Νέα κρούσματα και νεκροί από κορονοϊό στην Ελλάδα Τρίτη 21/09
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.040 νέα κρούσματα σήμερα, Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου, ενημερώνοντας για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα. Παράλληλα ανακοίνωσε πως καταγράφηκαν 333 διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία ενώ κατά το τελευταίο 24ωρο και καταγράφηκαν 42 θάνατοι.
Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ:
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.040, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 636.596 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.0% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 134 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.178 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 42, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.548 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 333 (63.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 80.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 304 (91.29%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 29 (8.71%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.096 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 212 (ημερήσια μεταβολή +65.62%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 192 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)
Καμπανάκι επιστημόνων για κορονοϊό: Δύσκολη πορεία έως τα Χριστούγεννα - Στοίχημα ο εμβολιασμός, ανησυχία για τη Βόρεια Ελλάδα
Συστάσεις για μία δύσκολη πορεία έως τα Χριστούγεννα απευθύνουν οι επιστήμονες εφόσον δεν αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού και ενώ αύριο ανακοινώνονται οι κατηγορίες των πολιτών στις οποίες θα χορηγηθεί η τρίτη δόση, όπως επανέλαβε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.
Ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι ήδη με την 3η δόση έχουν εμβολιαστεί ή έχουν προγραμματίσει ραντεβού περίπου 32.000 πολίτες ανήκοντες στις ευπαθείς κατηγορίες. Σημείωσε δε μέχρι σήμερα 6.360.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση.
Καμπανάκι από τους επιστήμονες
«Έρχονται δύσκολα. Χειμώνας, κλειστοί χώροι. Είναι στοίχημα ο εμβολιασμός, δεν θέλω να πιστεύω ότι τελειώσαμε με το 60%» ανέφερε του ο καθηγητής Πνευμονολογίας και μέλος της Επιτροπής των ειδικών Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον Σκάι.
Ο ίδιος ανέφερε ότι ορισμένες περιοχές προκαλούν ανησυχία όπως η Βόρεια Ελλάδα. «Προβληματιζόμαστε να μην υπάρχει έξαρση όπως στο δεύτερο κύμα», είπε.
Ο ίδιος εκτίμησε πάντως ότι το σύστημα Υγείας θα υποστεί μικρότερη πίεση από ό,τι πέρυσι, ενώ αναφερόμενος, σχετικά ερωτηθείς, στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στις εκκλησιαστικές σχολές έκανε λόγο για θύλακες αντιεμβολιαστών – συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ εκκλησίας και σχολών.
Για τα εμβόλια και την τρίτη δόση μίλησαν στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
"Κάθε νέα δόση είναι σαν μια "φοροελάφρυνση" γιατί οδηγεί σε βελτίωση τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος. Όπως ανέφερε στις όποιες μελέτες έχουν γίνει και υπήρξε χορήγηση 3η δόσης δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. "Το μόνο που μας κάνει η τρίτη δόση είναι ότι αυξάνει τα αντισώματα και τα κύτταρα για να πολεμήσουμε τον ιό", είπε χαρακτηριστικά.
«Χάνουμε ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ καθημερινά. Αν κάθε μέρα έπεφτε ένα λεωφορείο στο γκρεμό και σκοτώνονταν 30-40-50 άνθρωποι, δε θα ξεσηκωνόταν η κοινωνία ότι κάτι πρέπει να κάνουμε με την οδική ασφάλεια; Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και τώρα», σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
«Στη χώρα μας, στα εμβόλια είμαστε 10% κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης, και 20% κάτω από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Δε βλέπω κάποιο σοβαρό λόγο που η αποδοχή των εμβολίων εδώ είναι κατά 20% χαμηλότερη από τις άλλες χώρες του Νότου», εξήγησε ο ίδιος.
Αναφερόμενος στις αντιφάσεις των επιστημόνων που ενδεχομένως έχουν ενισχύσει το δισταγμό του κόσμου, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι «Ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει ότι η επιστήμη προχωρά με το πείραμα. Υπάρχει τεράστια νέα γνώση που μπορεί να οδηγήσει έναν επιστήμονα να έλεγε διαφορετικά πράγματα στην αρχή της πανδημίας, και διαφορετικά τώρα. Δε γνωρίζω γιατί στην Ελλάδα πήγαμε χειρότερα. Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Πες ότι οι γιατροί δεν ήμασταν τόσο καλοί όσο οι συνάδελφοί μας σε άλλες χώρες, ίσως και τα ΜΜΕ πρόβαλαν υπερβολικά τις σπάνιες επιπλοκές από κάποια εμβόλια», είπε αναφορικά με τους λόγους που στην Ελλάδα υπάρχει χαμηλή αποδοχή των εμβολίων.
«Είμαστε ιδιαίτερος λαός. Τα ξέρουμε όλα και έχουμε γίνει όλοι γιατροί. Τώρα έχουμε 10 εκατομμύρια Έλληνες γιατρούς», πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος.
«Αν δεν αυξήσουμε πολύ τα ποσοστά εμβολιασμού, θα ζήσουμε δύσκολες μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα»
«Η πανδημία χτυπάει όλους τους ανεμβολίαστους, και το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά. Προβλέπω ότι αν σαν κοινωνία, είτε με την πειθώ είτε με υποχρεωτικότητα, δεν αυξήσουμε πολύ τα ποσοστά εμβολιασμού, θα ζήσουμε πολύ δύσκολες ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα. Αυτό που έγινε στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων πήγε στο 90% από το 45% λόγω υποχρεωτικότητας, δείχνει ότι η υποχρεωτικότητα μπορεί να βοηθήσει», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος σχετικά με το τι πρέπει να αναμένουμε από εδώ και πέρα.
«Το να κλείνω ένα τμήμα όταν υπάρχει κρούσμα ή να κάνω πλήρη ιχνηλάτηση, είναι ακριβώς το ίδιο»
Μιλώντας, τέλος, για το ποιο αναμένεται να είναι το επιδημιολογικό αποτύπωμα του ανοίγματος των σχολείων, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι «Μπορεί να υπάρχει μια μικρή αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα. Τα πρωτόκολλα που έχουν υιοθετηθεί είναι ολόσωστα σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία. Έχει φανεί σε πρόσφατη μελέτη, ότι το να κλείνω ένα τμήμα όταν υπάρχει κρούσμα, ή να κάνω πλήρη ιχνηλάτηση όπως προτείνεται, είναι ακριβώς το ίδιο, και διαφυλάσσει και την εκπαιδευτική διαδικασία».
Δημόπουλος: Μεγάλα τα ποσοστά των ανεμβολίαστων
Την ίδια στιγμή ο κ. Δημόπουλος ανέφερε πως στην Ελλάδα δυστυχώς τα ποσοστά των συμπολιτών μας που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και αυτό δημιουργεί πρόβλημα το οποίο φαίνεται και από τις νοσηλείες που είναι κυρίως άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Ο ίδιος ανέφερε ότι το κόστος σε σχέση με το όφελος είναι αυτό που καθοδηγεί τις αποφάσεις της Επιτροπής των Εμβολιασμών. "Νομίζω ότι σε άτομα άνω των 60 ετών η χορήγηση εμβολίων MRNA έχει ελάχιστα προβλήματα. Γνωρίζουμε ότι με τους αδενοιούς σε νεαρότερες γυναίκες έχουν παρατηρηθεί σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων καθώς και σπάνια επεισόδια περικαρδίτιδας σε εφήβους. Στα άτομα άνω των 60 ετών δεν έχουμε τέτοια επεισόδια με τα εμβόλια MRNA" δήλωσε ενδεικτικά.
Παράλληλα, σημείωσε πως η αμερικανική επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε στον FDA την Παρασκευή το βράδυ να χορηγηθεί η 3η δόση σε άτομα άνω των 65 καθώς και σε άτομα που δεν μπορούν αναπτύξουν ανοσολογική απόκριση και στους υγειονομικούς και ότι πιθανότατα στις επόμενες βδομάδες αυτό το όριο να διερευνηθεί.