Θεοφάνεια 2021: Πώς θα γίνει ο εορτασμός - Τι ισχύει για εκκλησίες και αγιασμό υδάτων
Με ανοιχτές εκκλησίες αλλά χωρίς αγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί τελικά η εορτή των Θεοφανείων. Αυτό ερμηνεύεται ως μία κίνηση της Ιεράς Συνόδου να κάνει ένα βήμα πίσω, προκειμένου να αποφευχθεί η σύγκρουση με την κυβέρνηση. Η Εκκλησία προτίθεται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, αλλά θα ανοίξει κανονικά τους ναούς με συγκεκριμένο αριθμό πιστών ανάλογα με τα τετραγωνικά, όπως αναφέρει στην τελευταία της ανακοίνωση.
Στη νέα εγκύκλιο που εκδόθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, επισημαίνεται ότι δεν θα γίνει καμία λιτανεία και αγιασμός σε εξωτερικό χώρο. Βάσει αυτών των αποφάσεων κατά την Εορτή των Θεοφανείων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών. Ωστόσο σε ότι αφορά την παρουσία πιστών στις εκκλησίες θα ακολουθηθούν οι κανόνες των Χριστουγέννων, κάτι που έχει απαγορευθεί από την κυβέρνηση.
Ειδικότερα, οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου προβλέπουν ότι η παρουσία πιστών εντός των ιερών ναών επιτρέπεται μόνο με χρήση μάσκας και βάσει τον κανόνων για την αναλογία ατόμων ανά τετραγωνικά: 1 άτομο ανά 15 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση δύο μέτρα μεταξύ τους και μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό πιστών 25 στους μικρούς ναούς και 50 στους κεντρικούς ιερούς ναούς μητροπολιτικούς κτλ.
Η νέα εγκύκλιος για τα Θεοφάνεια
Ο Αρχιεπίσκοπος ζητά αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων τα οποία αποφασίσθηκαν από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Επίσης, κάνει σύσταση για λιτές και κατά το δυνατόν πιο σύντομες λειτουργίες.
Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ – Περιπολίες και ηχητικά μηνύματα έξω από τους ναούς
Αστυνομικές δυνάμεις θα βρίσκονται περιμετρικά των ναών και θα προβαίνουν σε έντονες συστάσεις προς τους πιστούς ώστε να μην συνωστιστούν στις εκκλησίες. Αστυνομικοί με περιπολικά θα καλούν τους πιστούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, για να μην υπάρξουν εικόνες συνωστισμού, αναφέρουν στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.
«Η αστυνόμευση έξω από τους ιερούς ναούς θα είναι ήπια, ενώ θα ακούγονται από τα περιπολικά ηχητικά μηνύματα για την αποφυγή συνωστισμού των πιστών», τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ίδιες πηγές. «Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους πολίτες. Πρέπει όλοι να δείξουν την ανάλογη ευθύνη στην κοινή προσπάθεια για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού», προσθέτουν.
Σημειώνεται ότι η αστυνομία θα ήθελε να αποφύγει με κάθε κόστος τις συλλήψεις και την επιβολή προστίμων σε ιερείς. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το 285 του ΠΚ, προβλέπεται αυτόφωρο και πρόστιμο 1.500 ευρώ για όσους παραβούν τις απαγορεύσεις.
Πώς αποκλιμακώθηκε η ένταση
Το τετ α τετ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο κατά την ορκωμοσία μελών της κυβέρνησης φαίνεται ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ εκκλησίας και κυβέρνησης που ανέβηκε επικίνδυνα χθες, Δευτέρα, το βράδυ μετά την απόφαση της Ιερά Συνόδου να μην υπακούσει στις απαγορεύσεις και να ανοίξει τις Εκκλησίες για τους πιστούς στα Θεοφάνια.
Οι τόνοι ανέβηκαν με την κυβέρνηση να απαντά αυστηρά ότι δεν θα επιτρέψει την κατά το δοκούν εφαρμογή του νόμου.
«Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της δεν συναινεί στα νέα μέτρα που αφορούν τις λειτουργίες. Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας» επισήμαινε το Μαξίμου στην ανακοίνωσή του.
Χαρακτηριστικό της αποκλιμάκωσης είναι ότι τελικά η Εκκλησία δεν προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπως είχε ανακοινωθεί, κατά των μέτρων για τη μη συμμετοχή πιστών στην αυριανή λειτουργία των Θεοφανείων.
Νόμιμα τα περιοριστικά μέτρα στις εκκλησίες
Το απόγευμα της Τρίτης το Συμβούλιο της Επικρατείας τις προσφυγές πολιτών που ζητούσαν να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στον αριθμό των πιστών εντός των εκκλησιών λόγω κορονοϊού κατά τις ιερές ακολουθίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου δεν έκανε δεκτές τις προσφυγές για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και περιορισμού της διασποράς της πανδημίας.
Πώς θα γίνουν οι μετακινήσεις τα Θεοφάνεια
Σε αντίθεση με τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, τα Θεοφάνεια οι μετακινήσεις μας θα είναι πιο περιορισμένες και θα γίνονται με το απαραίτητο SMS στο 13033, χωρίς την πρόβλεψη για οικογενειακές συναθροίσεις, ενώ οι μετακινήσεις μας και αυτή την ημέρα θα γίνονται μόνο για τους προβλεπόμενους κωδικούς.
Και αυτό γιατί η κυβέρνηση έχει επιβάλλει αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να γίνει τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου το άνοιγμα των σχολείων, χωρίς να έχει επιβαρυνθεί περαιτέρω η επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Έτσι αύριο ισχύουν οι μετακινήσεις για συγκεκριμένους λόγους, όπως και τις προηγούμενες ημέρες.
Συγκεκριμένα: Η μορφή του SMS
X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:
- Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
- Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
- Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
- Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
- Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
- Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
Θα λαμβάνετε ως απάντηση:
Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας
Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.
Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ'εξαιρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr.
Τα απαραίτητα έγγραφα
Για κάθε μετακίνηση οι πολίτες πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο, καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.
Συγκεκριμένα ο πολίτης πρέπει να δηλώνει:
το ονοματεπώνυμο του,
τη Διεύθυνση κατοικίας του
και τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι.
Πώς γίνονται οι μετακινήσεις το βράδυ 21:00-5:00
Υπάρχουν μόνο τρεις λόγοι που μπορεί κάποιος να στείλει μήνυμα στο 13033 για να βγει από το σπίτι του τις συγκεκριμένες ώρες (21:00-05:00) και αυτοί είναι για εργασία, υγεία και βόλτα με το κατοικίδιο.
Συγκεκριμένα:
Με τον αριθμό 1: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για σοβαρές περιπτώσεις υγείας.
Με τον αριθμό 6: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για μικρή βόλτα κατοικίδιου κοντά στην οικία τους.
Όσον αφορά στην εργασία είναι απαραίτητο το έγγραφο μετακίνησης του εργοδότη, όπως ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.