Νέα κρούσματα και νεκροί από κορονοϊό στην Ελλάδα Παρασκευή 08/10
O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.324 νέα κρούσματα σήμερα, Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, ενημερώνοντας για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως καταγράφηκαν 334 διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία ενώ κατά το τελευταίο 24ωρο και καταγράφηκαν 22 θάνατοι.
Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ:
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.324, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 673.317 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 119 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.287 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 22, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.069 θάνατοι. 2 Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 334 (59.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 80.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 288 (86.23%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 46 (13.77%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.202 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 185 (ημερήσια μεταβολή -10.19%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 169 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)
Βόμβα Guardian: Η Βρετανία έκανε άσκηση για κορονοϊό από το 2016 αλλά αγνοήθηκε
Σάλο έχει προκαλέσει η είδηση ότι η Μεγάλη Βρετανία είχε προχωρήσει σε άσκηση ετοιμότητας από το 2016 για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης έξαρσης κορονοϊού.
Μάλιστα, η έκθεση προειδοποιούσε για την ανάγκη επαρκών αποθεμάτων υλικών ατομικής προστασίας, την ύπαρξη αυτοματοποιημένου συστήματος ιχνηλάτησης κρουσμάτων, καθώς και τον έλεγχο επισκεπτών από το εξωτερικό.
Η «Αλίκη» ήταν μία από τις δέκα ασκήσεις σχεδιασμού πανδημίας πέντε χρόνια πριν ξεσπάσει ο Covid-19.
Ο αγγλικός Οργανισμός για τη Δημόσια Υγεία (PHE) είχε αρνηθεί προηγουμένως να αποκαλύψει λεπτομέρειες των ασκήσεων, επικαλούμενος την ανάγκη διαφύλαξης της εθνικής ασφάλειας. Τον Αύγουστο η κυβέρνηση αρνήθηκε να αποκαλύψει τα έγγραφα λέγοντας ότι η παρερμηνεία τους, θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια της εμπιστοσύνης του κοινού στην κυβέρνηση και το NHS για τη διαχείριση του Covid-19.
Την είδηση για την άσκηση κορονοϊού του 2016 στη Μεγάλη Βρετανία έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα Guardian. Η εφημερίδα αξιοποίησε πληροφορίες από τον δρ. Μούσα Κιουρέσι, ο οποίος απέκτησε πρόσβαση στα πορίσματα της σχετικής έκθεσης στο πλαίσιο του νόμου περί Ελευθερίας Πληροφοριών.
Κατά το δημοσίευμα η άσκηση είχε διαταχθεί από την τότε επικεφαλής γιατρό Σάλι Ντέιβις. Στην άσκηση συμμετείχαν αξιωματούχοι από τη διοίκηση του εθνικού συστήματος υγείας NHS, το Υπουργείο Υγείας, τον οργανισμό Δημόσια Υγεία Αγγλίας και παρατηρητές από τις αποκεντρωμένες κυβερνήσεις Ουαλίας, Σκωτίας και Β. Ιρλανδίας.
Μάλιστα, η τελική έκθεση με τα συμπεράσματα, έκτασης 23 σελίδων, έκανε λόγο για σημαντικές ελλείψεις στην προετοιμασία σε περίπτωση που υπάρξει «μεγάλη κλίμακα έξαρσης» του Αναπνευστικού Συνδρόμου Μέσης Ανατολής (MERS-CoV). Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για ελλείψεις που όντως παρατηρήθηκαν κατά την πανδημία του κορονοϊού Covid-19.
Το γεγονός ότι η άσκηση με το όνομα «Αλίκη» αγνοήθηκε, ουσιαστικά καταδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία.
Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα είχαν γίνει γνωστά τα πορίσματα της «Άσκησης Κύκνος», που έγινε και αυτή το 2016 κι επισήμανε επίσης ελλείψεις, ωστόσο αφορούσε μια έξαρση γρίπης όχι κορονοϊού. Αυτός εξάλλου είναι σύμφωνα με την βρετανική κυβέρνηση ο λόγος που δεν ελήφθησαν τα προτεινόμενα μέτρα.
Πλέον, αποκαλύπτεται ότι σύμφωνα με την άσκηση Αλίκη υπήρχαν σαφείς προειδοποιήσεις για σημαντικά προβλήματα και ελλείψεις σε περίπτωση έξαρσης κορονοϊού.
«Επαίσχυντα, η κυβέρνηση επιχείρησε να θάψει την Άσκηση Αλίκη – μία άσκηση για τον κορονοϊό, η οποία προέβλεψε τη σημασία της απομόνωσης ασθενών, εντοπισμού επαφών, παροχής μέσω υγιεινής, εκπαιδευμένου προσωπικού και επαρκών κλινών του NHS» είπε ο Qureshi, σχολιάζοντας την προσπάθεια της Βρετανικής κυβέρνησης να μην δημοσιευτούν τα στοιχεία.
«Το ότι η COVID-19 είναι νέος τύπος κορονοϊού, είναι κάτι που δεν έχει σημασία. Κάθε πανδημία είναι διαφορετική. Αλλά, τα μαθήματα της Άσκησης Αλίκη ήταν γενικά αποδεκτά και εφαρμόσιμα στην COVID-1» συμπλήρωσε.