Νέα κρούσματα και νεκροί από κορονοϊό στην Ελλάδα Τετάρτη 17/11
Για το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 6.682 κρούσματα, 87 νεκρούς και 561 διασωληνωμένους.
Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ:
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.682, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 853.841 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 50.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 100 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.625 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.11 (95% ΔΕ: 1.02 - 1.20)
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 87, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.012 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 561 (61.7% άνδρες).Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 84.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 466 (83.07%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 95 (16.93%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.419 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 474 (ημερήσια μεταβολή +7.24%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 421 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Βατόπουλος - Λινού: Η κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις και αυτή θα κριθεί στο τέλος
Σχεδόν δύο χρόνια έχουν περάσει από τότε που το υπουργείο Υγείας θέσπισε την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων η οποία στην πορεία της λειτουργίας της έχει δεχθεί αρκετές επικρίσεις με σημαντικότερη αυτή περί χειραγώγησης από την κυβέρνηση. Ωστόσο, σε μία φάση που το 4ο κύμα της πανδημίας του Covid καλπάζει στη χώρα, με χιλιάδες μολύνσεις καθημερινά και σημαντικά αυξημένο τον ημερήσιο αριθμό απωλειών από τη νόσο, υπάρχουν επιστήμονες, μέλη της επιτροπής, που σπεύδουν να διαχωρίσουν τη θέση τους από την κυβερνητική στρατηγική τονίζοντας ότι οι επιστήμονες εισηγούνται αλλά οι αποφάσεις είναι πολιτικές.
Ερωτηθείς σχετικά, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, επισήμανε με νόημα ότι «την Ελλάδα δεν την κυβερνά η Επιτροπή».
Μιλώντας στον ANT1 ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση πρέπει να φιλτράρει τις εισηγήσεις. Η κυβέρνηση αποφασίζει αν κάτι είναι ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο. Αποφασίσει λαμβάνοντας υπόψιν της τα πορίσματα των ειδικών κι εκείνη θα αποφασίσει με βάση τις κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους».
Το θέμα υπογράμμισε ο καθηγητής «δεν είναι αν η κυβέρνηση κάνει αυτό που της λέει η Επιτροπή. Το θέμα είναι να κριθεί στο τέλος αν αυτά που έκανε η κυβέρνηση εκ του αποτελέσματος είναι σωστά».
Λινού: «Η απόφαση είναι πολιτική απόφαση»
Την ίδια στάση τήρησε και η καθηγήτρια επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού «η απόφαση είναι πολιτική απόφαση». «Η κάθε κυβέρνηση ζυγίζει τον κίνδυνο για την υγεία σε σχέση με άλλους κίνδυνους ή με άλλα οφέλη που μπορεί να βλέπει».
Στους επιστήμονες τέθηκε το ερώτημα γιατί σε άλλες χώρες, με λιγότερα κρούσματα και λιγότερους νεκρούς παίρνουν περισσότερα μέτρα. Η απάντηση της Αθηνάς Λινού ήταν ότι «προφανώς η κυβέρνηση κρίνει ότι θα υπάρξουν άλλοι κίνδυνοι ίσως στην οικονομία, είτε εκτιμάει τον κίνδυνο της νόσου, λιγότερο από τον κίνδυνο των άλλων συνέπειών».
Η ίδια πρόσθεσε πάντως ότι «η στόχευση στους ανεμβολίαστους δεν είναι επαρκής».
«Εμείς λέμε την άποψή μας ως επιστήμονες και αυτοί που κυβερνάνε αποφασίζουν αν είναι σωστά και εφαρμόσιμα», επανέλαβε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.