Κορονοϊός μέτρα: Αναμένεται νέο ρεκόρ κρουσμάτων - «Από 100.000 εμβολιασμένους προκύπτει ένας διασωληνωμένος»
Όλο και πιθανότερη φαίνεται η εκτίναξη των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού ακόμη και στις 10.000 το επόμενο διάστημα, καθώς η πανδημία καλπάζει και από τη Δευτέρα διπλασιάζονται οι υποχρεωτικοί διαγνωστικοί έλεγχοι για μεγάλο τμήμα του ανεμβολίαστου πληθυσμού. Γιατροί απευθύνουν έκκληση για υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών ενώ η κυβέρνηση δεν αποκλείει τοπικά lockdown για ανεμβολίαστους.
Μαζί όμως με τα ημερήσια κρούσματα, αυξάνονται και οι νοσηλείες ανθρώπων στα νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε έναν μήνα οι εισαγωγές αυξήθηκαν ραγδαία και από 146 στις 4 Οκτωβρίου εκτοξεύτηκαν σε 356 στις 4 Νοεμβρίου.
Κάθε 100.000 εμβολιασμένους προκύπτει ένας διασωληνωμένος
Σύσσωμοι οι ειδικοί τονίζουν πως οι ανεμβολίαστοι είναι πιο ευάλωτοι. Αυτό αποτυπώνεται και στον «σκληρό» δείκτη των διασωληνωμένων.
«Θα πρέπει να κοιτάμε τους αριθμούς τους «σκληρούς», τους διασωληνωμένους. Όχι τόσο τα κρούσματα. Γιατί αν ήμασταν όλοι εμβολιασμένοι θα είχαμε μεν πολλά κρούσματα αλλά δεν θα είχαμε επιπτώσεις» είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον Alpha ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Στη συνέχεια εξήγησε: «Με βάση τους διασωληνωμένους τους σημερινούς, από 100 χιλιάδες εμβολιασμένους προκύπτει ένας διασωληνωμένος και προκύπτει ένας διασωληνωμένος για κάθε 9.000 ανεμβολίαστους».
Καταλήγοντας, ο κ. Εξαδάκτυλος, τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή, εκείνο που είναι το ορθολογικό να πράξουμε, είναι να φροντίσουμε να μην εκτίθενται αυτοί που είναι πιο εκτεθειμένοι. Πρακτικά, ο πληθυσμός που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή είναι οι ανεμβολίαστοι και εκεί θα πρέπει να υπάρξουν όποια μέτρα υπάρξουν».
Οι εφημερίες στα νοσοκομεία
Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι στο κόκκινο, ενώ εφιαλτικές είναι οι εφημερίες και στα νοσοκομεία της Αθήνας. Στην εφημερία του Σαββάτου στο Λαϊκό Νοσοκομείο έγιναν 30 εισαγωγές ασθενών covid. Οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής μιλούν για εκατόμβη νεκρών και ζητούν νέα μέτρα και επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι της συζήτησης είναι ειδικότερα η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στους εργαζόμενους στην εστίαση, ενώ η κυβέρνηση αποκλείει ένα γενικό lockdown, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών για ανεμβολίαστους.
Ωστόσο ένα καλό νέο είναι πως τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν τα ραντεβού που έκλεισαν για την πρώτη δόση του εμβολίου.
«Ναι» στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού λένε και οι εστιάτορες
Τους φορείς της εστίασης θα υποδεχθεί τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δύο ημέρες μετά την έναρξη της εφαρμογής των νέων μέτρων, για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Οι εστιάτορες παρουσιάζονται θετικοί στη θέσπιση υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και στους εργαζόμενους του κλάδου, μέτρο που ήδη βρίσκεται στο τραπέζι κυβέρνησης και ειδικών.
Στις 10 το πρωί της Δευτέρας, οι θεσμικοί εκπρόσωποι του λιανεμπορίου και της εστίασης θα συζητήσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Ένα από τα μέτρα που θα προτείνουν θα είναι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των εργαζομένων στον κλάδο της εστίασης, ενώ θα ζητήσουν να επιτραπεί η είσοδος των μη εμβολιασμένων με rapid test στους κλειστούς χώρους εστίασης.
Στο ιδιο μήκος κύματος θα κινηθούν σύμφωνα με το ρεπορτάζ και οι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου, ζητώντας τα μέτρα να είναι οριζόντια και να μην υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα τα σουπερ μάρκετ στα οποία μέχρι στιγμής δεν είναι απαραίτητο το rapid test για τους μη εμβολιασμένους.