Εμβόλιο AstraZeneca: Συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή Εμβολιασμών μετά το φρένο σε πολλές χώρες - Έκτακτη σύσκεψη ΕΜΑ και ΠΟΥ [vid]
Η Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 9:00 το πρωί και έως τη μία μετά το μεσημέρι θα έχει εκτιμήσει όλα τα επιστημονικά δεδομένα για το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά την απόφαση πολλών Ευρωπαϊκών χωρών να παγώσουν τους εμβολιασμούς λόγω υποψίας παρενεργειών.
Κικίλιας: Ακολουθούμε τις οδηγίες του ΕΜΑ
«Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών εμπιστευόμαστε έναν θεσμό, τον EMA, που έχει δώσει αδειοδοτήσεις, ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και πρόσθεσε πως «εδώ στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο. Στη χώρα μας υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό, το έλεγξε ο ΕΟΦ και δεν σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά. Θα πρέπει να προσμετράμε τα επιστημονικά δεδομένα σεβόμαστε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Μέχρι να πει ο EMA κάτι άλλο εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια που έχει εγκρίνει η Ευρώπη».
«Παρακολουθούμε στενά το θέμα. Είναι ένα επιστημονικό θέμα και ένα πολιτικό θέμα» δήλωσε δε ο υπουργός.
Παναγιωτόπουλος: Δεν υπάρχει απόδειξη για αιτιολογική συσχέτιση
Ο Επιδημιολόγος και Μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων και της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμού Π. Παναγιωτόπουλος που μίλησε στον ΑΝΤ1 μίλησε για την ανησυχία που προκαλούν τα θρομβοεμβολικά επεισόδια. «Ασφαλώς με προβληματίζουν όσα ακούγονται, κατανοητή η ανησυχία αλλά τα περιστατικά «ξεσκονίζονται» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου. Η συγκεκριμένη παρτίδα μπήκε στο στόχαστρο λόγω δύο περιστατικών στο ίδιο νοσοκομείο» τόνισε.
Αναφερόμενος στη σημερινή σύσκεψη της επιτροπής των ειδικών στο υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής είπε πως «θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αναστολής χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca αλλά η προσωπική μου γνώμη είναι όμως ότι δεν πρέπει να πάμε προς αυτή την κατάσταση. Πρέπει να βάλουμε μια ζυγαριά. Και από την άλλη πλευρά της ζυγαριάς είναι ο κορονοϊός και ο κίνδυνος από αυτόν. Δεν έχουμε καμία τεκμηρίωση ότι υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση (σ.σ. μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και των περιστατικών θρόμβωσης που έχουν αναφερθεί)», είπε χαρακτηριστικά.
Παρότι η χώρα μας επισήμως θα αναμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) που συνεδριάζει εκτάκτως την Πέμπτη, δεν αποκλείεται η Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να βάλει φρένο στους εμβολιασμούς.
Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα έχει αρχίσει τις τελευταίες εβδομάδες η χορήγηση του εμβολίου στην ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών και έχει δοθεί «πράσινο φως» για τη χρήση του και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Αδιευκρίνιστο, ωστόσο, παραμένει τι θα γίνει με όσους έχουν λάβει την πρώτη δόση, σε περίπτωση που ανασταλεί η χορήγησή του, καθώς το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στους εμβολιασμούς είναι περίπου 12 εβδομάδες.
Ποιες χώρες έχουν αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca
Μετά τη Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία προστέθηκαν τη Δευτέρα (15/03) στον κατάλογο των χωρών-μελών της Ε.Ε. που ανέστειλαν το προσωρινά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca λόγω φόβων ότι συνδέεται με περιστατικά θρόμβωσης.
Υπενθυμίζεται ότι η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca έχει ήδη ανασταλεί σε πολλά ακόμα κράτη-μέλη της Ε.Ε. όπως στην Κύπρο, στη Σλοβενία, στην Πορτογαλία, στην Ολλανδία, στη Δανία, στην Ιρλανδία, στην Εσθονία, στη Σλοβακία, στο Λουξεμβούργο, στη Βουλγαρία, στη Λιθουανία και στη Λετονία.
Επίσης, η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca έχει ανασταλεί -μεταξύ άλλων- ακόμα και στην Ισλανδία, στην Ταϊλάνδη, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στην Ινδονησία και έτσι σήμανε παγκόσμιος συναγερμός.
Έκτακτη σύσκεψη EMA - ΠΟΥ
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως την Πέμπτη (18/03) θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη ώστε να εξεταστούν περαιτέρω τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει.
Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωση του EMA υποστηρίζεται:
«Περιστατικά με θρομβώσεις του αίματος, κάποιες με ασυνήθιστα χαρακτηριστικά όπως χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, έχουν καταγραφεί σε πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο. Χιλιάδες άνθρωποι παρουσιάζουν θρομβώσεις του αίματος κάθε χρόνο στην Ε.Ε. για διαφορετικούς λόγους. Ο συνολικός αριθμός περιστατικών θρομβώσεων σε ανθρώπους που έλαβαν το εμβόλιο, δεν φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερος απ' ό,τι έχει παρατηρηθεί στον γενικό πληθυσμό».
https://twitter.com/EMA_News/status/1371509979388243969?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1371509979388243969%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fsputniknews.gr%2Fkosmos%2F202103169883876-astrazeneca-synagermos-gia-to-emvolio-mploko-pollon-horon-tis-ee-kai-ektakti-syskepsi-ema-poy%2F
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού (ΠΟΥ) Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε τη Δευτέρα (15/03) ότι η παγκόσμια συμβουλευτική επιτροπή του οργάνου θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύσκεψη την Τρίτη (16/03) σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca.
Ειδικότερα, ο Γκεμπρεγέσους ανέφερε κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης:
«Η συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟΥ για την ασφάλεια των εμβολίων εξετάζει τα διαθέσιμα δεδομένα, βρίσκεται σε στενή επαφή με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και θα συγκληθεί αύριο (16/03)».
https://www.youtube.com/watch?v=byef_JsLFIo&feature=emb_logo
Η απάντηση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης
Ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group, καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία που να το συνδέουν με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρομβώσεων.
«Υπάρχουν καθησυχαστικά στοιχεία ότι (το εμβόλιο της AstraZeneca) δεν συνδέεται με το φαινόμενο δημιουργίας θρόμβων στο αίμα εδώ, στη Μεγάλη Βρετανία, όπου έχουν χορηγηθεί οι περισσότερες δόσεις στην Ευρώπη έως σήμερα».