέας. Μιλά για «ανάρμοστη και αποκλίνουσα συμπεριφορά του θύματος», ξεσηκώνοντας εκ νέου κατακραυγή. Τόσο αυτός, όσο και ο Βασ. Σαραλιώτης προφυλακίζονται και οδηγούνται στις φυλακές Δομοκού.
Στις 18 Δεκεμβρίου κατατέθηκε στον ανακριτή το πόρισμα της βαλλιστικής εξέτασης, σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν «στοιχεία απολύτως συμβατά με πρόσκρουση της βολίδας σε σκληρή – ανένδοτη επιφάνεια με το πλαϊνό τμήμα της και στη συνέχεια εξοστρακισμού της από την επιφάνεια αυτή».
Στις 14 Ιανουαρίου 2009 παραδόθηκε στον ανακριτή η έκθεση της βλητικής αυτοψίας. Οι πραγματογνώμονες δέχθηκαν ότι η σφαίρα εξοστρακίστηκε σε τσιμεντένια μπάλα και στη συνέχεια έπληξε το θύμα. Αντίθετα, οι τεχνικοί σύμβουλοι της οικογένειας Γρηγορόπουλου δεν δέχτηκαν τον εξοστρακισμό της σφαίρας, ισχυριζόμενοι ότι «πρόκειται για μία πολυσυζητημένη λέξη, για την οποία έχει αναπτυχθεί φιλολογία και παραφιλολογία, η οποία στην ουσία δεν προσδιορίζει τίποτα».
Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας, στις 16 Ιουνίου 2009 παραπέμπεται στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας, για «ανθρωποκτονία από πρόθεση με τη μορφή του ενδεχόμενου δόλου (κατά μεταβολή της κατηγορίας από άμεσο δόλο), που τελέστηκε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση».
Στο εδώλιο δίπλα του κάθεται για «απλή συνέργεια» ο Βασίλης Σαραλιώτης, ο οποίος «τον συνέδραμε ψυχικά» με τη συμπεριφορά του.
Στις 11 Οκτωβρίου 2010, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας, αποτελούμενο από 3 τακτικούς δικαστές και 4 ένορκους, έκρινε και τους δύο ειδικούς φρουρούς ενόχους, τον Κορκονέα για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο (με μετατροπή της κατηγορίας επί το αυστηρότερον και χωρίς ελαφρυντικά) και τον Σαραλιώτη για συνέργεια.
Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας, σε 84 συνεδριάσεις και δεκάδες νομικές μάχες, είχε κρίνει τον Επαμεινώνδα Κορκονέα με 4 προς 3 ψήφους ένοχο για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με άμεσο δόλο, μετατρέποντάς το αρχικό βούλευμα το οποίο εισήγαγε την υπόθεση στο δικαστήριο με κατηγορητήριο για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο. Επίσης το ίδιο δικαστήριο είχε επιβάλλει δεκαετή κάθειρξη στο Βασίλη Σαραλιώτη που ήταν συγκατηγορούμενος.
Ένας δικαστής και τρεις ένορκοι έκριναν ότι ήταν δυσμενέστερη η κατηγορία από αυτή που είχε απαγγελθεί, συμφωνώντας πλήρως με την πρόταση του εισαγγελέα, Χάρη Λακαφώση, για μετατροπή του κατηγορητηρίου. Η πρόεδρος του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Άμφισσας, ένας ακόμη τακτικός δικαστής όπως επίσης και ένας ένορκος ήταν μειοψηφία κρίνοντας ότι πρέπει να δικαστεί ο Κορκονέας με τις κατηγορίες με τις οποίες πήγε στο δικαστήριο.
Επίσης το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε απορρίψει κατά πλειοψηφία 4 προς 3 το αίτημα του Σαραλιώτη για να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, ενώ ομόφωνα είχε αρνηθεί να παραχωρήσει το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Είχε επίσης απορρίψει το αίτημα της υπεράσπισης του για αναστολή εκτέλεσης της ποινής ενόψει του εφετείου.
Ένα χρόνο, όμως, αργότερα το 5μελές Εφετείο της Λαμίας έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής και ο Σαραλιώτης είχε αποφυλακιστεί με μοναδικό περιοριστικό όρο να μην απομακρύνεται από τον τόπο της καταγωγής, του δηλαδή το νόμο της Δράμας.
Αναβολές επί αναβολών στη δίκη Κορκονέα
Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας εισήχθη για πρώτη φορά η υπόθεση το φθινόπωρο του 2014, ενώ μετά από συνεχείς αναβολές η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε το 2016. Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας πραγματοποιήθηκαν συνολικά 70 πολύωρες συνεδριάσεις, πολλές από τις οποίες με ιδιαίτερη ένταση. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ο κατηγορούμενος έμεινε στο αρχικό σκηνικό, ότι δηλαδή «πυροβόλησε στον αέρα» αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει και σε ερωτήσεις όπως π.χ. γιατί δεν απάντησε στις εκκλήσεις του κέντρου είτε γιατί δεν ακολούθησε κανόνες απεμπλοκής.
Ο εισαγγελέας εφετών Βασίλης Χανής, κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του, ζήτησε τη μετατροπή του κατηγορητηρίου από «ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο» σε «ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο», ωστόσο χαρακτήρισε τη συμπεριφορά τού Κορκονέα ως «ανεξήγητά εγωιστική» σημειώνοντας πως «η κίνηση να πυροβολήσει σε κατοικημένη περιοχή ήταν τρελή», για να συμπεράνει ότι «ήθελε να δείξει τα προσόντα του και την ανωτερότητα του την προσωπική και όχι την ανωτερότητα της αστυνομίας». «Ενήργησε μέσα σε θυμό και αγανάκτηση μια συμπεριφορά η οποία κρίνεται επιπόλαια αντι-υπηρεσιακή και αντί-επιχειρησιακή» προσέθεσε καταλήγοντας στο ότι «δεν υπάρχει λογική εξήγηση γι αυτά τα οποία εξελίχθηκαν».
Μιλώντας για τον 15χρονο Αλέξη Γρηγορόπουλο, ο εισαγγελέας κ. Χανής σημείωσε πως «ο Αλέξης ήταν ο άτυχος, τη στιγμή που δέχτηκε τη σφαίρα από εξοστρακισμό» τονίζοντας παράλληλα ότι «ο πυροβολισμός από την πλευρά του Κορκονέα δεν ήταν ευθύς, αλλά ο ίδιος γνώριζε πως όταν πυροβολούσε μπροστά του βρίσκονταν παιδιά».
Νέα διακοπή και αποφυλάκιση
Η απόφαση του δικαστηρίου επρόκειτο να ανακοινωθεί στις 19 Ιουνίου, ωστόσο, με αφορμή την απουσία του συνηγόρου υπεράσπισης του Κορκονέα, Βαγγέλη Ανδρούλα ο οποίος βρισκόταν για λόγους υγείας στο Νοσοκομείο Λαμίας, το Δικαστήριο διέκοψε τη δικάσιμο τη Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019. Η απόφαση είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των συνηγόρων της οικογένειας Γρηγορόπουλου, με τον Νίκο Κωνσταντόπουλο να κάνει λόγο, μέσω του One Channel, για ακραία και προκλητική μεθόδευση προκειμένου οι δύο κατηγορούμενοι να τιμωρηθούν με το νέο Ποινικό Κώδικα.
https://www.youtube.com/watch?v=qtdG1xGLxbM
Τελικά, η απόφαση ανακοινώνεται στις 29 Ιουλίου. Στον Επαμεινώνδα Κοροκονέα χορηγείται το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου με αποτέλεσμα να «σπάσουν τα ισόβια». Η ποινή που ανακοινώνεται είναι 13 χρόνια. Μια μέρα αργότερα ο δολοφόνος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου βρίσκεται εκτός φυλακής.