Νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα και νεκροί από κορονοϊό – Παρασκευή 2/7
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή (2/7) 771 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ οι νέοι θάνατοι φτάνουν στους 10. Στους 186 οι διασωληνωμένοι στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ:
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 771, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 424.165 (ημερήσια μεταβολή +0,2%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 97 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 787 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 10, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.722 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 186 (66,7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 84,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.689 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 33 (ημερήσια μεταβολή -13,16%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 38 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη). Από το σύνολο των 771 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 18 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
ΠΟΥ: Καταρρίπτουν όλα τα προηγούμενα ρεκόρ κορυφώσεων τα κρούσματα covid στην Αφρική
Ο αριθμός των κρουσμάτων covid-19 στην Αφρική «αυξάνει με ανησυχητικούς ρυθμούς, καταρρίπτοντας όλα τα ρεκόρ που είχαν αναφερθεί στις προηγούμενες κορυφώσεις» της επιδημίας, προειδοποίησε χθες, Πέμπτη, το περιφερειακό γραφείο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Αφρική.
«Η ταχύτητα των μολύνσεων και το εύρος του τρίτου κύματος που πλήττει την Αφρική δεν μοιάζουν σε τίποτα με αυτά που είχαμε δει ως τώρα. Η ραγδαία εξάπλωση των πιο μεταδοτικών παραλλαγμένων στελεχών αλλάζει σημαντικά τη φύση της απειλής που βαραίνει την Αφρική», δήλωσε η Ματσχιντίσο Μοέτι διευθύντρια του ΠΟΥ Αφρικής στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.
«Μια υψηλότερη μεταδοτικότητα σημαίνει αύξηση των σοβαρών μορφών της ασθένειας και περισσότερους θανάτους. Πρέπει λοιπόν να δράσουμε, ήδη από τώρα, για να ενισχύσουμε τα μέτρα πρόληψης και να αποφύγουμε να μετατραπεί σε τραγωδία μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο αριθμός των κρουσμάτων covid-19 στην Αφρική σημειώνει σταθερή άνοδο επί έξι συνεχείς εβδομάδες, με την αύξηση των κρουσμάτων να φτάνει το 25%, δηλαδή συνολικά 202.000 κρούσματα κορωνοϊού, την εβδομάδα που τελείωσε στις 27 Ιουνίου.
Με την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και των νοσηλειών σε όλη την ήπειρο, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι η ζήτηση σε οξυγόνο στην Αφρική είναι κατά 50% μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή που είχε παρατηρηθεί στην κορύφωση του πρώτου κύματος της επιδημίας, πριν ένα χρόνο.
Το πολύ μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, το οποίο ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, έχει εντοπιστεί σε 16 αφρικανικές χώρες, κυρίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Ουγκάντα και τη Νότια Αφρική.
«Το 84% των κρουσμάτων» που οφείλονται σε παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού «στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αφορά το Δέλτα», με τη χώρα να έχει καταγράψει 41.353 μολύνσεις covid-19 και 933 θανάτους από τον Μάρτιο του 2020, δήλωσε ο καθηγητής Μουγέμπε διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Έρευνας της ΛΔ Κονγκό και επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης στη χώρα.
«Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, τα νεκροτομεία είναι γεμάτα, πολλοί πολιτικοί και καθηγητές πανεπιστημίου έχουν μολυνθεί από τον ιό και πολλοί έχουν πεθάνει», δήλωσε ο ίδιος στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του ΠΟΥ Αφρικής.
«Η εξέλιξη του στελέχους Δέλτα είναι πολύ ανησυχητική. Η μόλυνση είναι γρήγορη και, αν συνεχιστεί, θα αποτελέσει καταστροφή για τη ΛΔ Κονγκό», προειδοποίησε.