Νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα και νεκροί από κορονοϊό – Τρίτη 16/3/2021
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.533, εκ των οποίων 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 223.789 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 72 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.916 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ο αριθμός των τεστ ήταν για μία ακόμα ημέρα μικρός και διαμορφώθηκε σε 12.459. Όμως η θετικότητα ξεπέρασε κάθε προηγούμενη τιμή και έφθασε στο 12,3%.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 605 (68.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.505 ασθενείς. Οι εισαγωγές2 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 446 (ημερήσια μεταβολή -3.25%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 455 ασθενείς.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 59, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.196 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Bloomberg: Το σχέδιο της ΕΕ για άρση του lockdown
Τη στρατηγική της για σταδιακή άρση των απαγορευτικών σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.
«Υπάρχει λόγος να προσβλέπουμε σε ουσιαστική μείωση της διασποράς του κορονοϊού, φέρνοντας έτσι πιο κοντά την προοπτική να αρθούν οι περιορισμοί που επιβαρύνουν τόσο τους πολίτες, όσο και την οικονομία» θα αναφέρει έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η δημοσίευση του εγγράφου έρχεται καθώς η κορύφωση της μετάδοσης σε ολόκληρη την Ευρώπη αναγκάζει τις κυβερνήσεις να παρατείνουν ή να επιβάλλουν εκ νέου περιορισμούς.
Σύστημα βαθμίδων
Η συντονισμένη άρση των lockdown θα βασίζεται σε ένα σύστημα βαθμίδων «που θα αντανακλά την επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε κράτος μέλος» θα αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το σύστημα το οποίο αναμένεται να προταθεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) θα προβλέπει την προσομοίωση των περιθωρίων που θα έχει κάθε κυβέρνηση κράτους-μέλους για χαλάρωση των μέτρων «χωρίς να διακινδυνεύει πισωγύρισμα στα κρούσματα κορονοϊού».
Στόχος του ECDC είναι να τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα τον επόμενο μήνα, λέει το προσχέδιο.
Η ΕΕ θέλει να εμβολιάσει το μεγαλύτερο μέρος του ενήλικου πληθυσμού της κατά του ιού έως τα τέλη του καλοκαιριού, ανοίγοντας το δρόμο για κάποιου «είδους» επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία που σκότωσε περισσότερα από 550.000 άτομα στο μπλοκ και οδήγησε την ευρωπαϊκή οικονομία στην απότομη ύφεση που έχει καταγραφεί.
Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Airfinity Ltd η αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Astra σε ορισμένες χώρες της ΕΕ λόγω ανησυχιών σχετικά με πιθανές παρενέργειες θα μπορούσε να καθυστερήσει τον στόχο της ανοσοποίησης των 3/4 του πληθυσμού έως και ένα μήνα. Ωστόσο, το προσχέδιο επιβεβαιώνει ότι η ΕΕ αναμένει 300 εκατομμύρια δόσεις να διανεμηθούν στα κράτη – μέλη το δεύτερο τρίμηνο, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού.
Πιστοποιητικό εμβολιασμού
Η Κομισιόν θα επισημάνει ότι οι εμβολιασμοί είναι μόνο ένα κομμάτι του πάζλ για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων και θα δώσει στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες του σχεδιασμού για το λεγόμενο «πράσινο διαβατήριο», το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους ταξιδιώτες, στο οποίο θα αναφέρεται ότι οι κάτοχοί του είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε έχουν ελεγχθεί και βρεθεί αρνητικοί ή έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό.
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, εναπόκειται σε κάθε κράτος μέλος να αποφασίσει εάν αυτοί που εμβολιάζονται με εμβόλια που δεν είναι εγκεκριμένα στην ΕΕ θα είναι ελεύθεροι να ταξιδεύουν χωρίς περιορισμούς.
Η Ουγγαρία έχει ήδη ξεκινήσει τη χορήγηση εμβολίων που παρασκευάζονται στη Ρωσία και την Κίνα, τα οποία δεν έχουν ακόμη λάβει έγκριση από τον Eθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Η απόφαση για συμπερίληψη αυτών των εμβολίων στο πιστοποιητικό θα μπορούσε να διευκολύνει τα ταξίδια εκτός του μπλοκ, βοηθώντας τις οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες. Το δελτίο θα περιλαμβάνει επίσης μηχανισμό για την παροχή εμβολίων που χορηγούνται σε χώρες εκτός ΕΕ.
Οι προετοιμασίες θα πρέπει να ξεκινήσουν «με μια κοινή προσέγγιση για τη σταδιακή άρση των περιορισμών, για να διασφαλιστεί ότι οι προσπάθειες συντονίζονται όταν η επιδημιολογική κατάσταση επιτρέπει τη χαλάρωση των τρεχόντων μέτρων», θα δηλώσουν οι ηγέτες της ΕΕ σε κοινή ανακοίνωση. «Τα πιστοποιητικά πρέπει να προωθηθούν κατά προτεραιότητα», θα λένε οι ηγέτες σύμφωνα με ένα προσχέδιο της δήλωσής τους που είδε το Bloomberg.
Η ΕΕ, όπως αναφέρει το Bloomderg, ελπίζει ότι τα κράτη μέλη θα εγκρίνουν την πρόταση γρήγορα, ώστε τα πιστοποιητικά να έχουν τεθεί σε ισχύ έως τα μέσα Ιουνίου. Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού μπορούν επίσης να επιτρέψουν την άρση της σχεδόν γενικής απαγόρευσης που ισχύει επί του παρόντος για εισερχόμενα ταξίδια από κράτη εκτός της ΕΕ.
Ο τουρισμός και άλλα ταξίδια από χώρες εκτός της ΕΕ αποτελούν σημαντικό χαρακτηριστικό του ανοίγματος της ΕΕ», θα αναφέρει η Κομισιόν, και θα επισημαίνει ότι θα «διευκολύνει την προσαρμογή των περιορισμών όταν οι ταξιδιώτες από τρίτες χώρες» είναι «σε θέση να παρουσιάσουν πιστοποιητικά βάσει ενός συστήματος που θεωρείται επαρκώς αξιόπιστο».