Κορονοϊός: Ανησυχητική η εικόνα - Νέα μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση
Κορονοϊός: Η σταθερά ανοδική πορεία των κρουσμάτων, με αποκορύφωμα το αρνητικό ρεκόρ του Σαββάτου 30 Οκτωβρίου, επισπεύδει τη συζήτηση για λήψη νέων μέτρων, με περιορισμούς κυρίως για τους ανεμβολίαστους.
Την ίδια ώρα, ανησυχητική είναι και η αύξηση των διασωληνωμένων, που έφτασαν την Κυριακή, 31 Οκτωβρίου, τους 421. Ανακοινώθηκαν και 44 ακόμη θάνατοι λόγω κορονοϊού, επίσης μεγάλος αριθμός.
INTIME
Κορονοϊός: Μεγάλη η πίεση στη Βόρεια Ελλάδα
Να σημειωθεί ότι μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 357 (84,8%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 64 (15,2%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Η Βόρεια Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει στο «κόκκινο», με τη Θεσσαλονίκη να είναι πολύ κοντά στην Αττική όσον αφορά στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων. Ενδεικτικά, στις 31 Οκτωβρίου, σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο ανιχνεύθηκαν 537 κρούσματα, όταν στη συμπρωτεύουσα οι νέες μολύνσεις ανήλθαν σε 447.
https://www.youtube.com/watch?v=sKvBG8nse3w
Σκέψεις για νέα μέτρα
Γι' αυτό και, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση σκέφτονται σοβαρά την αυστηροποίηση μέτρων για τους ανεμβολίαστους πολίτες.
Επίσης, υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω περιορισμούς σε μεικτούς εξωτερικούς χώρους (εστιατόρια/καφέ/μπαρ), όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, αλλά και πιο αυστηρά πρωτόκολλα για τους εξωτερικούς χώρους που περικλείονται.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο τραπέζι υπάρχει και το σενάριο οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι να κάνουν δύο rapid test την εβδομάδα, αντί για ένα που ισχύει τώρα.
Τα SMS στους ανεμβολίαστους και η εκτίμηση Μόσιαλου
Σε μια προσπάθεια να πειστούν όσοι δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, η κυβέρνηση φέρεται να σχεδιάζει την αποστολή καθημερινών SMS στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.
«Δεν είναι καλή ιδέα (σ.σ. η καθημερινή αποστολή SMS), δεν ξέρω ποιος την είχε, αλλά να την πάρουν πίσω», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 για το θέμα ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος. «Δηλαδή αυτό έλειπε από τους ανεμβολίαστους; Το SMS; Όταν έχει γίνει τόση συζήτηση και τόση ενημέρωση;», διερωτήθηκε.
Εκτίμησε δε ότι θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, ενώ επεσήμανε και το ζήτημα που θα ανακύψει με τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. «Πριν αρχίσουμε να συζητάμε νέα μέτρα, τα οποία μπορεί να χρειαστούν, αλλά ας αρχίσουμε πρώτα να εφαρμόζουμε όσα υπάρχουν, συστηματικά. Κι αυτό είναι θέμα κυρίως της πολιτείας».
Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι η προσπάθεια δεν πρέπει να γίνεται σε ατομικό επίπεδο και μάλιστα με χρήση προσωπικών δεδομένων, επισημαίνοντας πως απαιτείται κοινή προσπάθεια πολιτείας - αυτοδιοίκησης για να ενταθεί η ενημέρωση ως προς τον εμβολιασμό.
https://www.youtube.com/watch?v=rG7I_qS5Vr8